Ministar Gašić: Ja sam doneo odluku da poleti helikopter, u vreme kad se dogodila nesreća bio sam u Kruševcu i išao na aerodrom

Ministar odbrane je u emisiji “Upitnik” RTS rekao da je iz vojne kontrole saopšteno da su uslovi na Surčinu mnogo bolji i da sem kontrole leta niko nije uticao na posadu helikoptera

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je  da je poziv da se vojska angažuje u spašavanju bebe iz Novog Pazara, 13. marta uveče, dobio od direktora bolnice u tom gradu, posle čega je, shodno svojim ovlašćenjima i zakonima o odbrani i vojsci, doneo odluku da se angažuje helikopter.

Gašić je u emisiji “Upitnik” Radio-televizije Srbije (RTS) potvrdio da je novopazarska bolnica prvo tražila angažovanje helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova, ali da je odatle dobila odgovor da je vojska nadležna za tu akciju.

On je rekao da ne zna kako je rukovodstvo bolnice u Novom Pazaru došlo do njegovog broja telefona i precizirao da je, u trenutku poziva, bio u svojoj kući u Kruševcu.

Gašić je dodao da je onda pozvao komandanta 204. avijacijske brigade, brigadnog generala Predraga Bandića, i dao mu zadatak, a da ga je Bandić onda pitao da li dozvoljava da on obavi potrebne procedure i obavesti nadležne u operativnom centru.

On je napomenuo da je, kada je, u 22:30 časova dobio informaciju da je helikopter nestao sa radara, odmah krenuo prema Beogradu, i pred kamerama pokazao snnimke sa naplatnih rampi na Pojatama i Bubanj potoku, koje to pokazuju.

Gašić je rekao da je sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom razgovarao pošto je dobio poziv iz bolnice u Novom Pazaru, i da je on poslao ekipe prvo na heliodrom Vojnomedicinske akademije, a potom ih je, kad je javljeno da helikopter zbog loše vidljivosti ne može da sleti, uputio na aerodrom “Nikola Tesla”.

Niko nije imao nameru da se slika, a mediji mogu da pišu šta hoće, rekao je Gašić.

Upitan zašto je helikopter, ako već nije mogao da sleti na heliodrom VMA, išao na surčinski aerodrom, umesto na Batajnicu, Gašić je odgovorio da je to pokušaj “zamene teza društveno-političkih radnika, raznih eksperata i analitičara, koji imaju popriličnu spregu sa onima koji su iz bivšeg režima”.

On je precizirao da se radi o ljudima koji su “svakog dana na televiziji i imaju svoju korist”, i imenovao vojne analitičare Bojana Dimitrijevića i Aleksandra Radića, kao i bivšeg zamenika komandanta vazduhoplovstva generala u penziji Sretu Malinovića.

Oni su, smatra Gašić, svašta tvrdili, “ispričali sve od nemila do nedraga”.

Gašić nije mogao da odgovori na pitanje od koga je u medije “procurila” informacija iz komisije da su pilot i mehaničar imali alkohol u krvi, i najavio da bi to trebalo da utvrdi istraga tužilaštva.

Gašić je ponovio da je odluka da se, umesto na heliodrom VMA, sleti na aerodrom “Nikola Tesla”, doneta tokom razgovora pilota Omera Mehića i operativnog centra vazduhoplovstva, jer su “loši uslovi na Banjičkom visu”.

Nemamo osvetljenje na heliodromu VMA, kao što svi znate, okolo ima visokih zgrada, a “Nikola Tesla” je jedan od najboljih evropskih aerodroma, opremljen svim uređajima, objasnio je Gašić.

On je dodao da je bezbednost posade i putnika bila na prvom mestu, i da se zato išlo na surčinski aerodrom, na koji je, kako tvrdi Gašić, Mehić imao “3.000 sati sletanja, radeći za Ciklonizaciju Novi Sad”.

Gašić je rekao i da je, povodom objavljivanja dokumenata iz nalaza komisije, Generalštab dao mišljenje da sa jednog dela njih ne treba skinuti oznaku tajnosti, jer bi njihovo obelodanjivanje moglo ugroziti borbenu gotovost Vojske Srbije, pošto bi se otkrile šifre i operativne mogućnosti.

Upitan da li smatra da snosi odgovornost zbog tragičnog događaja i razmišlja li o ostavci, Gašić je rekao da ne snosi odgovornost zbog postupanja i svega što je učinjeno u tom slučaju i da je “apsolutno miran”, jer je sve što je preduzeto urađeno po zakonu.

On nema ništa protiv formiranja aktetnog odbora, koji bi ispitao ceo slučaj, ali najavljuje da će, ako dođe do toga, tražiti formiranje i anketnog odbora o svim nesrećama u vojsci u vreme dok je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *