6. APRIL 1941. Bista heroju sa “Drave”

Na grobu junaka Aprilskog rata Aleksandra Berića u Belegišu postavljeno dostojno obeležje

Grob Aleksandra Berića, heroja Aprilskog rata 1941. godine, jedinog komandanta rečnog broda koji je pružio dostojan otpor okupatoru i koji je odbio da napusti svoj monitor “Drava” kada je tonuo, dostojno je obeležen. Na njegovom grobu u Belegišu, mestu 90 kilometara od potonuća, na čiju plažu ga je Dunav izbacio posle neravnopravne borbe sa nemačkim bombarderima, i gde je pre 74 godina u tajnosti sahranjen, postavljena je njegova bista.

Bista na grobu heroja, čije ime nosi i kasarna Rečne flotile Vojske Srbije u Novom Sadu, našla se tu zahvaljujući zalaganju oficira ove jedinice, lokalne samouprave u Belegišu, sremskokarlovačkog vajara Đorđa Lazića Ćapše, ali i kamenorezca Gorana Jazića, čiji je deda Slavko, 1941. godine, rizikujući svoj život, sa grupom seljana sahranio Berića.

A priča o podvigu, koja je gotovo pola veka bila zaboravljena, počela je prvih dana Aprilskog rata, kada se monitor “Drava”, jedan od četiri broda ovog tipa u mornarici Kraljevine Jugoslavije, zatekao na položaju nedaleko od Bezdana, na granici sa Mađarskom.

Već prvog dana rata, 6. aprila, naterali su u beg četiri mađarska ratna broda, pošto su dva teško oštetili. Posle toga, napali su ih avioni. Napade iz vazduha uspešno su odbijali, a štitili su i pregrupisavanje pešadijskih jedinica. Vojska i država, međutim, već su bile na kolenima. Kapetan Berić je izgubio vezu sa nadređenom komandom i odlučio je, u noći između 11. i 12. aprila, da se brodom uputi prema Novom Sadu. Malo je nedostajalo da svoju nameru ostvari.

U sedam časova i petnaest minuta, otkrili su ga nacistički avioni. Data je uzbuna, a Berić je naredio da se na brodu istakne jugoslovenska zastava. Četiri grupe od po tri aviona, “junkers 87” – “štuka”, počele su napad. Sedamdeset šest članova posade “Drave” uzvratilo je vatrom. Vožnjom u cikcak pokušavali su da izbegnu bombe, ali Dunav je na tom terenu vrlo uzan. U borbi koja je trajala pola sata, oboreno je 12 aviona. Brod je, međutim, teško oštećen bombama i počeo je da tone. Preživeli članovi posade, njih desetak, napustili su ga tek pošto je kapetan Berić to naredio. Kraljevski brod “Drava” potopljen je pre tačno 69 godina, u Aprilskom ratu, na 1287. kilometru Dunava, nedaleko od sela Čelarevo. Kapetan Berić podelio je sudbinu sa brodom kojim je komandovao. Potonuo je sa njim, pozdravljajući zastavu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *