U Londonu otvorena izložba o Jasenovcu

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu otvorila je u Domu Vladike Nikolaja u Londonu izložbu “Anatomija Zaborava”, posvećenu žrtvama hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i Donjoj Gradini, saopštila je danas Komisija. 

Izložbu, čiji su autori Vanja Smulja i Spomenka Kuzmanović, pripremila je Narodna i Univerzitetska biblioteka Republike Srpske povodom 70 godina od završetka Drugog svetskog rata

Na svečanosti u Londonu sinoć je predstavljena i knjiga “Ivan Hans Merc, rimokatolicka “crkva” i istinite lazi” kojom autor Dragana Mijatović Tomasević pokušava da rasvetli život i rad Merca koji je, prema pisanju hrvatske satampe, bio duhovni vođa hrvatskog ustaškog pokreta.

Komisija je, takođe, predstavila i dobrotvornu organizaciju “Jasenovac and Holocaust Memorial foundation”, koja je osnovana u Velikoj Britaniji i prikuplja sredstva za izgradnju memorijalnog centra na jasenovačkom stratištu u Donjoj Gradini i istraživanje genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.

Istina o zločinima bi, navodi Komisija čiji je predsednik Srboljub Živanović, trebalo da omogući uspostavljanje međusobnog pomirenja različitih verskih i etničkih grupa koje sada zive na teritoriji Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Međunarodna Komisija za istinu o Jasenovcu (u kojoj nije bilo predstavnika sa teritorije bivše Jugoslavije), kojom je predsedavao američki profesor Bernard Klajn, je utvrdila da je preko 1.400 rimokatoličkih sveštenika i časnih sestara mučilo i ubijalo Srbe, Jevreje i Rome.

Među žrtvama je bilo preko 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma, piše u saopštenju Komisije koja dodaje da je Hrvatska bila jedina zemlja na svetu koja je imala logor za istrebljenje dece – utvrđeno je da je među jasenovačkim žrtvama bilo 110.000 dece ispod 14 godina starosti.

Otvaranju izložbe i promocija u Londonu prisustvovali su, između ostalih, princeza Katarina, diplomatski kor na celu sa ambasadorom Srbije Ognjenom Pribićevićem, predstavnikom Vojske Srbije pukovnikom Sašom Perovićem, sveštenstvo pravoslavnih crkava u Londonu, nastavnici londonskog univerziteta, predstavnici britanske nacionalne biblioteke i mnogih srpsko-britanskih udruženja.

Jedan komentar

  1. To je dobra stvar. Istina se mora čuti pa makar i posle 70 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *