Odbijene tužbe Hrvatske i Srbije, nije bilo genocida

 Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu odbio je danas u celosti tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za genocid, čime je okončan spor između dve zemlje koji je trajao duže od 15 godina.

Međunarodni sud pravde, odlučujući po tužbi Hrvatske protiv Srbije, zaključio je da Hrvatska nije dokazala svoje optužbe da je na njenoj teritoriji počinjen genocid.

Prema rečima predsednika suda Petera Tomke sud je utvrdio da su veliki broj ubistava u Hrvatskoj počinili pripadnici JNA i sprske snage u istočnoj Slavoniji, Lici i Dalmaciji, ali da činjenice na koje se tužba zasniva ne dovode do zaključka da je postojala namera da se unište u celini ili delimično Hrvati u datim regionima.
“Samim tim, prema mišljenju suda, Hrvatska nije dokazala da je jedini zaključak koji se može izvući iz tog ponašanja da je postojala namera da se unište Hrvati kao grupa. Dela u smislu člana 2 Konvencije nisu počinjena sa izričitom namerom da bi se to karakterisalo kao genocid”, rekao je Tomka.

On je podsetio da tužilaštvo Haškog suda nije optužilo nijedno lice za genocid protiv hrvatskog stanovništva u kontekstu oružanog sukoba koji se održao na teritoriji te zemlje od 1991. do 1995.
“Iz toga se može zaključiti da Hrvatska nije dokazala optužbe da je genocid počinjen”, zaključio je Tomka.

Tomka je na početku iznošenja obrazloženja rekao da Srbija ne može biti odgovorna za dela počinjena pre 27. aprila 1992. godine.
“Država koja je tek postala potpisnik Konvencije (o genocidu) ne može se smatrati odgovornom retroaktivno za genocid, po članu 9 Konvencije”, izjavio je Tomka, koji i dalje čita obrazloženje presude.

On je naveo da je SRJ postala obavezana Konvencijom o genocidu tek od 27. aprila 1992. godine, kada je SRJ i nastala.
Tomka je rekao i da je protivtužba Srbije protiv Hrvatske, koja se odnosi na operaciju “Oluja”, utemeljena pošto je Hrvatska u leto 1995. godine bila potpisnica Konvencije o genocidu.
“Sud smatra da je protivtužba direktno povezana s glavnim zahtevom, faktični i pravno, a Konvencija o genocidu predstavlja pravni osnov tužbe i protivtužbe”, rekao je Tomka.

Hrvatska je, prema njegovim rečima, dužna da potkrepi tužbu čvrstim dokazima za genocid, a Srbija protivtužbu.

Tomka je podsetio da bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević nije pred Haškim tribunalom bio optužen za genocid u Hrvatskoj, već samo za onaj u Bosni i Hercegovini.

U CELOSTI ODBIJENA PROTIVTUŽBA SRBIJE

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu odbio je u celosti i protivtužbu Srbije protiv Hrvatske, ocenivši da Srbija nije dokazala postojanje genocida, niti namere o genocidu za vreme i pre operacije Oluja.

“Nije dokazano da je genocid počinjen za vreme i pre operacije ‘Oluja’ protiv srpskog stanovništva u Hrvatskoj… Hrvatska ne može da bude proglašena krivom za zaveru da se počini genocid”, izjavio je predsednik tog suda Petr Tomka, čitajući presudu.

“Srbija nije dokazala postojanje genocida niti namere o genocidu”, rekao je Tomka.
“Protivtužba Srbije mora biti odbijena u celosti”, rekao je on.

Saopštavanju presude prisustvovao je ministar pravde Srbije Nikola Selaković.

NIKOLIĆ, VUČIĆ I DODIK ZAJEDNO PRATILI PRENOS IZ HAGA

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zajedno su pratili prenos izricanja presude povodom tužbi Srbije i Hrvatske za genocid.

Kako je saopštila predsednikova Služba za saradnju sa medijima, oni su prenos pratili u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, na Andrićevom vencu.

Predsednik Nikolić će u 13:15 dati izjavu u izjavu u ime sve trojice, navodi se u saopštenju.

Spor je počeo kada je Hrvatska 2. jula 1999. godine podnela tužbu protiv Srbije, na šta je Srbija 4. januara 2010. godine uzvratila protivtužbom. Usmena rasprava pred MSP završena je 1. aprila prošle godine.

Presuda MSP je konačna, jer na nju ne postoji pravo žalbe, a države će biti u obavezi da po njoj postupe.

Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donolo je ukupno 17 sudija, 15 stalnih i dvoje ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske.

5 komentara

  1. Mali detalj :MSP odbio obe tuzbe.Hrvatsku sa 15 od 17 glasova,srpsku…jednoglasno?!
    Sto znaci da je i srpski, ad hok, sudija glasao za odbacivanje srpske kontratuzbe?!
    Ko je taj” pravednik” ?Ko ga tamo posla? S kojim ciljem?Djavo se u detaljima krije.

  2. Nisam ni očekivao drugačiju presudu! I mi smo sami doprineli ovome! Umesto da smo mi njih tužili za genocid, koji je počeo još za vreme drugog sv. rata, a okončan 1995. mi pišemo snishodljivu “kontratužbu”! Ishod bi bio isti ali bi Srbija bila dostojanstvenija! I “sud” zna da je hrvatska izvršila genocid, zato je i obe tužbe! Da li možete zamisliti da je Srbija kojim slučajem proterala 250 000 konstitutivnog naroda sa svoje teritorije? To bi bio planetarni zločin!

  3. Još u toku podnošenja kontra tužbe,slušajući razne “eksperte” i političare bio sam siguran da se spor sigurno gubi!!Čak sam u jednom komentaru u PRESS-u tvrdio da glavu dajem da će Srbija izgubiti spor !!Samo me interesuje ko odredi te “EKSPERTE” da pišu tužbeni zahtjev???!!Po mome dubokom uvjerenju tužba je napisana tako da oslobodi Hrvatsku od odgovornosti za genocid nad srpskim narodom,kako ne bi mogla biti nikad više pokrenuta!!!Jasno je i budali da Hrvatska ne može dokazati genocid,međutim,veoma je lako dokazati genocid nad Srbima !!Kako je moguće da zločini 1941-1945. te oni od 1991-1995 godine nisu povezani, te progon i etničko čišćenje 400.000 Srba,ubistva u Jasenovcu i bezbrojnim jamama preko milion ljudi(ni broja im se još ne zna)i na kraju naredba Tuđmana da “Srbi moraju nestati” po svojim užasnim posledicama i suštini ne pretstavljaju-GENOCIDNU NAMJERU”???!!!Pozivanje MSP na presude Haškog tribunala je nedopustivo,kada svaka svjetska budala zna da je to politički sud i da ni jednog zločinca iz Hrvatske nije osudio za zločin nad Srbima pa čak i Hrvate iz BiH sudili su samo za zločine nad muslimanima!!!Posebno je nedostojno ponašanje sudije iz Srbije da glaso o odbacivanju protiv tužbe !!Izdajnička vlast u Srbiji svojim stalnim insistiranjem da se tužbe povuku prosto su natjerale MSP da donese takvu presudu koja je u koris Hrvatske a na štetu Srbs iz RSK !!Po mome mišljenj Hrvatska je i podnijela tužbu za genocid protiv Srbije da bi bila oslobođena od genocida i užasnih zločina koje je počinila !!Nije pristala da je povuče jer je unaprijed znala kakva će presuda biti !!!Gledao sam emisiju Upitnik posvećenu presudi MSP;nisam se mogao načuditi servilnosti “stručnjaka” koji su kao “eksperti” komentarisali PRESUDU !!Nevjerovatno,kao da im je vrana mozak popila !!Sve što su rekli svodi se na to da opravdaju svoju nesposobnos i da ubijede gledace da trebamo biti sretni što su tužbe odbijene !!Svašta !!!Varadi piše protiv tužbu a lobira da se povuče !!Zemljo,otvori se !!Kakvo bezumlje i izdaja !!Neka nam je dragi BOG na pomoći sa ovakvim vlastima i strućnjacima !!

  4. E moj Vaso,na krvi balkanskih naroda mnogi su se dobro oparili, ovajdili…Marionetske, izdajni;ke klike i Zagreba, Beograda, Knina… su nesretnom narodu došle glave.Bez pomirenja naroda, bez prave narodne revolucije Balkan će biti kasapnica.Pametno je zborio onaj naš mlađani Svetozar Marković.

  5. GLUPI SMO KAO CUSKIJE.
    I BEZOBRAZNI…SA OSMANLIJSKO-CIGANSKIM MENTALITETOM.
    U ratu gubimo narod,a u miru gubimo teritorije.
    Da nema izdajnickig Beograda,nikada ne bi bilo genocidnog Zagreba,Sarajeva i Pristine.
    BEOGRAD JE POGODNO TLO ZA OTROVNO ANTISRPSKO SEME.
    Sada i Republiku Srpsku dislociraju iz Dejtona u Brisel,kao sto su Kosovo,iz Njujorka u Brisel.
    SAMO NAS RASTACU,A BEOGRAD PRICA O NOVIM MANDATIMA,BEOGRAD PRICA O BOLESNOJ SVEKRVI,A NENORMALNO SE BOGATE.
    Posto nam se istorija ponavlja i ponavlja,zaista nista vise ne ocekujem od srpskih vlasti,svih boja.
    SAMO GORI DOLAZE I SAMO GORE DOLAZI.
    Brana Crncevic je svojevremeno,za izbor Tadica za predsednika Srbije rekao “ljudi,na.ebali smo”,pored zivog Vucica u studiju,koji je umro od smeha…
    Srbiji treba KATARZA,da Srbi sa sobom budu nacisto,sta hoce i kako to hoce.
    Sa TANJUGOM u predsednickom kabinetu,sa HRVATIMA sefovima srpskih firmi,sa TITOM na najvisoj srpskoj pocasti,sa antisrpskom BRISELOM ,koji je jedva docekao 222 amandmana protiv Srbije…kao “suncu na kraju tunela”,Srbi i Srbija nemaju sta da ocekuju,osim nacionalne i drzavne propasti.
    Kakva je to zemlja,gde britanci imaju 100 godina svoju misiju,do samog Devenporta,kao da smo retardiran narod i drzava.
    To sto neko misli da je Tito,jer je tu “misija iz Londona”,samo je potvrda BEOGRADA BEZ MOZGA.
    Nemojte da sve ovo cuje Arcibald Rajs,UMRECE NA MESTU,ponovo.
    Beograd je najgore mesto za srpstvo i srpsku istoriju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *