Vučić: Stanje javnih finansija sve bolje, novih mera nema

Prvi rezultati mera fiskalne konsolidacije pokazuju neočekivano dobre rezultate, izjavio je premijer Aleksandar Vučić i poručio da novih, bilo kakvih teških mera, neće biti.

Vučić je u intervjuu TV Pinku rekao da to znači da je stanje javnih finansija u Srbiji sve bolje, pre svega zbog veće ozbiljnosti i odgovornosti Vlade Srbije.
“Ove godine nećemo se zadužiti više od 1,2 do 1,3 milijarde”, kazao je Vučić i naveo da je namera Vlade Srbije da stvori zdrave javne finansije koje su uslov za rast prvrede, investicija i uslov za zdravu državu.

U prilog tome da su Srbiji stvari krenule bolje nego što je očekivano u finansijskom smislu, Vučić je naveo da su, uprkos smanjenju plata i penzija, plate povećane, te da to pokazuje da je prosečna neto zarada prelazi 49.000 dinara.

Upitan kako je to moguće, premijer kaže:
“Moguće je zato što je inspekcija rada ozbiljnije bolje radila svoj posao, što je poreska inspekcija radila bolje svoj posao, tako da 400 evra prosečna plata je nešto što dugo, dugo vremena nismo imali u Srbiji”.

Premijer je istakao da je januar 2015, u poređenju sa istim mesecom od 2011. godine, najbolji i po prihodima i po rashodima.
“Cifre pokazuju da imamo suficit veliki i zbog neporeskih prihoda vezano za uzimanje više novca od javnih preduzeća, ali imamo i veći domaći PDV i po prvi put imamo situaciju da smo više duga vratili nego što smo se zadušili”, kazao je Vučić.

Srbija, prema njegovim rečima, ima i značajne zalihe novca u dolarima koje smo, kako je rekao, uzeli po najnižoj stopi.
“Srbija, dakle, nema problem sa likvidnošću”, istakao je premijer i dodao da je to pre svega zbog rezultata žestoke borbe protiv korupcije i sive ekonomije.

Jedino gde Vlada Srbije ima mali problem je uvozni PDV, ali je to zbog sniženja cena nafte, rekao je Vučić.
“Ako tim putem budemo išli, iako februar i mart mogu da budu jako teški, ali ako budemo izdržali u našim reformama Srbija će biti jedna od najboljih zemalja u regionu”, kazao je Vučić i dodao da je to procena međunarodnih finansijskih institucija.

On je naveo i da je Međunarodna organizacija rada procenila smanjenje broja nezaposlenosti u Srbiji.

Gasićemo preduzeća koja ne postoje

Vučić je najavio da će Vlada Srbije sutra, prvi put uz pomoć Svetske banke, ugasiti preduzeća koja praktično više ne postoje.

“Dakle konačno ćemo početi da stvari dovodimo na čistac i to je nešto što pozdravlja ceo svet”, rekao je premijer.

Reforme su nešto što otvara vrata Srbiji na njenom evropskom putu, rekao je premijer, ne isključujući, međutim, mogućnost da će različite organizacije, kako je rekao, tražiti političke prepreke kojima će pokušati da našu zemlju sputaju na tom putu.

Ako je bude, biće ozbiljna rekonstrukcija

Premijer Srbije je izjavio je da će, ukoliko je bude, biti ozbiljne rekonstrukcije vlade navodeći da razmišlja i analizira i svoj rad i koliko je diprineo ili ne.
“To znači da je uvek dobro da ima sveže krvi, da je uvek dobro da razmišljamo šta je to što smo postigi, šta je to što su dobri, a šta loši rezultati, u tome ne vidim ništa loše”, rekao je Vučić.

Na pitanje kada razmišlja o rekonstrukciji da li tu uključuje i svoj rad, premijer je potvrdno odgovorio navodeći da su sve opcije uvek otvorene.

Kako je dodao u aprilu će se sve videti, tada će se zbrajati rezultati, a da li će i on ostati na istom mestu videće se tada, a to zavisi upravo od njega.

Vučić je rekao da ne misli da ostane na čelu stranke “100 godina” da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić uveo dobar demokratski princip, i da se u SNS ne biju za fotelje kao u nekim drugim strankama.

Upitan da prokomentariše izjavu lidera SPS Ivice Dačića koji je rekao da voli rekonstrukciju, premijer je rekao da “voli energiju, rad i da ne beži od toga”.
“Da, ja sam čovek koji voli takmičenje, žestok rad i da pokaže rezultate”, zaključio je Vučić.

Opozicija živi u devedesetim

Vučić je ponovio da nije vreme za mitinge, ali je istakao da je to dozvoljeno sredstvo za izražavanje stavova, i tim povodom poručio opoziciji da su oni ti koji žive u devedesetim godinama.

Vučić je, kometarišući izjave opozicionih poslanika u parlamentu povodom eventualnog mitinga SNS, rekao da su oni ti koji žive u devedesetim, da ništa ne mogu da urade i da ne razumeju šta Srbija radi.
“Jedino što razumeju je da bi oni možda imali šansu ako bi se nešto vratilo u devedesete i da sebe zamisle da su Đinđić, a milionima milja su daleko od toga”, rekao je Vučić i dodao da je upravo sadašnja opozicija organizovala mitinge sa sukobima.

Vučić, koji je i predsednik SNS, ponovio je da je članovima SNS poručio da nije vreme za miting već da treba da se radi, ali je istakao da je to dozvoljeno sredstvo za svakoga, ocenivši da bi “opozicija želela da ga zabrani”.
“Da postoji jedan motiv za miting, to bi bilo zato da im pokažem da Srbija nije totalitarna zemlja pa da neko može da zabrani mitiing”, rekao je Vučić.

On je rekao da razume članove svoje stranke koji žele da se obrane od napada, ali da je njegov posao da kao predsednik vlade jednako brine o svim građanima.
“Verujem da će u SNS imati razumevanje za takve stavove”, rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija ušla u teške reforme, ali da radi dobar posao i da je postigla neočekivano dobre rezultate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *