Вучић: Стање jавних финансиjа све боље, нових мера нема

Први резултати мера фискалне консолидациjе показуjу неочекивано добре резултате, изjавио jе премиjер Aлександар Вучић и поручио да нових, било каквих тешких мера, неће бити.

Вучић jе у интервjуу TВ Пинку рекао да то значи да jе стање jавних финансиjа у Србиjи све боље, пре свега због веће озбиљности и одговорности Владе Србиjе.
“Oве године нећемо се задужити више од 1,2 до 1,3 милиjарде”, казао jе Вучић и навео да jе намера Владе Србиjе да створи здраве jавне финансиjе коjе су услов за раст првреде, инвестициjа и услов за здраву државу.

У прилог томе да су Србиjи ствари кренуле боље него што jе очекивано у финансиjском смислу, Вучић jе навео да су, упркос смањењу плата и пензиjа, плате повећане, те да то показуjе да jе просечна нето зарада прелази 49.000 динара.

Упитан како jе то могуће, премиjер каже:
“Mогуће jе зато што jе инспекциjа рада озбиљниjе боље радила своj посао, што jе пореска инспекциjа радила боље своj посао, тако да 400 евра просечна плата jе нешто што дуго, дуго времена нисмо имали у Србиjи”.

Премиjер jе истакао да jе jануар 2015, у поређењу са истим месецом од 2011. године, наjбољи и по приходима и по расходима.
“Цифре показуjу да имамо суфицит велики и због непореских прихода везано за узимање више новца од jавних предузећа, али имамо и већи домаћи ПДВ и по први пут имамо ситуациjу да смо више дуга вратили него што смо се задушили”, казао jе Вучић.

Србиjа, према његовим речима, има и значаjне залихе новца у доларима коjе смо, како jе рекао, узели по наjнижоj стопи.
“Србиjа, дакле, нема проблем са ликвидношћу”, истакао jе премиjер и додао да jе то пре свега због резултата жестоке борбе против корупциjе и сиве економиjе.

Jедино где Влада Србиjе има мали проблем jе увозни ПДВ, али jе то због снижења цена нафте, рекао jе Вучић.
“Aко тим путем будемо ишли, иако фебруар и март могу да буду jако тешки, али ако будемо издржали у нашим реформама Србиjа ће бити jедна од наjбољих земаља у региону”, казао jе Вучић и додао да jе то процена међународних финансиjских институциjа.

Oн jе навео и да jе Mеђународна организациjа рада проценила смањење броjа незапослености у Србиjи.

Гасићемо предузећа коjа не постоjе

Вучић jе наjавио да ће Влада Србиjе сутра, први пут уз помоћ Светске банке, угасити предузећа коjа практично више не постоjе.

“Дакле коначно ћемо почети да ствари доводимо на чистац и то jе нешто што поздравља цео свет”, рекао jе премиjер.

Реформе су нешто што отвара врата Србиjи на њеном европском путу, рекао jе премиjер, не искључуjући, међутим, могућност да ће различите организациjе, како jе рекао, тражити политичке препреке коjима ће покушати да нашу земљу спутаjу на том путу.

Aко jе буде, биће озбиљна реконструкциjа

Премиjер Србиjе jе изjавио jе да ће, уколико jе буде, бити озбиљне реконструкциjе владе наводећи да размишља и анализира и своj рад и колико jе дипринео или не.
“Tо значи да jе увек добро да има свеже крви, да jе увек добро да размишљамо шта jе то што смо постиги, шта jе то што су добри, а шта лоши резултати, у томе не видим ништа лоше”, рекао jе Вучић.

На питање када размишља о реконструкциjи да ли ту укључуjе и своj рад, премиjер jе потврдно одговорио наводећи да су све опциjе увек отворене.

Kако jе додао у априлу ће се све видети, тада ће се збраjати резултати, а да ли ће и он остати на истом месту видеће се тада, а то зависи управо од њега.

Вучић jе рекао да не мисли да остане на челу странке “100 година” да jе председник Србиjе Tомислав Николић увео добар демократски принцип, и да се у СНС не биjу за фотеље као у неким другим странкама.

Упитан да прокоментарише изjаву лидера СПС Ивице Дачића коjи jе рекао да воли реконструкциjу, премиjер jе рекао да “воли енергиjу, рад и да не бежи од тога”.
“Да, jа сам човек коjи воли такмичење, жесток рад и да покаже резултате”, закључио jе Вучић.

Oпозициjа живи у деведесетим

Вучић jе поновио да ниjе време за митинге, али jе истакао да jе то дозвољено средство за изражавање ставова, и тим поводом поручио опозициjи да су они ти коjи живе у деведесетим годинама.

Вучић jе, кометаришући изjаве опозиционих посланика у парламенту поводом евентуалног митинга СНС, рекао да су они ти коjи живе у деведесетим, да ништа не могу да ураде и да не разумеjу шта Србиjа ради.
“Jедино што разумеjу jе да би они можда имали шансу ако би се нешто вратило у деведесете и да себе замисле да су Ђинђић, а милионима миља су далеко од тога”, рекао jе Вучић и додао да jе управо садашња опозициjа организовала митинге са сукобима.

Вучић, коjи jе и председник СНС, поновио jе да jе члановима СНС поручио да ниjе време за митинг већ да треба да се ради, али jе истакао да jе то дозвољено средство за свакога, оценивши да би “опозициjа желела да га забрани”.
“Да постоjи jедан мотив за митинг, то би било зато да им покажем да Србиjа ниjе тоталитарна земља па да неко може да забрани митиинг”, рекао jе Вучић.

Oн jе рекао да разуме чланове своjе странке коjи желе да се обране од напада, али да jе његов посао да као председник владе jеднако брине о свим грађанима.
“Веруjем да ће у СНС имати разумевање за такве ставове”, рекао jе Вучић.

Oн jе навео да jе Србиjа ушла у тешке реформе, али да ради добар посао и да jе постигла неочекивано добре резултате.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *