Protest u Prištini, sukob policije i demostranata

 U Prištini su se danas sukobili policija i učesnici antivladinog protesta, a policija je upotrebila suzavac i vodene topove kako bi rasterala demostrante.

Kako javlja Tanjugov izveštac, u sukobu ima više desetina povređenih sa obe strane.

Na početku protesta generalni sekretar Pokreta “Samoopredeljenja” Dardan Molićaj dao je ultimatum policiji da u roku od 15 minuta ukloni metalne barikade postavljene oko zgrade kosovske vlade, rekavši da su ovo mirni protesti i da barikade nisu potrebne, a pošto organi reda nisu reagovali okupljeni su krenuli prema zgradi vlade.

Policija je na to reagovala i uz suzavac rasterala demonstrante. Tom prilikom povređeno je desetine demonstranata koji su zbog suzavca zatražili lekarsku pomoć, a među njima je i šef parlamentarne grupe “Samoopredeljenja” u kosovskoj skupštini
Visar Imerija, a povređenima je pomagao i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Među učesnicima protesta su i lideri “Samoopredeljenja” Albin Kurti, koji je kako se tvrdi povređen, Alijanse za Budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, kao i Inicijative za Kosovo fatmir Ljimaj.

Društvo novinara Kosova i Metohije i Udruženje novinara Srbije saopštili su da srpski novinari danas neće izveštavati sa protesta u Prištini jer za to ne postoje bezbednosni uslovi.

Umesto toga, novinari srpskih nezavisnih medija i dopisništava beogradskih redakcija održaće konferenciju za novinare u prostorijama UNS-a u Gračanici na kojoj će izraziti svoj protest, obrazložiti svoje stavove i ponoviti zahtev nadležnim institucijama i organizacijama da se problem bezbednosti rada novinara reši, navodi se u saopštenju.

Inače, ekipa drugog kanala Radiotelevizije Kosova, koji emituje program na srpskom, novinar Aleksandra Jovanović i snimatelj Bojan Košanin, kao i na snimatelj RTS Vladimir Milić, u subotu su verbalno i fizički napadnuti tokom izveštavanja sa demonstracija u centru Prištine.
“Dodatno smo šokirani da ni do danas, uoči novog protesta Samoopredeljenja ne postoji adekvatna reakcija međunarodne zajednice, kao ni kosovskih institucija”, navodi se u saopštejnu.

DNKiM i UNS dodaju da posebno zabrinjava činjenica da kosovska policija ne želi da pruži informaciju da li je preduzela bilo kakve korake za pronalaženje i kažnjavanje napadača na novinare od kojih se mnogi vide i na televizijskim snimcima.

Navodi se i da saopštenje “Samoopredeljenja” u kojem se osuđuje isključivo napad na novinare RTK2, ali ne i na novinare
srpskih nezavisnih medija i dopisnike beogradskih medija, upućuje na to da njihov rad i izveštavanje sa protesta te organizacije u Prištini nije bezbedan i da su napadi na njih praktično dozvoljeni.

Pokret Samoopredeljenje i druge opoziocione stranke najavile su za danas u podne u centru Prištine nove antivladine proteste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *