JUBILEJ IZDAVAČKE KUĆE „PROMETEJ“ – Podvig prometejski

Piše Radomir Čubranović

Prometej, ugledna i velika izdavačka kuća u Srbiji, obeležila je u subotu, 10. januara, u Svečanoj sali novosadske Gradske kuće, četvrt veka od osnivanja (osnovali su je Zoran i Borka Kolundžija).
Od 1990, ovaj izdavač je sigurnim koracima pronalazio put do čitalaca, potvrđujući kvalitet svojih izdanja izborom i angažovanjem eminentnih saradnika: prevodilaca, istraživača, istoričara, lingvista. Prometej je snažno afirmisao izdavaštvo u nauci, književnosti, publicistici, a prepoznatljivost je ostvario reprezentativnim monografijama, delima posvećenim srpskoj kulturnoj i političkoj baštini, posebno onima koja se bave prošlošću i sadašnjošću Srbije, Novog Sada i Vojvodine. Čuven je po ediciji lingvističkih izdanja, te po velikim projektima u oblasti jezika. Sa oko 2.500 dosad objavljenih naslova i produkcijom od oko 100 naslova godišnje, Prometej se svrstao među najveće izdavače u Srbiji.
„Izdavačka kuća Prometej je dala veliki doprinos kulturi Novog Sada i cele naše zemlje. Svih ovih godina, Grad Novi Sad je bio partner, pružao podršku i danas smo veoma zadovoljni rezultatima njihovog obimnog, aktivnog i kvalitetnog rada. O tome svedoče i mnogobrojne nagrade i priznanja koje je ova kuća osvojila“, kaže Vanja Vučenović, član Gradskog veća za kulturu.
„Prometej se trudio da ovekoveči lepotu Novog Sada, njegovu arhitekturu, specifično urbano jezgro koje podseća na dane baroka i klasicizma. To je Prometej činio s ponosom, monografijama o najvećem gradu u Vojvodini, menjanju njegovog izgleda, ali i duhovne klime. Pri tome, multietničnost ovog grada negovana je kao poseban kvalitet. Godinu 2014. završili smo sa najvećim priznanjem, Nagradom za izdavački poduhvat na Sajmu knjiga u Beogradu za kapitalnu ediciju Srbija 1914–1918, objavljenu zajednički sa Radio-televizijom Srbije“, istakao je Zoran Kolundžija, vlasnik Prometeja.
Među autorima prvoga reda čijem imenu i delima je ova kuća posvetila najveću pažnju jeste i akademik Dejan Medaković. Ono što je moguće danas utvrditi, to je da je u svim žanrovima koje je ovaj autor bogato negovao upravo fenomen dugog pamćenja bio predominantan. Promišljajući tu sintagmu, a u znak pijeteta prema svom najznačajnijem autoru, Prometej je od 2008. godine ustanovio Nagradu Dejan Medaković. Njen ovogodišnji dobitnik je akademik Dinko Davidov za knjigu Ikonopisci srpskih seoba u izdanju Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Prometeja. Dosadašnji laureati ove nagrade bili su: Momo Kapor (Ispovesti) Miodrag B. Protić (Nojeva barka III) Mirko Demić (Trezvenjaci na pijanoj lađi) Vasilije Krestić (Istoričar u vremenu prelomnih i sudbinskih odluka) Radivoj Stokanov (Tragovima Laze Kostića) i Aleksandar Gatalica (Pisac ne stanuje ovde).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *