Er Srbija demantovala da je avion te kompanije goreo

Er Srbija demantovala je danas senzacionalističke navode o tome da je avion tog avioprevoznika JU 100 na relaciji Beograd-Banjaluka goreo.

U saopštenju Er Srbije se navodi da je letilica vraćena na polazište pet minuta nakon poletanja pošto je ustanovljen tehnički problem.

Navodi se i da bezbednost letenja ni u jednom trenutku nije dovodena u pitanje, te da su svi putnici zbrinuti i već su stigli na svoje odredište.
“Svi članovi posade su postupili po relevantnim propisanim procedurama, nakon čega je kapetan doneo odluku da avion vrati na beogradski aerodrom “Nikola Tesla””, navodi se u saopštenju.

Iz mera predostrožnosti, sve aerodromske službe bile su u pripravnosti, što je inače standardna procedura u sličnim okolnostima, navodi se u saopštenje i dodaje da će uzroci tehničkog problema biće naknadno utvrđeni od nadležnih službi.

Ministar saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da nadležne inspekcije Direktorata civilnog vazduhopolovstva rade na utvrđivanju uzroka prinudnog sletanja aviona Er Srbije
“Poslate su sve ekipe koje tamo treba da budu. Ja sam dobila isto tu informaciju, da se zapalio motor. Videćemo šta su uzroci, postoje određene inspekcije koje se time bave. Kada budemo imali kompletnu informaciju, Direktorat, a i ministarstvo će izaći u javnost”, rekla je Mihajlović novinarima.

Pomoćnik ministra saobraćaja Zoran Ilić potvrdio je novinarima da se na tom letu dogodio vanredni događaj i da je, kako je naveo, došlo do pojave plamena na jednom od motora.
“Avion je sleteo, putnici su iskrcani, istražni organi rade”, rekao je Ilić.

On je naveo da su putnici sa zakašnjejnem od sat i 35 minuta preveženi za Banja Luku bezbedno.
“Detaljni rezultati analize šta je bio uzrok kvara na motoru biće predstavljeni. Takve stvari se obično i dese nakon poletanja kada se nešto veća količina goriva dozira. Deo goriva ostane možda nesagoreo potpuno i onda to izazove plamen”, rekao je Ilić.

On je naveo da je posada reagovala u skladu sa procedurama.

 

Događaj na letu Beograd-Banjaluka – nezgoda

 

Direktor Centra za istraživanje udesa i ozbiljnih nesreća Nebojša Petrović izjavio je danas da vanredni događaj na letu Beograd-Banjaluka može okarakterisati kao nezgoda, koja će kao takva u daljem procesuiranju biti u nadležnosti Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

“Posle detaljnog uviđaja utvrđeno je da nije bilo elemenata koji bi ovaj vanredni događaj kvalifikovao kao udes ili kao ozbiljnu nezgodu. Kvalifikujemo ga kao nezgodu i on će u daljem procesuiranju biti u nadležnosti Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, a Centar za istraživanje udesa i ozbiljnih nezgoda neće vršiti istražne radnje”, rekao je Petrović za B92.

On je objasnio da je na na jutrošnjem redovnom letu iz Beograda za Banjaluku pri poletanju na visini od otprilike 5.000 stopa došlo do tehničkih problema na levom motoru aviona ATR72 kompanije Er Srbija.
“Posada aviona je odreagovala prema procedurama koje su predviđene u takvim slučajevima i vratila avion na aerodrom Surčin”, istakao je Petrović.

On je dodao da je avion prevezen do Jat tehnike i ponovio da to što se danas ne spada u ozbiljnu nezgodu.
“Centar je već dao saglasnost da se može pristupiti radnjama utvrđivanja uzroka tog kvara koji se dogodio na avionu od strane same kompanije i on će, nadamo se vrlo brzo biti ponovo u floti Er Srbije”, zaključio je Petrović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *