Vučić imao niz bilateralnih sastanaka

Uoči Trećeg samita šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu, premijer Srbije Aleksandar Vučić ima niz bilateralnih sastanaka, a do sada već je razgovarao sa premijerima Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Slovenije, kao i sa ministrima trgovine i transporta Kine, Gao Hučengom i Jang Cuantangom.

VUČIĆ I MINISTAR TRANSPORTA KINE O IZGRADNJI PRUGE BEOGRAD-BUDIMPEŠTA

Vučić i Cuantang razgovarali su o izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta, kao i načini finansiranja tog projekta.

Tom prilikom je, kako je saopštila vladina kancelarija za saradnju sa medijima, istaknuta potreba da studija izvodljivosti bude završena do juna sledeće godine kako bi izgradnja bila gotova do juna 2017.god.

Projekat za izgradnju dvokolosečne pruge za brzi voz koji bi išao 200km na sat iniciran je tokom posete predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Narodnoj Republici Kini u septembru mesecu ove godine.

Bilateralnim susretom sa ministrom transporta Narodne Republike Kine Jangom Cuantangom započele su aktivnosti vezane za Samit predsednika Vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, navodi se u saopštenju.

VUČIĆ I ĐUKANOVIĆ DOGOVORILI ZAJEDNIČKU SEDNICU DVE VLADE

Vučić i predsednik Vlade Republike Crne Gore Milo Đukanović dogovorili su danas zajedničku sednicu dve vlade za mart iduće godine kao i formiranje Radne grupe dve vlade za razmatranje zajedničkih projekata iz oblasti energetike, infrastrukture i saobraćaja.

Dvojica premijera razgovarali su, kako je saopštila vladina kancelarija za saradnju sa medijima, o unapređenju bilateralne i ekonomske saradnje, kao i o infrastrukturnim projektima od značaja za dve zemlje. Regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima, kao i nastavak politike pomirenja predstavljaju jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije, istakao je Vučić.

Premijer Đukanović je naglasio da postojeći projekti, kao sto je pruga Beograd – Bar i planovi za nove regionalne projekte i njihovo povezivanje, mogli bi da obeleže Samit u Beogradu, navodi se u saopštenju.

VUČIĆ I BEVANDA O REGIONALNOJ SARADNJI

Predsednik Vlade Srbije je tokom sastanka sa predsedavajućim Savetu ministara BiH Vjekoslavom Bevandom naglasio važnost regionalne saradnje u izradi infrastrukturnih projekata sa kojima bi zajedno aplicirali za fondove Evropske unije.

Teme razgovora bile su bilateralna i ekonomska saradnja, kao i saradnja u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetike, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.
“Izgradnja puteva i pruga omogućava brže spajanje i poslova i ljudi. To će doprineti ekonomskoj i političkoj stabilizaciji celog regiona”, istakao je premijer Vučić.

Tokom sastanka predloženo je formiranje radne grupe koja će se baviti izradom zajedničkih projekata i susret ministara saobraćaja dve zemlje.

Sastanku je prisustvovao i ministar trgovine Rasim Ljajić koji je istakao potrebu za poboljšanjem trgovinske saradnje dve zemlje u cilju zajedničkih nastupa na trećem tržištu, kao i saradnju u oblasti građevine, navedeno je u saopštenju.

VUČIĆ, PONTA: PRIORITET AUTO PUT TEMIŠVAR – BEOGRAD

Vučić i predsednik Vlade Rumunije Viktor Ponta razgovarali su o bilateralnoj i ekonomskoj saradnji i naglasili potrebu većeg angažovanja na realizaciji prioritetnog infrastrukturnog projekta za obe zemlje, auto puta Temišvar – Beograd.

Izrada studije izvodljivosti i pronalaženje načina finansiranja ovog projekta prvi su koraci koje će dve strane preduzeti, istaknuto je na sastanku premijera Srbije i Rumunije, nevedeno je u saopštenju vladine kancelarije za saradnju sa medijima.

Tema razgovora bila je i mogućnost saradnje na projektu Transbalkanski koridor Pancevo – Rasice, kojim bi bila poboljšana razmene struje i sistem transmisije, koji bi Srbiju i Rumuniju povezao sa Evropom i obezbedio energetsku stabilnost obe zemlje.

Dvojica premijera razgovarala su i o mogućnosti izgradnje gasnog koridora.

VUČIĆ, CERAR: ODNOSI SRBIJE I SLOVENIJE SU BOLJI NEGO IKADA

Vučić je u razgovoru sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom poručio da ne postoje prepreke za saradnju dve države, odnosi Srbije i Slovenije su bolji nego ikada.

Vučić se sa Cerarom sastao na marginama Samita predsednika Vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Dvojica premijera razgovarala su o ekonomskoj saradnji dve zemlje i podršici koju Slovenija pruža Srbiji u procesu pridruženja Evropskoj uniji.

Predsednik slovenačke Vlade istakao je da Slovenija ima pozitivan odnos prema Srbiji i pozdravio proaktivan odnos srpske vlade u rešavanju političkih i ekonomskih problema, naglasivši da takav pristup predstavlja podsticaj i za slovenačku vladu.

Cerar je pozvao premijera Vučića da u februaru mesecu poseti Sloveniju što je predsednik srpske vlade prihvatio.

VUČIĆ I STRAUJUMA O PRIDRUŽIVANJU SRBIJE EU

Srbija je na svom putu ka Evropskoj uniji i od tog puta nećemo odustati, rekao je Vučić predsednici Vlade Letonije Laimdoto Straujumi prilikom današnjeg sastanka.

Razgovaralo se o evropskim integracijama, reformama koje sprovodi srpska vlada i ekonomskoj situaciji u Srbiji.

Premijer je naglasio, kako je saopštila vladina kancelarija za saradnju sa medijima, potrebu za unapređenjem saradnje dve zemlje, kako na političkom tako i na ekonomskom polju.

Letonija, koja 1. januara 2015. godine preuzima predsedavanje Evropskom unijom, učiniće sve kako bi Srbiji pomogla u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, istakla je premijerka Straujuma, navodi se u saopštenju.

Premijer Srbije sastaće se i sa premijerom Češke Milošem Zemanom.

Takođe on će imati razgovore sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, Estonije Tavijem Roivasom, Poljske Evom Kopač i Slovačke Robertom ficom.

U Beogradu se danas održava Treći sastanak lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE), pod nazivom “Beogradski susret”.

Osim domaćina, premijera Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kine Li Kećjanga, na samitu će učestvovati još 14 premijera zemalja učesnica, dok će hrvatsku delegaciju predvoditi prvi potpredsednik vlade.

Na samitu i pratećem Privrednom forumu, u Palati “Srbija” i Centru “Sava”, učestvovaće, tokom ova dva dana, više od 5.000 članova privrednih i državnih delegacija Kine i 16 zemalja CIE, koji će razmatrati goruće teme iz oblasti poljoprivrede, industrije, turizma, internet tehnologije, transporta i infrastrukture.

Cilj sastanka u Beogradu je, kako je navela Vlada Srbije, da obezbedi nastavak zajedničkih napora za jačanje saradnje Kine i zemalja CIE, pokrenute pre tri godine u Budimpešti, a nastavljene i produbljene na sastancima u Varšavi aprila 2012. godine i Bukureštu novembra 2013. godine.

Poseban akcenat je stavljen na unapređenje privredne saradnje, te će “Beogradski susret” biti usmeren na razmatranje i postizanje dogovora o konkretnim projektima saradnje i ulaganja.

Prema informacijama iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima, za izveštavanje sa Samita akreditovano je oko 1.100 novinara iz 110 redakcija. To je tri puta više medijskih predstavnika nego što je bio slučaj na prethodna dva Samita, što govori o značaju skupa.

Jedan komentar

  1. Motike u ruke pa na posao.
    Kakvi medijski predstavnici,kakvi bakraci.
    Vidite koliko je njiva neobradjeno.
    A sto se kineza tice ?
    Pa oni su ovde vec bili,videli i otisli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *