Porošenko potpisao zakon o ukidanju vanblokovskog statusa

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je danas u Kijevu zakon kojim se ukida vanblokovski status Ukrajine, najavljujući istovremeno da bi orijentaciono za pet do šest godina mogao biti održan referendum o stupanju te zemlje u Severnoatlantski savez (NATO).

“Planiram da reformišem zemlju. Da je reformišem na taj način kako bi odgovarala standardima Evropske unije i standardima Organizacije Severnoatlantskog pakta (NATO). Mogu da kažem da se ti standardi poklapaju 99 odsto”, rekao je Porošenko na konferenciji za novinare a prenosi Ukrinform.

“Kada zemlja bude odgovarala tim kriterijumima, pouzdano to će biti učinjeno u okviru implementacije Strategije-2020, tokom narednih pet, šest godina narod Ukrajine opredeliće se o članstvu u NATO-u”, rekao je on.

Prema Porošenkovim rečima, kada je Ukrajina stekla vanblokovski status 2010, to je bila “strateška i kardinalna greška” ranijih vlasti, a time su uništene sopstvene Oružane snage.

Agencija UNN podseća da je Vrhovna rada (skupština) Ukrajine predsednički predlog zakona o odustajanju od vanblokovskog statusa usvojila 23. decembra.

Ta ukrajinska agencija podseća da je pozicija NATO-a da Ukrajina ima pravo na članstvo kada izrazi želju i ispuni neophodne uslove, a “vrata uvek ostaju otvorena”.

Ukrinform je preneo i izjavu bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kravčuka da za Ukrajinu ne postoji drugi put nego učlanjenje u NATO i da priprema za referendum treba da bude glavni pravac rada na putu ka učlanjenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *