Miroslav Lazanski – Dalje nećeš moći

Kraći odmor me je sprečio da uživo pratim srpsku histeriju oko „Južnog toka“. Zato me je poštar odmah i doslovno zaskočio pitanjem da li sada za Srbiju nastupa smak sveta? Komšija koji vozi auto na plin sačekao me je smrknutog lica: „A šta ćemo sada komšija?” Kao da sam ja Aleksej Miler.

Komšija, samo da se raspakujem i pozovem Kremlj, biće sve sređeno, nema zime za nas u Srbiji…

Sledećeg dana mi je baba Milojka na pijaci „Stari Merkator” objasnila da su jaja od danas nešto skuplja, jer su Rusi odustali od „Južnog toka“.

Milojka, ni juče ni prekjuče, ni pre šest meseci, nije bilo tog „Južnog“, pa jaja nisu poskupela.

Ne znam ja ništa, novine pišu da su nas Rusi izdali i jaja moraju da poskupe.

Okrenem druga Olega u Moskvi i pitam ga što su nas izdali?

Čekaj brate, kako da dođemo do vas kada Bugari ne daju? Da položimo cevi po dnu Crnog mora i dođemo do Bugarske, a oni onda kažu: „Dalje nećeš moći“? Ili da prokopamo tunel ispod Bugarske? Nego, zovi ti našeg druga Coneva u Sofiju i pitaj njega o čemu se tu radi?

Okrenem broj našeg druga Coneva u Sofiji, kojeg svi zovemo Tuta Bugarin, i pitam ga je li Bugarska samostalna i suverena država, ili je i sada zemlja ograničenog suvereniteta, kao što je bila i u vreme Brežnjevljeve doktrine ograničenog suvereniteta država socijalističkog lagera? Samo sada u okviru lagera EU.

Nemoj tako bratko, i sam znaš da se mi oko svega toga baš ništa ne pitamo, nama iz Brisela kažu da je „Južni tok“ u koliziji sa Trećim energetskim paketom i da zato ne prolazi. Moramo da slušamo.

Čekaj, a kako to da „Severni tok“, koji ide direktno iz Rusije za Nemačku, nije u koliziji sa Trećim energetskim paketom, ima li tu monopola? Oko toga nikakvih pitanja, jer Nemci su u pitanju?

Joj, ništa me ne pitaj više, kažu da su to različita vremena, nego pozovi ti ovaj broj u Briselu i pitaj njih o čemu se tu radi.

Čekaj Tuto, u vreme Varšavskog ugovora niste imali sovjetske baze u Bugarskoj i niste morali u Avganistan. Sada imate američke baze u Bugarskoj, morali ste u Avganistan i ne daju vam ruski gas.

Zovi ovaj broj u Briselu…

Dobijem Brisel, automat: „Dobar dan, dobili ste EU, izaberite broj 1 ako želite konsolidaciju svoje demokratije, izaberite 2 ako vam je potrebna brza privatizacija privrede, izaberite 3 ako hoćete evropske banke, izaberite 4 ako su vam potrebni detalji kako da uvedete Rusiji sankcije koje bole, izaberite 5 ako hoćete da čujete Rezoluciju 758 Predstavničkog doma američkog Kongresa o Rusiji. Ako ste zainteresovani za ’Južni tok’, molimo vas da ostanete na vezi, obratiće vam se operater koji govori samo engleski”.

Izabrao sam 5 i ostao zapanjen. Rezolucija 758  je objava rata Rusiji.Moraću sutra na pijaci da pitam Milojku hoće li da ratuje protiv Rusije? Sve druge Milojke u Srbiji o tome ovih dana ni mukajet.

A „Južni tok“? Živeće Srbija i sa njim i bez njega.

Miroslav Lazanski
http://www.politika.rs/rubrike/uvodnik/Dalje-neces-moci.sr.html

Jedan komentar

  1. Ni Milojka ni Radojka nisu sada tema već polako nastupajući RAT.
    O tome ni Miloje ni Radoje ne odlučuju već oni kako se to kaže gore u SVETSKOJ VLASTI moj Miroslave ime ti govori o miru i Milojkino o milovanju poroda svoga. Radojka se raduje dobroj rodnoj godini imanja svoga.Vi rekoste ni MAKAC DALJE,ALL RIGHT idemo na odmor na KRIM nećemo u Rovinj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *