Bojković: Transparentan model privatizacije Železare

Izvršni direktor Železare Smederevo Bojan Bojković izjavio je da će 9. januara biti otvorene ponude potencijalnih stateških partnera za železaru, kao i da rok za njenu privatizaciju ističe 31. januara, kada prestaje finansijska pomoć države.

“Tender traje od 5. decembra i ceo proces je transparentan. Vlada je imala više varijanti za privatizaciju železare, ali se odlučila za najtransparentniju”, rekao je Bojoković.

Agencija za privatizaciju je objavila javni poziv za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare Smederevo kupovinom udela od 80,01 odsto, a država će zadržati preostalih 19,99 odsto vlasništva.

Bojković je podsetio da je rok za podnošenje prijava 5. januar 2015. godine.

On ističe da je u novembru objavljen poziv za sve zaintresesovane, koji je trajao 30 dana, nakon čega je vlada u najkraćem roku, od pet dana, donela model za privatizaciju i raspisala tender.
“Uskoro ćemo znati ko je dao najbolje uslove za privatizaciju železare”, rekao je Bojković za Tv Pink.

Na pitanje da li je tačno da je EU obavezala Srbiju da mora do 1. februara da završi sve odnosno da železara više neće moći da računa na pomoć države, Bojković je kazao da u skladu sa EU propisima posle 1. februara država ne može železaru da pomogne nijednim dinarom.
“Ali to ne znači da država neće stajati iza železare i da ne postoje drugi modeli kako može da je podrži”, istakao je Bojoković dodajući da je suština u tome da železara mora da bude profitabilna.

Kako je rekao, od 1. februara železara više neće moći od države da dobija ni donacije niti garancije i bilo kakvu drugu finansijsku pomoć, ali da to ne znači da železara ne može i dalje da bude u državnom vlasništvu.
“Železara Smederevo mora biti profitabilna, a da bi bila neophodno je u nju dodatno uložiti nekih 200 do 250 miliona dolara, a to sada može samo jedan ozbiljan strateški partner”, naveo je on.

Bojković je podsetio da je vlada zbog toga donela odluku da železara mora da bude privatizovana do 31. januara.

On je istakao da železara ima ogroman potencijal i da sa sadašnjih 300 do 320 miliona dolara godišnje može da dostigne godišnji obrt od 1,4 milijarde evra, kao i da je jedan od uslova za privatizaciju da 90 odsto od toga ide u izvoz.
“Proizvodimo oko 60.000 tona gotovih proizvoda (mesečno), što je 65 odsto kapaciteta jedne visoke peći koja radi i oko 30 odsto ukupnog kapaciteta železare”, dodao je Bojković.

Kako je rekao, ta fabrika u jako dobrom stanju i može da bude zamajac razvoja srpske privrede.
On je napomenuo da je 2014. godina bila teška za železaru, ali da ona sada ima stabilnu proizvodnju.

Smederevska železara je pod imenom “Sartid” prodata u martu 2003. američkom “Ju-Es stilu” za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog “Ju-Es-Stila” za jedan dolar.
Prvi tender za prodaju železare raspisan je aprila 2012. godine.

Država mesečno pomaže proizvodnju u železari sa oko 10 miliona dolara.

Jedan komentar

  1. Ježim se od pomisli,bilo čega što je transparentno,što je privatizacija,a najviše od mogućnosti,da ponova neka američka korporacija bude vlasnik naše železare Smederevo.Nema tenkova,nema oružja,a nema ni Šutanovca,da pripomogne velikodušno u pretapanju našeg naoružanja.Najgore od svega,što o svemu odlučuje EU,nije ona gradila našu železaru.Srpski rode,zar te ništa ne interesuje,zar ništa nije usko povezano s našim sudbinama?Ameri,napolje iz Srbije,niste poželjni,večni ste neprijatelji!Luna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *