Rama prekršio protokol,Vučić: Ne dozvoljavam ponižavanje

 Albanski premijer Edi Rama prekršio je danas protokol posete Beogradu pominjući Kosovo i zloupotrebio poverenje domaćina srpskog premijera Aleksandra Vučića koji je uzvratio da nikome neće dozvoliti da ponižava Srbiju

“Stvar Kosova i Metohije je gotova i ono je nezavisno”, izjavio je Rama u govoru na zajedničkoj konferenciji za novinare, a Vučić je prokomentarisao da ne zna kakve veze Rama ima sa Kosovom.

Vučić je rekao da je iznenađen provokacijom u govoru albanskog premijera, koju, kako je rekao, nije očekivao.
“Neću da dozvolim i moj posao je da nikome ne dozvolim da ponižava Srbiju u Beogradu. KiM je deo Srbije, po Ustavu Srbije i nikakve veze sa Albanijom nije imalo i neće imati”, izjavio je Vučić.

Dodajući da mu je žao zbog tog incidenta, odnosno zbog toga što je Rama i ovu priliku iskoristio da govori o temu koja nije dogovorena, Vučić je poručio da će uprkos tome nastaviti razgovore s albanskim premijerom.

Komentarišući najavu lokalnih lidera u Preševu da albanskog premijera očekuju kao svog premijera Vučić je ponovio da mu je žao što je gospodin Rama i ovu priliku iskoristio da govori o temi koja nije dogovorena, ali da mu je obaveza da kaže da Srbiju neće niko da ponižava.
.
“Pre svega da ponovim da očigledno imamo različite stavove, a sušta je realnost stav Srbije da je KiM deo Srbije i drago mi je da to mogu da ponovim pred albanskim premijerom. Na žalost ili na sreću to ne govori o meni nego o nekima drugima”, rekao je Vučić.

Takve gluposti, rekao je, obično ne komentariše, dodajući da može da se razgovara o svemu, o školama što nisu na vreme, o putevima o bilo čemu, ali se teritorijalni integriteti Srbije ne dovodi u pitanje i neće se dovoditi u pitanje.

Srbija će uraditi sve da unapredi nivo političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Albanije u budućnosti, a albanski premijer Edi Rama je uvek dobrodošao u Srbiju, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija učiniti sve da potpiše veoma važne sporazume sa Albanijom.
“Uvek ćemo davati sve od sebe da gledamo u budućnost, a ne u prošlost i to je naša poruka”, rekao je premijer odgovarajući na pitanje o budućim odnosima Srbije i Albanije i šta je najvažnije u tim odnosima.

Učinićemo sve što je moguće da radimo na zbližavnaju dve zemlje i da dobijamo podrskse EU posebno za infrastrukturne projekte, pre svega, radi našeg ekonomskog razvoja, rekao je premijer.

Vučić je nakon razgovora sa Ramom rekao da njihovi razgovori u četiri oka, koji su trajali duže od predviđenog vremena, nisu bili nimalo laki ali da je uveren da zajednički problemi mogu da budu rešavani.

Vučić je zahvalio Rami na tome što je prihvatio njegov poziv i došao u Beogradu.
“Ova poseta obeležava novi početak i zašta se nadam da će pragamatičan odnos Srbije i Albanije biti fokusiran na napredak ne samo naših međusobnih političkih i ekonomskih odnosa već za napredak odnosa u celom regionu”, rekao je Vučić.

Ocenjujući posetu albanskog premijera, prvu posle 68 godina, kao dobru vest ne samo za Srbiju i Albaniju, premijer je rekao da problemi ne mogu da se rešavaju drugačije sem razgovorima.

Rama pozvao Srbiju da prizna nezavisnost Kosova

Albanski premijer Edi Rama pozvao je Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, što je, kako je rekao, važno za sigurnost ne samo regiona već i cele Evrope te može da utiče na brojne strateške probleme Srba i Albanaca.
“Očekujemo da Srbija sve preduzme u tom pravcu i to ćemo svakako pozdraviti”, poručio je Rama.

On je dodao i da je dijalog “između Srbije i Kosova” koristan jer upućuje region na novo doba i to bi, kako kaže, bio evropski uspeh.
“Ovaj dijalog je pre svega rezultat nastojanja lidera obeju zemalja koji su doveli do istorijskog preokreta. Imao sam sreću da doživim jedan trenutak kada svi lideri našeg regiona su sedeli zajedno i razgovarali o zajedničkoj budućnosti”, dodao je Rama.

Rama je u svom govoru rekao i da je nezavisno Kosovo realnost, na šta je reagovao srpski premijer izjavom da neće dozvoliti da bilo ko ponižava Srbiju, te da je albanski premijer tom temom odstupio od protokola posete.
“Kada je reč o Kosovu imamo suprotne stavove, ali realnost je jedna i nepromenljiva – Kosovo je nezavisno i dobilo je pravo na to na osnovu Međunarodnog suda pravde i to je proces koji se ne može zaustaviti”, rekao je Rama.

Inače, govor albanskog premijera bio je posvećen zajedničkom cilju, ulasku u EU, na čemu, kako je naveo, dve zemlje ali i ostale u regionu treba zajednički da rade na putu ka evropskim integracijama, zanemarujući dešavanja iz prošlosti.
“Nećemo dozvoliti da istorija utiče negativno na sve što nas očekuje. Mi na Balkanu imamo potrebu za ujedinjenom Evropom, koja, kao nikada do sada, ima potrebu za Albancima, Srbima, Makedoncima, Crnogorcima…”, rekao je Rama u izjavi za medije i dodao da će Evropa sve zemlje Bakana “ujediniti na putu mira”.

Albanci, dodao je, imamo tu viziju i hrabrost, kao i dobru volju da razvijaju odnose, da Srbima pruže ruku saradnje sa ozbiljnošću i iskrenošću jer nasa deca ne treba da pate zbog odnosa koji su za nama.

Premijer Albanije dodao je i da Evropska unija nema alternativu i da politika reformi, novih investicija treba da bude prioritet svih zemalja regiona.
“Naš energetski potencijal je takav da može da promeni situaciju na čitavom Balkanu i da bude respektivna snaga ne samo u Evropi, već da obezbedi za duži period ceo region i šire”, ocenio je Rama i dodao da uspeh svih zemalja na evropskom putu zavisi od rešavanju ekonomskih i socijalnih problema.

Rama je pozvao premijera Srbije da sledeće godine poseti Albaniju kako se, kako je rekao, ne bi čekalo još 68 godina za sledeći formalni susret.

On je istakao da će dobrodošlica u Tirani biti “recipročna kao i sa srpske strane” i da predstavnike Srbije niko u prestonici Albanije neće provocirati.

Rama je dodao da Vlada Albanije i on kao premijer imaju veliku želju da se odnosi dve zemlje nastave putem konkretne saradnje kako bi i Srbi i Albanci, pogovoto mladi, dobili maksimum od “fantastičnog potencijala koji postoji”.

On je rekao da Srbija i Albanija nisu neprijatelji, ali da imaju zajedničke neprijatelje – siromaštvo, nezaposlenost, nedostatak perspektive za mlade, javni dug i deficiti i da su oni nasleđeni iz prošlosti.

 

Sporazum o putovanju samo s ličnim kartama

Premijeri su dogovorili da se sačini sporazum koji će građanima dve zemlje omogućiti prelazak granice samo sa ličnim kartama.

Želimo, rekao je premijer Vučić, da naše manjine, srpska u Albaniji i albanska u Srbiji, budu most naše saradnje i želimo da zajedno pred Evropsku uniju izađeno sa važnim infrastrukturnim projektima.

Premijer Vučić je rekao da je u razgovoru bilo reči o saradnji mladih, ali i o ekonomskoj saradnji dve zemlje.
“Mi želmo da naši investitori posećuju Albaniju ne samo u oblasti energetike već i drugim oblastima, u svim gde mislimo da je to od obostranog interesa”, kazao je premijer.

U razgovoru je, kako je naveo, posebno apostrofiran projekat pruge Beograd -Tirana za koju je rekao da ćemo lakše dobiti podršku EU ako zajedno izađemo i insistriramo na tom projektu.

Premijer Srbije je rekao da zna da je danas neuporedivo lakše i u Srbiji i u Albaniji izazivati šovinističke ili nacionalističke tenzije i izgovarati najteže reči kako bi se dobijali politički poeni.

Poručio je u svoje ime da nije izabran da daje demagoške i neke druge izjave koje bi bile popularne već da brine o budućnosti Srbije i njenom razvitku i dodao da je ponosan što se danas okreće nova stranica u odnosima dve zemlje i na zajedničkom putu ka EU.

Vučih je izjavio da je istraga o incidentu sa dronom na nedavnoj utakmici Albanija-Srbija pokazala da je taj događaj bio pažljivo isplaniran i nimalo slučajan, te da su učesnici u njemu u Srbiju stigli nekoliko dana ranije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Vučić je rekao da nije imao nameru da o tome govori, ali da pošto vidi da to nekoga raduje, želi da kaže:
“Naravno, da će organizatori i učesnici u tom događaju biti gonjeni za kriminalni akt koji su počinili”.

Albanski premijer Edi Rama doputovao je jutros u zvaničnu posetu Beogradu, što je prva poseta albanskog državnika nakon 68 godina, kada je u u poseti tadašnjoj Jugoslaviji bio Enver Hodža.

Ramu je ispred Palate Srbija dočekao predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić, a u delegaciji su bili i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Željko Sertić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić…

Posle intoniranja himni Srbije i Albanije i smotre stroja Garde Vojske Srbije, Vučić i Rama imali su sastanak u četiri oka, nakon čega su delegacije dve zemlje odžale plenarnu sednicu.

Vlada Srbije i Savet ministara Albanije potpisali su sporazum o uzajamnoj pomoći u sprečavanju, istraživanju i suzbijanju carinskih prekršaja.

U ime srpske vlade sporazum je potpisao ministar finansija Dušan Vujović, a s albanske strane ministar ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Arben Ahmetaj.

Za današnju posetu albanskog premijera, koja je prva zvanična poseta na najvišem nivou jednog albanskog državnika posle 68 godina, akreditovano je oko 200 novinara, od čega 30 predstavnika albanskih medija.

Poseta albanskog premijera prvobitno je bila planirana za 22. oktobara, ali je odložena zbog incidenta na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije, 15. septembra u Beogradu.

2 komentara

 1. Rama je rekao samo ono što je Vučić potpisao u Briselu.
  Vučić sada glumata da neće dozvoliti nikom da ponižava Srbiju,
  ha,ha,ha ?
  Njegova politika je nastavak, gdje je BO-TA stao ?
  Ne samo ti produži, već ti rasturi još jače…

 2. Kakav ulazak sa licnim kartama! To je kompletno ludilo jer nosi sa sobom veoma velike rizike i opasnosti. Gospodin Vucic ne sme da ima takva ovlascenja. Izuzetno neprijateljski potezi prema nama morali bi da vode do prekida komunikacije dok se ne dobije izvinjenje. A, onda hajd´ polako, hajd´ lagano…
  Ukoliko se ova ideja sprovede preostaje samo smenjiva AV i to pod hitno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *