Čalija: Tribina pretvorena u sučeljavanje dva stava

Predsednik Upravnog odbora ULUS-a Zoran Čalija izjavio je večeras da se javna tribina “Problem oktobarskog salona” pretvorila u nepomirljivo sučeljavanje dva stava gde su organizatori odluku osnivača hteli da predstave kao mešanje politike u kulturni život grada i Srbije.

U Udruženju likovnih umetnika Srbije (ULUS) sinoć je održana debata o stanju u kulturi i Oktobarskom salonu i njegovoj promeni formata na bijenalni karakter koja je izazvala burne reakcije prisutnih, ali i otvorila brojna pitanja.

Debata se u jednom trenutku iz verbalnog sukoba umalo pretvorila u fizički, a neposredno pre toga ugledni istoričar umetnosti Nikola Kusovac demonstrativno je otišao pošto je rekao da je poenta da je Oktobarski salon osnovan sa idejom da podržava stvaralaštvo domaćih umetnika, a da to više nije.

U saopštenju dostavljenom medijima, Čalija je naveo da je do javne tribine u organizaciji ULUS-a došlo posle odluke osnivača da ta nekad značajna likovna smotra tekućeg likovnog stvaralašta u Srbiji postane bijenalna.

Kako je istakao, na jednoj strani našlo se članstvo Ulus i Ulupuds, čija velika većina smatra da je u protekloj decenije došlo do krađe identiteta Oktobraskog salona kao likovne smotre koja je imala osnovni cilj da podstiče umetnost i time umetnike u Srbiji.

Prema njegovim rečima, na drugoj strani našla se grupica istomišenika, kako kaže, takozvanih organizatora, okupljenih pod krovom Kulturnog centra Beograda koji su “tokom minule decenije, pod nazivom Oktobarskog salona, priređivali preskupu međunarodnu izložbu čije je organizovanje u proseku godišnje koštalo oko 200.000. evra”.
“Tako su, na primer, 3.000 posetilaca, uglavnom samih organizatora i njihovih bliskih prijatelja, uz ponekog radoznalca, bogato nagrađivani od strane izmanipulisane zajednice”, kaže Čalija, a navedeno je u saopštenju.

Kako kaže, svesni da mogu ostati bez značajnih sredstava, koja bi pamatenije ili drugačije korišćena mogla istinski doprineti razvoju likovnog stvaralaštva u osiromašenoj Srbi, organizatori su “po rđavom, ali isporbanom običaju odluku osnivača na skupu hteli da predstave kao mešanje politike u kulturni život grada i Srbije”.

Na sinoćnoj debati “Oktobarac, za i protiv” učestvovali su i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, Čalija, akademski slikar Velizar Krstić i istoričar umetnosti i likovni kritičar Đorđe Kadijević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *