Umesto uvodnika – Valdajski klub i rađanje novog sveta

Nikola Vrzić

Da li će Srbija uspeti da prepozna istorijski značaj govora predsednika Rusije Vladimira Putina pred Valdajskim klubom u Sočiju?

Oni plitkoumni ili pak samo zlonamerni, koji u Srbima i njihovom tadašnjem lideru Slobodanu Miloševiću vide prevashodne, pa i jedine i isključive krivce za raspad one velike Jugoslavije i sve nevolje koje su nas potom snašle, običavaju i da oštroumno zaključe kako je sva naša nevolja zapravo počela kada nismo uspeli da shvatimo značaj pada Berlinskog zida i stvaranja unipolarnog, dakle američkog sveta koje je potom usledilo. Nego smo takvom toku istorije i američke hegemonije pokušali da se suprotstavimo pa smo, eto, i prošli ovako kako smo prošli, a očigledno je da uglavnom nismo prošli dobro.

Na stranu sad što je ovakvo poimanje uzroka našeg sloma takođe plitkoumno (ili zlonamerno) i nimalo oštroumno, makar i samo zato što iz jednačine, koja je rezultirala krvavim raspadom SFRJ i komadanjem Srbije, izbacuje postojanje i tuđih interesa i delovanja na ovim prostorima. Na stranu i to što se u onoj strašnoj optužbi – da smo, ništa ne shvatajući, pokušali da se suprotstavimo glavnom beneficijaru pada Berlinskog zida umesto, valjda, da mu se ćutke pokorimo – zapravo krije bedni, kvislinški, nedićevski mentalitet pronosilaca one optužbe, pri čemu je savršeno očigledno da su oni kojima je trebalo da se pokorimo umesto da im prkosimo, dakle Amerikanci, na našim prostorima sve vreme, a ono traje i danas, imali interes koji je našem interesu direktno i neopozivo suprotstavljen. Jasno se to videlo i u priznanju secesije Slovenije, Hrvatske, BiH… uvođenju sankcija pod lažnim izgovorom (izvor: tužilaštvo Haškog tribunala, optužnice protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića iz kojih je izbačena optužba za masakr u Ulici Vase Miskina u Sarajevu), bombardovanju bosanskih Srba, pomoći hrvatskoj vojsci u napadu na Krajinu, bombardovanju Srbije, priznanju nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova, prisiljavanju Srbije – koje traje i danas – da na tu nezavisnost pristane…

Opet, činjenica jeste i da je pad Berlinskog zida zaista bio prekretnica u modernoj svetskoj istoriji. I da je posle njega sunce počelo da izlazi samo na zapadu, tamo, iz zadnjeg dvorišta one Bele kuće u Vašingtonu.

 

VALDAJSKI KRAJ ISTORIJE Ali je činjenica i da se svet neumitno menja. I da onog leta 1989. ipak nije nastupio kraj istorije kao što je – doduše, uz znak pitanja – u američkom časopisu „Nacionalni interes“ (The National Interest) ustvrdio Frensis Fukujama.

A neko buduće čitanje istorije koju mi danas proživljavamo moglo bi da pokaže da se sličan prelomni momenat – kao što je bio pad Berlinskog zida, ali ovog puta prelomni momenat sa suprotnim predznakom – dogodio prošlog petka 24. oktobra, u Sočiju, kada je predsednik Rusije Vladimir Putin u tročasovnom obraćanju Valdajskom debatnom klubu uputio otvoreni izazov američkoj hegemoniji nad čitavim svetom, pozvavši pritom na stvaranje policentričnog sveta u kojem više neće biti jednog jedinog hegemona kome se može da svakome drugom čini sve što mu se hoće. Odnosno, rečima Alekseja Puškova, šefa spoljnopolitičkog odbora ruske Državne Dume: „Putin je težak za (predsednika SAD) Obamu koji zbog njega nikako ne uspeva da postane predsednik Zemaljske kugle. Ali za ovu ulogu Obamu niko nije ni izabrao.“

„Putinova koncepcija – svet do i posle ‚Valdaja‘“, komentariše i „Glas Rusije“: „Većina stručnjaka za međunarodne odnose uverena je da je govor ruskog predsednika već podelio svet na ‚do‘ i ‚posle‘ Valdaja.“ „Vladimir Putin u Sočiju je govorio ne samo i ne toliko o Rusiji. On je govorio o velikoj transformaciji u svetu“, citiraju se i reči Vladimira Štolja, profesora Ruske akademije državne službe. I reči analitičara Vladimira Olenčenka iz Centra za evropska istraživanja: „U SAD već nekoliko decenija dominiraju takozvani neokonzervativci, kojima je teško da razgovaraju sa bilo kim na ravnopravnom nivou. A Vladimir Putin upravo je pozvao na uzajamno poštovanje tuđeg mišljenja.“

[restrictedarea]

Američki su pak mediji glavnog toka – verno sledeći način poimanja sveta spomenutih neokonzervativaca, a „neokoni i liberalni jastrebovi danas ponovo marširaju… Verovatno da niko nije nenamerno učinio više da oživi uspeh neokona i liberalnih jastrebova od predsednika Obame“, konstatuje urednik „Nacionalnog interesa“ Džejkob Heilbrun u tekstu „Proleće neokona“ – dakle američki su mediji glavnog toka u ovom pozivu za uspostavljanje pravičnijeg poretka u svetu uglavnom prepoznali (s njihove tačke gledišta, možebiti i ispravno) antiamerikanizam. „Njujork tajms“ je, tako, ocenio da je Putin prošlog petka „odrešio (unleash može da se prevede i kao pustiti s lanca) možda i najjači klevetnički govor protiv Sjedinjenih Država do sada“; „Asošijeted pres“, koristeći isti izraz, odrešiti iliti pustiti s lanca, javlja da je Putin „odrešio oštru kritiku Sjedinjenih Država“ pri čemu je „njegov glas bio napregnut od besa“; „Vašington post“ izvestio je da je to bio „vatreni govor, jedan od najviše antiameričkih govora u njegovih 15 godina na čelu Rusije… Iako nije bilo mnogo toga novog u njegovom ljutitom obraćanju, bio je to gorki destilat Putinove antiameričke retorike“; i „Fajnenšel tajms“, na sličan način, ocenio je da je to bio „jedan od njegovih najviše antiameričkih govora u poslednjih 15 godina“, „gorka antiamerička invektiva“, ali i „jedna od najvažnijih Putinovih spoljnopolitičkih izjava otkad je iznenadio Zapad u Minhenu 2007. godine“…

I zaista, možda i nisu daleko od istine. Možda pravičniji svet, a Putin se zapravo samo za to i založio, u svom biću i ne može da bude drugačiji nego antiamerički, to jest, preciznije, protivan onoj Americi kojom ponovo marširaju neokonzervativci i liberalni jastrebovi mnjenja da je njihova Amerika izuzetna među svim ostalim zemljama i narodima (Barak Obama, 28. maja ove godine na Vest Pointu: „Verujem u američku izuzetnost svakim delom svoga bića“), a zbog toga i, valjda, superiorna pa i nesputana da čini šta joj je volja…

 

PUTINOV IZAZOV AMERICI Ali ima u SAD-u i drugačijih glasova, recimo, u već spominjanom „Nacionalnom interesu“ koji svoju poziciju i inače definiše kao suprotnu poziciji neokonzervativaca i liberalnih jastrebova. Iz ovog časopisa stižu i smislenije analize i promišljanja Putinovog govora u Sočiju. Tako Nikolas Gvozdev, u tekstu „Putinovo veliko kockanje“, ocenjuje da je ruski predsednik u Sočiju pred Valdajskim klubom „konačno i definitivno raspršio sve iluzije“ da će Rusija, u zamenu za priznanje Evroazije kao „zone privilegovanog ruskog interesa“, pružiti „generalnu podršku američkom svetskom liderstvu“. „Putin sada, izgleda, prihvata realnost da sadržajno partnerstvo sa SAD-om nije ni moguće ni poželjno pod uslovima koje nudi Vašington“, i time je, analizira dalje Gvozdev, „svoju zemlju izložio kocki“ pošto se založio za „postameričku budućnost globalnog poretka, u kojoj će saglasje drugih sila moći da potčini, ograniči i suzi mogućnost upotrebe američke sile“, pri čemu ove druge sile, uprkos „gunđanju zbog američke dominacije u posthladnoratovskom međunarodnom sistemu“, dosad „nisu bile spremne da rizikuju svoje odnose sa Vašingtonom tako što će pokušati da uklone SAD sa liderske pozicije. Ali on (Putin) se nada da će sastaviti koaliciju sila koje će se saglasiti da ograniče moć Amerike i biti sposobne da zaobiđu SAD kada je to potrebno, naročito kako bi se osigurale da SAD nemaju monopol na određivanje pravila međunarodnog prava“. U svakom slučaju, iako je ovakav Putinov potez kockarski riskantan, on „takođe predstavlja i izazov za Sjedinjene Države. Putinova devetnaestovekovna vizija globalnog saglasja sila ima draži za ostale sile u usponu koje se osećaju ostavljene izvan postojeće strukture moći, ali i za druge države Zapada koje možda žele da se oslobode dela tereta globalne odgovornosti. Putin je u Sočiju predstavio izazov – i Sjedinjene Države bi sada trebalo pažljivo da razmisle kako će na njega odgovoriti“.

I tu je, zapravo, i ključ za razumevanje onoga što se dogodilo prošlog petka. Propadne li Putinov izazov, sve će ostati po starom osim što će biti još i gore nego dosad jer će izuzetni američki intervencionizam definitivno postati sasvim neobuzdan, i tada, zaista, teško svakome ko pokuša da se suprotstavi njihovim namerama i interesima. U suprotnom, ako Putinov izazov krvavoj američkoj hegemoniji uspe, njegov valdajski govor neće biti ništa manje važan od pada Berlinskog zida. I otuda je, zaista, važno da ga ne prespavamo, već da shvatimo da se sutra ujutru Sunce možda neće pomoliti iza Bele kuće, već tamo gde mu to i priroda nalaže. U svakom slučaju, uspostavljanju novog i pravičnijeg svetskog poretka mi ne možemo da doprinesemo mnogo, uostalom, nemamo ni dovoljno snage da se u tu borbu guramo, ali možemo da mu doprinesemo utoliko što nećemo kapitulirati pred odlazećim, američkim svetskim poretkom. I to će nam već svima biti dovoljno. To je danas naš ključni nacionalni interes.

[/restrictedarea]

4 komentara

  1. Valdajski govor predsednika Rusije je moguća prekretnica!

    Ali ta čini naša vlat, koja je pozvala predsednika Rusije na Vojnu paradu i koja je tražila da se izvozi talijanski Fijat, umesto domaći poljoprivredni proizvodi, uzput koje je tražio i podržao( finansijski) sam Putin u Beogradu, ali se o tome malo pričalo???

    I opet to pitanje: Ima li ovde Srba?

    —–

    Američki “Ju – eS-Stil ” je vratio propalu Smederevsku Železaru za jedan dolar, i ostavio nam DUGOVE od 300 miliona evra!

    ESMARK(američki) uzima Železaru Smederevo za DŽABE, a DUG od 300 miliona evra PLAĆA Srbija, penzioneri i radnici jer se smanjuju plate, koje su inače mizerne!

    Srbija godinama NE plaća gas koji je potrošila i dug je oko 200 miliona evra, i još zakukava na onoga koji nam je isporučio gas?

    A kad zapadnjaci traže naplatu, Srbija se odmah zaduži da OTPLATI DUG uz ogromne kamate i sl.???

    NIS je godinama bio neprofitabilan(kralo se na vatove), pravio gubitke, kada je Rusiji prodato 50% a drugih 50% DRŽI Srbija, firma NIS je postala profitabilna i DELI SE PROFIT NA POLA.

    Jeli se delio profit sa Ju ES Stilom?, kada su iznosili stotine miliona evra, ili kad su( i danas) STRANE banke iznosile stotine milona evra!????

    Ima li rezona kukati/optuživati na Rusiju, kada se očigledno namerno sabotira saradnja sa tom prijateljskom zemljom!, dakle NAMERNO!Zašto,zbog današnjeg skupa, trilatarale??? ili…

  2. Slobodarski list je trebao da posveti pažnju ovom tajnom sastanku trilateralne komisije u sred Beograda?, baš posle Vojne parade i dolaska Putina, da potru?

    Budite hrabri pa nam dajte bar intervju sa Smiljom Avramov, koja je napisala knjigu o trilateralcima , i umešanosti u bombardovanju Srbije, ako se ne varam!?

    Slušamo famozni MMF , smanjujemo plate i penzije, plaćamo dugove sa ogromnim kamatama zapadnjacima, urnišemo domaću proizvodnju zbog jevrope, titramo okolnim jajarama, uništavamo sopstveno stanovništvo,….i ispade Rusija kriva zbog tog što je NIS napokon ostao profitabilan, i što Srbija ima 50% vlasništva,…..

    I ko će da plati što su nas bombardovali i oteli nam budućnost?, ko će da vrati oteto na svetom Kosovu i Metohiji, ko će da nam vrati ono što su zlikovačke sankcije učinile,…milosrdni anđeli!?

  3. U boljsevickim Sovjetskim Ustavima od 1924 i 1936. godine nigde se nije pominjala Rusija. Staljin je to objasnio da je Sovjetski Savez ne nacionalna, nego mnogonacionalna drzava i to prva takve vrste u svetu, sto je odgovaralo reakcionarnim i revolucionarnim Carobnjacima medjunarodne univerzalne masonerije, Rimskim katolickim templarima i kabalistima kao predstavnicima korporativnog zapadno-evropskog i americkog establismenta. U Sovjetskom Ustavu mesto Rusije se uvek spominjao Savez socijalistickih sovjetskih republika i to ne kao nacionalna drzava, nego kao “socijalisticka drzava radnika i seljaka”. U Ustavu je receno, clan 2, da politicku osnovu sovjetske drzave sacinjava ne narod, nego radnicki delegati. U ovom Ustavu nabrojano je 11 republika, bez onih koje su Sovjeti posle donosenja ovog Ustava anektirali. Staljin je u toku Drugog sv. rata izmenio Ustav jednim novim umetkom i prosirio autonomije saveznih republika. Stvorio je pet novih republika i omedjio njihove granice. Razbio je i osakatio Ruse, koje je lisio supstance stvarajuci druge “narode” na njihov racun, koji su morali ziveti u 16 sovjetskih republika. Od ovoga broja bile su samo tri ruske – Ruska federativna sovjetska socijalisticka republika, Ukrajinska federativna sovjetska socijalisticka republika i Beloruska federativna sovjetska socijalisticka republika. Koliko se ovim ustavom islo za tim, da se potisne i onemoguci presudan uticaj ruskog elementa na sovjetsku drzavu, vidi se najbolje po tome sto je clanom 55. predvidjeno da se u savez nacionalnosti biraju prestavnici po kljucu: po 25 poslanika od svake savezne republike, po 11 poslanika od svake autonomne republike, po 5 poslanika od svake autonomne oblasti i po 1 poslanik od svakog nacionalnog okruga. Predstavnici ruskog naroda, koji je nekoliko puta brojniji od svih 169 nacionalnih i religioznih grupa, bili su u predstavnickom telu u ogromnoj manjini, kao sto su u ogromnoj manjini i u vodjstvu sovjetske drzave. Pored toga sto je ovo cisto nedemoktarski princip, 123-im clanom izricno je slovenskoj ruskoj vecini uskracena svaka mogusnost otpora protiv rada pojedinih manjina, uperenog protiv planskog majoriziranja vecine i razaranja njenih nacionanih osnova. Torontski list The Globe and Mail u februarskom broju 1944 godine doneo je podatke o Sovjetskom Ustavu, gde stoji: “U spoljnoj politici Sovjetski Savez je izgradjen po uzoru na Britansku imperiju, sa svakom od svojih 16 republika koje imaju svoju vojsku i spoljnu politiku, koja je usvojena od strane Vrhovnog Sovjeta…” – “Soviet Union modelled externally along the lines of the British Empire, with each of its 16 republics having its own army and foreign policy, was adopted by the Supreme Soviet…” (Vidi: The Globe and Mail, Toronto, Ontario, Canada, February 2, 1944).
    Kad pogledamo izvesne sudbonosne i istoriske dogadjaje kroz koje je prosao ruski i srpski narod u dvadesetom stolecu nemozemo se oteti utisku da su danasnji uzroci krize u Ukrajini i ranije u Jugoslaviji, vezani za zapadno-evropske i americke imperijaliste i boljsevike- komuniste, koji su crtali republicke granice. Od kuda to, da su zapadno-evropskim trijalistima i imperijalistima boljsevicko-komunisticke granice u Istocnoj Evropi postale nepovredive kada su u pitanju Rusi u Sovjetskoj Ukrajini, kao sto je bio slucaj i sa nama devedesetih godina dvadesetog stoleca u sumskoj Avnojevskoj Jugoslaviji? Kako objasniti i to da su Lenjin, Zinovjev, Trocki, Cicerin i Kerenski bili pripadnici idolatrijskog drustva Carobnjaka medjunarodne masonerije? (Vidi: I. F. L. The growing menace of freemasonry in Britain, London, 1936, p. 20)
    Na ovom mestu, preporucio bih jos svakom dobronamernom bratu Srbinu da procita knjigu vidovitog generala N. N. Golovina “Cemu tezi Velika Brianija”, gde stoji:
    “Nije tesko predvideti, da kao god sto bljsevici nece nikad obustaviti svoje pokusaje da revolucionisu Persiju, Avganistan i preko njih Indiju, isto tako ni Velika Britanija nece nkad obustaviti svoje nastupanje protiv njih. To ce ih nastupanje odmah po izlasku iz Perzije dovesti do ovladjivanja naftom u Baku.
    To nastupanje olaksano je u isto vreme i time, sto Velika Britanja moze da za njega iskoristi sile kavkasih naroda, koji sad trpe boljsevicki jaram i zude da ga se oslobode.
    Ovde moram pomenuti sravnjenje, koje sam vec nekoliko puta ranije cinio. Ja sam sravnio britanske politicare sa hidro-inzenjerima, koji zele da iskoriste stihijsku silu vode, organizujuci njen tok. Takvu istu stihijsku pojavu predstavlja raspad Rusije, koji dolazi usled toga, sto su u Moskvi boljsevici na krmilu vrhovne vlasti. Jedna pojava tog raspada je udaljavanje od Moskve svih delova Ruske Imperije, koja je pod carskom vlascu bila “velika, jedinstvena i nedeljiva”. Narocito silno se ispoljava taj process na periferiji Rusije. On je vec doveo do obrazovanja citavog niza nezavisnih drzava, koje su dobile karakteristican nazv “limitrofi”. Ali taj proces jos nije zavrsen. Dokle god se drzavna vlast bude nalazila u rukama boljsevika, on ce se produzavati povinujuci se neumoljivim zakonima istorije. Otpadace ne samo oblasti sa narodima druge rase, nego ce se cak i u oblastima od iskona ruskim razvijati proces dezintegracije. Predznaci takvog procesa vec se osecaju; s jedne strane to se dokazuje porastom ukrajinske samostalnosti, s druge strane – pojavom izdanaka seperatizma tamo gde je izgledalo, da je cak i sama pomisao o separatizmu smesna: u kozackim oblastima, u Sibiru i na ruskom Dalekom Istoku.
    Pod takvim uslovima stvara se u strategiskom smislu, neobicno pogodna situacija za nastupanje Velike Britanije ne samo u Persiju nego i dalje u Zakavkasku. Ovde ce ona lako moci da primeni svoj omiljeni metod prodiranja: obrazovati male nezavisne drzave, koje ce radi zastite dobivene samostalnosti biti voljne ( zainteresovane ) da ostanu u orbitu politike Velike Britanije. Pominjem: Portugaliju, Belgiju, Holadiju, Grcku, Finsku, Estoniju i Litvu. Pretvaranje Britanske Imperije u Savez slobodnih drzava, moze samo ojacati poverenje malih drzava prema vodjama britanske politike.
    Kao takva nezavisna drzava u zapadnom delu Zakavkaske moze biti Gruzija. U istocnom delu Zakvkaske, moze se stvoriti takva mala nezavisna drzava od ruskog Azerbejdzana sa naftom u Baku…” (Vidi: N. N. Golovin, Cemu tezi Velika Britanija, Beograd, 1938, str. 188-189).

  4. bolje je i prikladnije reci do putina i od putina, jer je zaista tako, ne moze se reci da je milosevic iskljucivi krivac za ono sta nam se desilo, bilo je vise aktivista, ali jedno je sigurno, nije se uopste snasao, zanelo ga je tapsanje amera po njegovim ledjima, bavio se internacionalnim umesto nacionalnim i ekonomskim pitanjima, koje nije moralo biti srpsko, moglo je biti slovensko, ako vec nije moglo biti juznoslovensko, moglo je biti ekonomsko umesto ratnoprofitersko, u vremenu u kojem se pojavio je morao da podrzi anta markovica i da se ide u opstu privatizaciju, zapad mu ne bi mogao nista, i kako kod bi se zavrsilo ne bi bilo ovako lose po srbe i po srbiju,imao je lose savetnike, svo sto covek cini za dobrobit svoga naroda nikada nije bilo lose,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *