U Milanu se sastala „četvorka iz Normandije“

Predsednik Rusije Vladimir Putin je pozitivno ocenio rezultate pregovora „četvorke iz Normandije“ koji su se održali u petak u Milanu.Na pitanje novinara kako ocenjuje pregovore, Putin je rekao da su bili dobri. Na susretu sa Putinom su učestvovali predsednik Ukrajine Petar Porošenko, kancelarka Nemačke Angela Merkel i predsednik Francuske Fransoa Oland. Razgovori lidera takozvane „četvorke iz Normandije“ su počeli od gasnog pitanja.


Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je izjavio da su na pregovorima „četvorke iz Normandije“ u Milanu usaglašeni osnovni parametri sporazuma o gasu.

Porošenko je rekao da ukrajinska strana sada traži izvore finansiranja.

Na poslednjim trilateralnim pregovorima (Rusija, Ukrajina, EU) o gasu 26. septembra dogovoren je „zimski plan“, predviđen na period do kraja marta. Kijev je prema tom planu trebao da podmiri deo duga – 3,1 milijarde dolara i da kupi pet milijardi kubika gasa po ceni od 385 dolara za hiljadu kubika.

Kasnije je Rusija tražila da se podmiri samo 1,451 milijarda dolara, a ostali deo duga da se isplati do Nove godine, a ukrajinsko rukovodstvo je izjavilo da mu za zimu trebaju samo četiri milijarde kubika gasa.


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ne smatra da je samit ASEM bio neuspešan zbog ukrajinskog problema i misli da je diskusija o Ukrajini bila korisna.

„Samit ASEM, sama činjenica da smo se sastali, da je doputovao predsednik Vladimir Putin – sve je to dobra mogućnost da razgovaramo o ukrajinskom problemu. Jer ASEM je forum stabilnosti čitave Evroazije. Naprotiv, samit je pomogao da napredujemo ka rezultatima koje želimo da postignemo“, rekao je Barozo.

„Na sednici lidera koju je vodio Herman van Rompej održana je veoma korisna i otvorena diskusija o svim osetljivim pitanjima – od problema Južnog kineskog mora do situacije u Ukrajini. Problemi su razmatrani veoma civilizovano, nismo propustili nijedno pitanje. Samit ASEM postaje zreliji, kako u ekonomskoj saradnji, tako i u političkom dijalogu“, rekoa je Barozo.


 Susreti u Milanu treba da postanu početna tačka za dalji uspešan rad na nalaženju rešenja za ukrajinsku krizu, izjavio je u petak italijanski premijer Mateo Renci.

„Važno je da nam susreti daju pravilno usmerenje, koje će se nastavljati u različitim oblicima. Napravljeni su važni koraci, ali predstoji još mnogo rada“, rekao je Renci na konferenciji za štampu.

Regulisanje ukrajinske krize bi omogućilo Rusiji „da ponovo igra ulogu u rešavanju osnovnih međunarodnih problema“, smatra italijanski premijer.


Italijanski premijer Mateo Renci je izjavio da je zadovoljan rezultatima radnog doručka u Milanu u okviru samita ASEM uz učešće predsednika Rusije, Ukrajine i evropskih lidera.

Postignut je veliki napredak u razgovorima o Ukrajini, koji se tiče kontrole ukrajinske granice.

Renci je istakao da je neophodno učešće Rusije u rešavanju međunarodnih problema.

Premijer Italije Mateo Renci je nakon radnog doručka sa predsednicima Rusije i Ukrajine izjavio da je pun optimizma oko regulisanja ukrajinskog konflikta.

„Nadam se da ćemo u narednim satima uspeti da napravimo korak napred. Ovaj susret u Milanu mi je dao pozitivno raspoloženje i nadam se da ćemo zajedno raditi veoma efikasno“, rekao je Renci novinarima.

On je dodao da je za regulisanje postojećih pitanja potrebno vreme i rešenja će se tražiti u narednim časovima, danima, sedmicama, mesecima.


Predsednik Rusije Vladimir Putin je ocenio susret u Milanu na kojem je učestvovao i predsednik Ukrajine Petar Porošenko kao „dobar i pozitivan“, javlja Rojters. Na susretu koji je održan u petak ujutro su takođe prisustvovali premijer Velike Britanije Dejvid Kameron, kancelarka Nemačke Angela Merkel, predsednik Francuske Fransoa Oland i rukovodioci EU Žoze Manuel Barozo i Herman van Rompej.


EU predlaže da se uspostavi međunarodna kontrola na ukrajinskoj granici, izjavio je italijanski premijer Mateo Renci prema rezultatima radnog doručka uz učešće predsednika RF i Ukrajine.

„Podržali smo predlog Fransoa Olanda o međunarodnoj kontroli ukrajinskih granica. U toj misiji bi učestvovale Nemačka, Francuska i Italija. To je veliki napredak u dijalogu“, rekao je Renci. „Mi se ne mirimo sa nestabilnošću Ukrajine i činimo sve da se toj zemlji vrati budućnost“, dodao je italijanski premijer.


U Milanu su razmotrena pitanja prekida vatre u Ukrajini, kontrola granica i predstojeći izbori u samoproglašenim republikama Donjecka i Luganska, izjavio je novinarima nakon radnog doručka šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

„Glavno je to da je potvrđen režim prekida vatre. Drugo, neophodno je da lokalni izbori u tom delu Ukrajine(u Donjeckoj i Luganskoj oblasti) budu održani uz poštovanje zakona Ukrajine. Treće, mora se kontrolisati situacija na granici“, rekao je Barozo novinarima.

Izbori predsednika i poslanika parlamenata DNR i LNR su zakazani za 2. novembar.


Diskusija o Ukrajini će biti nastavljena u petak u Milanu, rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Uglavnom, dogovoreno je da nekoliko sati posle završetka samita ASEM diskusiju nastave Putin, Porošenko, Merkel i Oland“, rekao je Peskov.

Susret je bio konstruktivan, iako neki učesnici nisu hteli da prihvate pravo stanje stvari na jugoistoku Ukrajine, dodao je Peskov.

Učesnici susreta u Milanu nisu govorili na temu sankcija EU prema Rusiji, istakao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

_______________________________________________________________________________

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Japana Šinzo Abe dogovorili su se o sastanku na samitu APES ma kojem će se razgovarati o bilateralnim odnosima i borbi sa “Islamskom državom”, saopštio je pres-sekretar predsednika RF Dmitrij Peskov.

“Pred samit ASEM, već ovde na “polju”, Putin je imao kratki, odvojeni razgovor sa premijerom Japana Abeom. Premijer i predsednik su se dogovorili da na narednom samitu APES u Pekingu održe dvostrani susret u punom formatu na kojem će detaljno razgovarati o rusko-japanskim odnosima, kao i o međunarodnim problemima, između ostalih i o borbi protiv “Islamske države”.

_______________________________________________________________________________

Predsednik RF Vladimir Putin, ministar energetike Aleksandar Novak i direktor Gasproma Aleksej Miler nastaviće sa razgovorima o gasnim problemima na susretima u okviru samita ASEM, saopštio je pres-sekretar predsednika Dmitrij Peskov.

“O gasu su već bili razgovori. Oni će se nastaviti i, između ostalog, na polju samita. Ovde je prisutan ministar Novak i direktor Gasproma Miler. Sa svojim evropskim partnerima već vode i aktiviziraće kontakte do kraja dana po gasnom pitanju,” saopštio je Peskov. On je takođe saopštio da su juče o gasnim problemima u vezi sa situacijom u Ukrajini na sastanku detaljno razgovarali ruski predsednik i kancelarka Nemačke Angela Merkel. “Juče, Putin je prilično detaljno sve objasnio Merkel o gasnom pitanju. On je prosto uzeo olovku i, objašnjavajući, ispisao cifre na papiru,” ispričao je pres-sekretar.

“U svojstvu ilustracije tih gasnih pitanja, treba podsetiti na jučerašnja informaciona saopštenja iz Poljske: kako su živo reagovali naši poljski partneri, kada su saznali da Ukrajinci žele praktično besplatno da dobijaju poljski ugalj. To je, sigurno, najslikovitija ilustracija toga što se događa u gasnoj sferi. To je na njih (Poljake) izazvalo utisak i oni, ne skrivajući svoj šok, i dalje izražavaju svoje potpuno razumevanje prema želji da se dobija besplatni gas,” naglasio je Peskov.
_______________________________________________________________________________

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron izjavio je da je predsednik Putin, tokom susreta u Milanu sa evropskim liderima, saopštio da Rusija ne želi podelu Ukrajine niti zamrznuti konflikt, prenosi “Evronjus”.

“To je bio krajnje pozitivni sastanak. Vladimir Putin je savršeno jasno kazao da ne želi zamrznuti konflikt niti podelu Ukrajine”, izjavio je Kameron.

Televizija napominje da je predsednik Putin nazvao “dobrim i pozitivnim” sastanak u Milanu na kome je prisustvovao i predsednik Ukrajine Petar Porošenko.


Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je izjavio da posle radnog doručka u Milanu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ne gaji poseban optimizam u vezi regulisanja krize na istoku Ukrajine. „Nažalost, nisam optimistično raspoložen“ prenosi Rojters reči Porošenka.


Kancelarka Nemačke Angela Merkel je izjavila da do prodora u potrazi za rešenjem ukrajinskog konflikta na samitu ASEM u Milanu nije došlo, prenosi u petak agencija Rojters.

I pored toga što je šef Evropskog saveta Herman van Rompej prvo govorio o pozitivnom razvoju diskusija, zatim je izjavio da političko rešenje konflikta na istoku Ukrajine zasad nije nađeno.

Sa Angelom Merkel je solidaran i predsednik Ukrajine Petar Porošenko, koji je posle sastanka s ruskim liderom rekao da ne gaji poseban optimizam povodom regulisanja krize na istoku Ukrajine.
http://serbian.ruvr.ru/news/2014_10_17/Na-radnom-doruchku-u-Milanu-postignut-napredak-u-razgovoru-o-Ukrajini-3699/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *