Ruska Beograđanka

Kao da se tu, pred nama, stvorila iz nekog davno odgledanog sovjetskog ratnog filma, tako nestvarna i čudesna, opčinila nas je svojom pojavom, fascinirala svojom idejom i zadivila svojom pričom.
Devetogodišnja Valerija Karabčukova rođena je u Jaroslavlju. Učenica je trećeg razreda Ruske škole u Beogradu, gde živi sa roditeljima već tri godine. Odlučila je da uoči proslave sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda, obučena u uniformu ruskog vojnika Crvene armije, prošeta gradom, zaustavljajući se na mestima gde su nekada padale fašističke bombe. Naš fotoreporter je Valeriju pratio tokom ove jedinstvene šetnje srpskom prestonicom.
„Terazije su moje omiljeno mesto, u mom omiljenom gradu, ovde ima puno ljudi, svi su srećni, ali kada su pre više od 70 godina fašisti okupirali Beograd, izgledalo je sve drugačije“, rekla nam je Valerija.
Nije bilo teško uveriti se u zrelost njenih razmišljanja, njenu sentimentalnost, u zapanjujući osećaj deteta, koje se sa pijetetom odnosi prema žrtvama najvećeg zla dvadesetog veka u toliko vremenski udaljenoj od nje istorijskoj epohi.
Iako se rodila u Rusiji i srećna je što je Ruskinja, život u Beogradu učinio je da Srbiju oseća kao svoj drugi dom… zato sebe smatra – Ruskom Beograđankom.
Valerija upućuje poruku svojim ruskim i srpskim vršnjacima da moraju znati šta je to rat, da je to nešto strašno, da treba da uče istoriju Drugog svetskog rata i da nikada ne zaboravljaju svoje dedove i pradedove koji su morali da ratuju da bi pobedili fašiste.
Ona poziva sve da se 20. oktobra, na dan sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda, sete onih koji su dali život za odbranu slobode. Položivši cveće na Groblju oslobodilaca Beograda, gde je sahranjeno 1 395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 818 vojnika Crvene armije, Valerija je rekla: „Ja sam ponosna što su u strašnim ratovima srpski i ruski narod uvek bili na istoj strani − na strani slobode i pravde.“
I na kraju, pitanje s početka ove priče: Može li se odrastao čovek toliko diviti jednom detetu?
Dakako da može… Valerija je devojčica koja je dostojna i poštovanja i divljenja. Ona je Ruska Beograđanka, koju će javnost pamtiti, kao što ona − herojsku prošlost ruskog i srpskog naroda − ne prepušta zaboravu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *