PISMO VOJISLAVA KOŠTUNICE DEMOKRATSKOJ STRANCI SRBIJE

Demokratska stranka Srbije

Prošlo je više od pola godine od kada sam podneo ostavku na mesto predsednika DSS i povukao se iz političkog života. Održana je pre koji dan i Skupštiina DSS. Sve ovo vreme nisam davao izjave medijima i jedino sam odgovorio na pismo Izvršnog odbora Stranke koje je bilo meni upućeno. Tada sam podsetio na nekoliko rukovodećih načela Stranke.

Kroz sve pritiske, iskušenja i u najtežim okolnostima, građeni su demokratski i nacionalni identitet Stranke i njena  državotvorna politika. Najjači izraz i simbol te politike danas je ideja političke neutralnosti. To je ideja čiju vrednost potvrđuju sve učestalija upozorenja i pretnje iz EU i vodećih zapadnih ambasada u Beogradu da Srbija nemože da bude neutralna već da mora  nastaviti da pokazuje svoju pripadnost i bezrezervnu lojalnost tzv. evroatlantskoj zajednici, i to na svoju  štetu .

Nedavna Skupština DSS pokazala je da Stranka, iz pragmatičnih  i tobože taktičnih razloga želi da se okrene želi da se okrene ideji „ suverenizma“, koja u politici ima različita i neodređena značenja. Ona ne može biti zamena za političku neutralnost, jasno i odsečno  srpsko stanovništvo i stav da Srbija, sarađujući sa svima, nipošto ne treba da bude član EU. Kako ovo smatram izneveravanjem  Programa, doneo sam odluku da napustim DSS. Želim na kraju da se zahvalim svojim prijateljima koji su se borili za ideje na kojima je nastala i delovala Demokratska stranka Srbije.

Beograd, 14. Oktobra 2014.  Vojislav Koštunica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *