ПИСМО ВОЈИСЛАВА КОШТУНИЦЕ ДЕМОКРАТСКОЈ СТРАНЦИ СРБИЈЕ

Демократска странка Србије

Прошло је више од пола године од када сам поднео оставку на место председника ДСС и повукао се из политичког живота. Одржана је пре који дан и Скупштиина ДСС. Све ово време нисам давао изјаве медијима и једино сам одговорио на писмо Извршног одбора Странке које је било мени упућено. Тада сам подсетио на неколико руководећих начела Странке.

Кроз све притиске, искушења и у најтежим околностима, грађени су демократски и национални идентитет Странке и њена  државотворна политика. Најјачи израз и симбол те политике данас је идеја политичке неутралности. То је идеја чију вредност потврђују све учесталија упозорења и претње из ЕУ и водећих западних амбасада у Београду да Србија неможе да буде неутрална већ да мора  наставити да показује своју припадност и безрезервну лојалност тзв. евроатлантској заједници, и то на своју  штету .

Недавна Скупштина ДСС показала је да Странка, из прагматичних  и тобоже тактичних разлога жели да се окрене жели да се окрене идеји „ суверенизма“, која у политици има различита и неодређена значења. Она не може бити замена за политичку неутралност, јасно и одсечно  српско становништво и став да Србија, сарађујући са свима, нипошто не треба да буде члан ЕУ. Како ово сматрам изневеравањем  Програма, донео сам одлуку да напустим ДСС. Желим на крају да се захвалим својим пријатељима који су се борили за идеје на којима је настала и деловала Демократска странка Србије.

Београд, 14. Октобра 2014.  Војислав Коштуница

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *