Miletić:Dobri odnosi Srbije i Rusije podsticaj privrednicima

MOSKVA – Dobri odnosi Srbije i Rusije, poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva srpskom štandu na agroindustrijskom sajmu u Moskvi i predstojeća poseta predsednika Vladimira Putina Srbiji biće podsticaj privrednicima dve zemlje za jačanje ekonomskih veza, izjavio je danas u Moskvi v.d. predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Milivoje Miletić.

Na danas otvorenom sajmu “Zlatna jesen” izlaže 31 srpska kompanija iz prehrambene industrije, naučno-istraživačke delatnosti, proizvodnje vina i alkoholnih pića, a štand “Srbija” posetili su i ruski premijer i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Miletić, koji predvodi delegaciju privrednika, rekao je da je povećanje izvoza na tradicionalna tržišta, poput ruskog i EU, ali i osvajanje kupaca na svim destinacijama gde to ekonomska logika podržava, od ključnog značaja za oporavak, bolje korišćenje potencijala i rast srpske privrede.

On je rekao da ohrabruje podatak da je izvoz naših prehrambenih proizvoda za osam meseci ove godine povećan 60 odsto u odnosu na isti period 2013, saopštila je PKS.
“Ohrabruje i interesovanje ruskih banaka da finansiraju proizvodnju za izvoz u Rusiju”, rekao je Miletić ispred PKS, koja je i organizovala izlaganje srpskih firmi.

Na “Zlatnoj jeseni 2014” učestvuju: Patentko (PatentCo), Dadeks (Dadex), Industrija mesa Nedeljković, Agromehanika, Balkan vajn prodžekt (Balkan Wine Project), Naučni institut za veterinarstvo, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, NS Seme, Institut za povrtarstvo, Agroeksim (Agroexim).

Izlažu i Dijamant, Institut dr Josif Pančić, Jomil, Kopeks (Copex), PIK Južni Banat, Tehnoplum, Makval (Macval), Udruženje malih proizvođača Rudničko-takovskog kraja, Trivit, Agro breza, BG Mibras fud grup (Mibras food group), Agroprom, SD, Destilerija Čolič, Mlekoprodukt, Global, Rubin, Medela, Destilerija Perun, Mirotin Tisa, Vitamin.

PKS, kako je navedeno, organizuje nastup srpske privrede u saradnji sa Ministarstvom privrede i Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

Srpski izlagači na sajmu u Moskvi imaju priliku da uspostave kontakte i razmotre mogućnosti saradnje sa predstavnicima ruskih kompanija, kao i velikog broja firmi iz zemalja Zajednice Nezavisnih Država.

U okviru “Zlatne jeseni 2014” biće održana i deveta specijalizovana izložba poljoprivredne tehnike i opreme u oblasti agroindustrijskog sektora “Agrotek Rusija”.

Srpski proizvođači opreme i mehanizacije svoj program izložiće kataloški i putem videoprezentacija. Predstavnici PKS, dan uoči otvaranja sajma, učestvovali su u radu Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *