Građanski šovinizam

Piše Filip Rodić

Ako bi neka stranka na svojim demonstracijama nosila transparent „Srbija Srbima“, jasno bi bilo da se radi o šovinizmu koji Ustavni sud zabranjuje po kratkom postupku. Šta ćemo, onda, s parolom „Vojvodina Vojvođanima“?

Ultranacionalistički pokreti poput „Obraza“ i „Nacionalnog stroja“ bili su ti koji su u Srbiji, dok nisu zabranjeni, pisali parole poput „Srbija Srbima“. To je bilo potpuno u skladu s njihovom ideološkom orijentacijom i (ne)skrivenim sklonostima ka nacionalsocijalizmu i šovinizmu. Istovremeno, čak ni partija koju su i Zapad i ostale etablirane građanske organizacije i stranke nazivale ultranacionalističkom i ekstremističkom i čijem se lideru Vojislavu Šešelju sudi u Hagu zbog navodnog podsticanja na etničko čišćenje, Srpska radikalna stranka, nikada nije javno rekla da Srbija treba da pripada samo Srbima i u svojim je redovima imala i pripadnike drugih nacionalnosti koje žive u Srbiji.

A onda se na političkoj sceni Srbije, odnosno na njenoj margini, pojavila partija koja, uprkos tome što se u svom Statutu deklariše kao „nezavisna, demokratska, građanska i regionalna“ stranka koja bi Ustavom garantovala „ostvarivanja ljudskih, manjinskih, radnih i socijalnih prava za sve građanke i građane po najvišim međunarodnim standardima, bez obzira na poreklo, pol, nacionalnu i versku pripadnost“, demonstrira pod parolom – „Vojvodina Vojvođanima“.

Pristalice Vojvođanske partije – Republikanci Vojvodine i Vojvođanskog kluba, održali su upravo pod ovom parolom 5. oktobra protestni skup u Novom Sadu na kojem ih se, po sopstvenim procenama, okupilo „više stotina“, po izveštaju agencije „Beta“ oko 200, dok su se agencija „Tanjug“ i televizija B92, valjda da ih ne bi osramotile, uzdržale od procene broja učesnika kojih je, na osnovu fotografija, moglo biti između 50 i 100. Premalo čak i za osrednji seoski vašar. Njihovu malobrojnost, međutim, nikako ne treba potcenjivati. I njihovi prethodnici koji su prvi demonstrirali pod sličnom parolom – „Nemačka Nemcima“ – dvadesetih godina prošlog veka, na početku svoje političke borbe nisu imali više pristalica…

[restrictedarea]

Vojvođanski republikanci su time sebe uveli u neku vrstu šizofrenije i potpunog odsustva bilo kakve logične osnove svog političkog programa i delovanja, jer se zalažu za građansko društvo koje, međutim, pripada samo jednoj (i to nepostojećoj) naciji – Vojvođanima. Da li se iz parole „Vojvodina Vojvođanima“ može zaključiti da bi, u slučaju da ovaj region postane nezavisan, iz njega bili proterani svi oni koji se ne osećaju Vojvođanima, šta god „Vojvođanin“ bio? Uključujući i pripadnike svih onih nacionalnih zajednica čijim se postojanjem u Vojvodini takozvani autonomaši posebno diče.

A možda se ovde i ne radi o političkoj šizofreniji, nego upravo o nemogućnosti da se u potpunosti sakriju stvarne težnje pristalica Vojvođanske partije i Vojvođanskog kluba. Mimikrija nije laka stvar i teško ju je konstantno primenjivati. Lako je u Statutu napisati velike parole o sklonosti ka demokratiji i multietničnosti, ali u realnosti ih je malo teže sprovesti i ako se bolje pogleda, lako se uočava da samoproklamovane demokrate u stvari jesu šovinisti (Vojvodina Vojvođanima) i komunisti (neprekidno se pozivaju na komunistički Ustav iz 1974. godine koji je donet bez bilo kakve demokratske procedure, do koje oni, navodno, toliko drže).

Naravno da je decentralizacija nešto što je Srbiji preko potrebno i naravno da je pitanje „di su naši novci?“ sasvim smisleno i opravdano. I jedno i drugo je potrebno ne samo stanovnicima Vojvodine nego i drugih delova Srbije. Ali, ovde se postavlja pitanje da li se radi samo o decentralizaciji, ili o nečemu mnogo većem i ozbiljnijem. Takođe, kao što bi sve stranke, organizacije i intelektualci požurili da osude bilo kakav skup pod parolom „Srbija Srbima“, trebalo bi da osude i ovaj ispad Vojvođanske partije. Štaviše, da Vojvođanska partija i Vojvođanski klub imaju i trunku principijelnosti, osudili bi sami sebe i tužili se za govor mržnje i podsticanje na versku, nacionalnu i rasnu netrpeljivost.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *