Genocid i kazna

Za „Pečat“ iz Moskve Bogdan Đurović

Istraga ruskih državnih organa dovešće do samog vrha Ukrajine, do predsednika, premijera, ministara, komandanata paravojnih formacija i tajkuna, gde svako od njih može biti pozvan na odgovornost i biti osuđen

Istražni komitet (IK) Ruske Federacije pokrenuo je istragu o krivičnom delu genocida nad ruskojezičnim stanovništvom u samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, izjavio je u ponedeljak zvanični predstavnik IK Vladimir Markin. „Nepoznata lica iz redova najvišeg političkog i vojnog rukovodstva Ukrajine, Oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne garde Ukrajine i ‚Desnog sektora‘ davala su naredbe usmerene ka potpunom uništenju ruskojezičnih građana koji žive na teritoriji DNR i LNR“, podvukao je Markin. Predstavnik IK RF je napomenuo da su ubistva ruskojezičnih građana počinjena primenom višecevnih raketnih bacača „Grad“ i „Uragan“, avionskim nenavodećim raketama sa kasetnim punjenjem, taktičkim raketama „Točka-U“ i drugim vrstama teškog ofanzivnog oružja neselektivnog dejstva. U ovim napadima, prema rečima Markina, poginulo je više od 2 500 ljudi, dok ih je 300 000 pobeglo na teritoriju Ruske Federacije.

Veoma sličnu sliku opisuje i grupa međunarodnih posmatrača, aktivista za ljudska prava, koji su tokom prethodnog vikenda boravili na istoku Ukrajine. Jedno od mesta koje su eksperti posetili bilo je i selo Njižnaja Krinka. Uništene kuće i infrastruktura nisu najgore što je zadesilo ovo mesto od 70-ak domaćinstava. Mnogo veća tragedija su masovne grobnice u kojima su završili meštani ovog sela i okoline. Ali i to je tek jedna od „crnih tačaka“ genocida, za koji ruski istražni organi sumnjaju da je zadesio čitav jugoistok Ukrajine. Na tom spisku je, recimo, i rudnik „Komunar“, gde su pronađena tela, kao i druge lokacije u Donbasu, odakle su se proteklih dana, u skladu sa proklamovanim primirjem, povukle ukrajinske jedinice. Posle njih, na teren su stupili demineri, koji su i otkrili masovne grobnice.

 

REALNO MUČENJE  „Ovo je otvoreni zločin protiv civilnog stanovništva. Kijevske vlasti pokrenule su genocid protiv svog naroda, a bojovnici nacističkog usmerenja prosto se iživljavaju nad civilima i uništavaju građane“, ocenio je za „Prvi kanal“ ruske televizije Andre Brod, direktor Moskovskog biroa za ljudska prava. Meštani su, u razgovoru sa ekspertima iz Velike Britanije, Francuske, Bugarske, Letonije i Obale Slonovače, izrazili bojazan da sličnih masovnih grobnica po Donbasu ima još na desetine, ili čak stotine. „To je realno mučenje: vezane ruke, odsečena glava. Čudi reakcija zapadne štampe, čak i ‚Amnesti internešenela‘, koji je sve to zabeležio, nema ni pomena o tome da se ovo masovno dešava. Ali, ove zveri je neophodno pronaći i oni moraju da budu kažnjeni“, ističe Andrej Guljcev, predsednik Ruske zajednice Francuske i Konfederacije ruskih zajednica Evrope. „Imao sam prilike da razgovaram sa ženama i one su mi, stideći se, što je i razumljivo, rekle o još jednoj strašnoj stvari koja se odnosi na formulaciju genocida, a to su višekratna grupna silovanja maloletnih devojčica od 12, 13, 14 godina“, ispričao je letonski borac za ljudska prava Enorst Groniš.

Moskva je, dakle, započela istraživanja masovnih zločina u Ukrajini. Ruski istražitelji imaju dovoljno energije i sredstava da ovaj posao nastave i privedu kraju, što dokazuje i veoma aktivan dosadašnji angažman na dokazivanju činjenica vezanih za obaranje malezijskog putničkog „boinga“ nad istočnom Ukrajinom, 17. jula ove godine. Zvanični predstavnici RF redovno postavljaju neugodna pitanja povodom ove tragedije koja je odnela skoro 300 života. Prvo, da li su obdukcijom tela pronađenih na mestu katastrofe u njima otkriveni delovi projektila koji su uzrokovali pad aviona? Ako jesu, to bi, s obzirom da se vrste municije mogu jasno razlikovati, istog trenutka dalo odgovor na pitanje da li je „boing“ pogođen sa zemlje ili iz vazduha. I drugo, da li je urađena hemijska analiza otvora na trupu aviona koje su stvorili projektili? Na taj način bi se otkrilo od kojeg metala su oni napravljeni, što bi isto tako pokazalo o kojem tipu rakete je reč. Ako bi se utvrdilo da je „boing“ oboren iz borbenog aviona raketom „vazduh-vazduh“, o čemu se do sada najviše spekulisalo u stručnim krugovima, bilo bi dokazano da je krivac ukrajinsko Ratno vazduhoplovstvo. I da su sankcije koje je Zapad brže-bolje nametnuo Moskvi – uvedene pod lažnim optužbama.

[restrictedarea]

ENERGIJA NEONACIZMA Ali, odakle Kijev crpi inspiraciju za masovna kažnjavanja nedužnih civila, što ruski istražitelji već označavaju kao genocid? Jedno od najrasprostranjenijih objašnjenja, čak i u zapadnim medijima, jeste ideologija fašizma i neonacizma, na kojoj počiva ova država od kada su radikalne snage izvršile protivustavni prevrat 22. februara ove godine. Možda je najubedljiviji dokaz sama činjenica da je jedino takva ideologija u stanju da, isto kao i 1941, razdvoji i zavadi pripadnike dva bratska naroda, ukrajinskog i ruskog. Svaki drugi ideološki okvir neminovno bi vodio ako ne ujedinjenju, onda bar tesnoj saradnji Rusije i Ukrajine. Samo fašizam poseduje razornu moć da izazove toliki stepen mržnje i bratoubilački rat.

Sa druge strane, jedino fašizam (i neonacizam) u sebi sadrži ekstremnu mržnju prema komunizmu – iako u današnjoj Ukrajini komunisti jedva osvoje pet odsto glasova na jednim izborima. Ipak, današnja KPU radi u poluilegalnim uslovima i vlast je učinila sve da je zabrani i otme njenu imovinu. Sa druge strane, od februarskog prevrata u Ukrajini nelegalno je srušeno više od sto spomenika Vladimiru Lenjinu. To je svakako paradoksalno, jer je upravo komunistički režim istrgao iz sastava Rusije i pripojio Ukrajini ne samo Krim već i sve one oblasti koje se danas zovu Novorusija. Najnoviji primer dogodio se ovog vikenda u Harkovu, gde su istog dana vandalski srušena dva spomenika Lenjinu, uključujući i onaj najveći u Ukrajini, na centralnom gradskom trgu.

Da bi se bolje objasnila ova pojava, treba znati da se masovno uklanjanje spomenika Lenjinu dogodilo i u Rusiji posle raspada Sovjetskog Saveza, ali je to svuda činjeno po odluci nadležnih organa, mirno i civilizovano, bez divljanja rulje. Spomenici su u tišini preseljeni u skladišta. Na harkovskom trgu to su učinili aktivisti „Majdana“. Ovom prilikom neki su i povređeni, a policija je satima to mirno posmatrala, bez namere da se umeša. Sa druge strane, nekoliko stotina antifašista, među njima je bilo i penzionera, koji su pokušali da spreče bezakonje, policija je odmah silom rasterala.

„Vojnici Ukrajinske ustaničke armije (UPA) to je primer heroizma i ljubavi prema Ukrajini“, izjavio je nedavno predsednik Petro Porošenko, ne štedeći reči hvale prema ovim Hitlerovim saradnicima iz Drugog svetskog rata. „Kako se odnositi prema vojniku koji brani svoju zemlju, kao što su to činili ratnici UPA? U mom nastupu na zvaničnoj inauguraciji i na Dan državne zastave, UPA je bila spomenuta kao primer heroja. To je moja pozicija“, podvukao je Porošenko. Da ne bi bilo zabune šta je to UPA, koja je predstavljala borbenu formaciju Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) za vreme Drugog svetskog rata, dovoljno je pomenuti njihove masovne zločine protiv poljskog i jevrejskog stanovništva, kao i zakletvu koju su, u borbi protiv Crvene armije, dali Adolfu Hitleru prilikom osnivanja „nezavisne države Ukrajine“, 30. juna 1941. godine.

 

SVET JE PRESPAVAO… Koliko je sve to danas ponovo daleko otišlo, može se videti i po nekim klipovima koji su se nedavno pojavili na internetu, gde deca u jednom letnjem kampu marširaju i otpozdravljaju nacističkim pozdravom uzvikujući „Slava Ukrajini“ i „Zig hajl“. I crveno-crna zastava UPA ponovo je vraćena u „službenu upotrebu“, sada su njome zaogrnuti pripadnici „Desnog sektora“ Dmitrija Jaroša, koji je već odavno na poternici Moskve, a nije isključeno da će upravo on biti označen kao organizator genocida u Donbasu. Za Rostislava Išćenka, jednog od vodećih ruskih eksperata za Ukrajinu, nema dileme: „Na vlast u Kijevu došli su neonacisti, sada oni kontrolišu vladu. Svet je prespavao povratak fašizma. Uz pomoć nemačkih, poljskih i ostalih političara, neonacizam se aktivno razvijao i cvetao u Ukrajini u poslednjih 15-20 godina.“

Pokretanje ruske istrage svakako je značajan događaj. Kada klupko počne da se odmotava, trag će dovesti do samog državnog vrha – do predsednika Porošenka, premijera Arsenija Jacenjuka, ministara vojske i policije, komandanata paravojnih formacija, moćnih tajkuna. Svi oni danas, zajedno, predstavljaju zvaničnu Ukrajinu. Tako će Moskva imati snažnu polugu pritiska, jer svaki od ovih aktera je neposredno izdavao komande oružanim formacijama i može biti pozvan na odgovornost i biti kažnjen. Dokazi o krivičnim delima mogu biti predstavljeni Savetu bezbednosti i međunarodnim sudovima, ali i ruski organi mogu neposredno privesti pravdi odgovorne za masovne zločine. Ili ih može izručiti narod, odnosno neka nova vlast u Ukrajini. Sve opcije su otvorene.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *