Геноцид и казна

Зa „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић

Истрага руских државних органа довешће до самог врха Украјине, до председника, премијера, министара, команданата паравојних формација и тајкуна, где свако од њих може бити позван на одговорност и бити осуђен

Истражни комитет (ИК) Руске Федерације покренуо је истрагу о кривичном делу геноцида над рускојезичним становништвом у самопроглашеној Доњецкој и Луганској Народној Републици, изјавио је у понедељак званични представник ИК Владимир Маркин. „Непозната лица из редова највишег политичког и војног руководства Украјине, Оружаних снага Украјине, Националне гарде Украјине и ‚Десног сектора‘ давала су наредбе усмерене ка потпуном уништењу рускојезичних грађана који живе на територији ДНР и ЛНР“, подвукао је Маркин. Представник ИК РФ је напоменуо да су убиства рускојезичних грађана почињена применом вишецевних ракетних бацача „Град“ и „Ураган“, авионским ненаводећим ракетама са касетним пуњењем, тактичким ракетама „Точка-У“ и другим врстама тешког офанзивног оружја неселективног дејства. У овим нападима, према речима Маркина, погинуло је више од 2 500 људи, док их је 300 000 побегло на територију Руске Федерације.

Веома сличну слику описује и група међународних посматрача, активиста за људска права, који су током претходног викенда боравили на истоку Украјине. Једно од места које су експерти посетили било је и село Њижнаја Кринка. Уништене куће и инфраструктура нису најгоре што је задесило ово место од 70-ак домаћинстава. Много већа трагедија су масовне гробнице у којима су завршили мештани овог села и околине. Али и то је тек једна од „црних тачака“ геноцида, за који руски истражни органи сумњају да је задесио читав југоисток Украјине. На том списку је, рецимо, и рудник „Комунар“, где су пронађена тела, као и друге локације у Донбасу, одакле су се протеклих дана, у складу са прокламованим примирјем, повукле украјинске јединице. После њих, на терен су ступили деминери, који су и открили масовне гробнице.

 

РЕАЛНО МУЧЕЊЕ  „Ово је отворени злочин против цивилног становништва. Кијевске власти покренуле су геноцид против свог народа, а бојовници нацистичког усмерења просто се иживљавају над цивилима и уништавају грађане“, оценио је за „Први канал“ руске телевизије Андре Брод, директор Московског бироа за људска права. Мештани су, у разговору са експертима из Велике Британије, Француске, Бугарске, Летоније и Обале Слоноваче, изразили бојазан да сличних масовних гробница по Донбасу има још на десетине, или чак стотине. „То је реално мучење: везане руке, одсечена глава. Чуди реакција западне штампе, чак и ‚Амнести интернешенела‘, који је све то забележио, нема ни помена о томе да се ово масовно дешава. Али, ове звери је неопходно пронаћи и они морају да буду кажњени“, истиче Андреј Гуљцев, председник Руске заједнице Француске и Конфедерације руских заједница Европе. „Имао сам прилике да разговарам са женама и оне су ми, стидећи се, што је и разумљиво, рекле о још једној страшној ствари која се односи на формулацију геноцида, а то су вишекратна групна силовања малолетних девојчица од 12, 13, 14 година“, испричао је летонски борац за људска права Енорст Грониш.

Москва је, дакле, започела истраживања масовних злочина у Украјини. Руски истражитељи имају довољно енергије и средстава да овај посао наставе и приведу крају, што доказује и веома активан досадашњи ангажман на доказивању чињеница везаних за обарање малезијског путничког „боинга“ над источном Украјином, 17. јула ове године. Званични представници РФ редовно постављају неугодна питања поводом ове трагедије која је однела скоро 300 живота. Прво, да ли су обдукцијом тела пронађених на месту катастрофе у њима откривени делови пројектила који су узроковали пад авиона? Ако јесу, то би, с обзиром да се врсте муниције могу јасно разликовати, истог тренутка дало одговор на питање да ли је „боинг“ погођен са земље или из ваздуха. И друго, да ли је урађена хемијска анализа отвора на трупу авиона које су створили пројектили? На тај начин би се открило од којег метала су они направљени, што би исто тако показало о којем типу ракете је реч. Ако би се утврдило да је „боинг“ оборен из борбеног авиона ракетом „ваздух-ваздух“, о чему се до сада највише спекулисало у стручним круговима, било би доказано да је кривац украјинско Ратно ваздухопловство. И да су санкције које је Запад брже-боље наметнуо Москви – уведене под лажним оптужбама.

[restrictedarea]

ЕНЕРГИЈА НЕОНАЦИЗМА Али, одакле Кијев црпи инспирацију за масовна кажњавања недужних цивила, што руски истражитељи већ означавају као геноцид? Једно од најраспрострањенијих објашњења, чак и у западним медијима, јесте идеологија фашизма и неонацизма, на којој почива ова држава од када су радикалне снаге извршиле противуставни преврат 22. фебруара ове године. Можда је најубедљивији доказ сама чињеница да је једино таква идеологија у стању да, исто као и 1941, раздвоји и завади припаднике два братска народа, украјинског и руског. Сваки други идеолошки оквир неминовно би водио ако не уједињењу, онда бар тесној сарадњи Русије и Украјине. Само фашизам поседује разорну моћ да изазове толики степен мржње и братоубилачки рат.

Са друге стране, једино фашизам (и неонацизам) у себи садржи екстремну мржњу према комунизму – иако у данашњој Украјини комунисти једва освоје пет одсто гласова на једним изборима. Ипак, данашња КПУ ради у полуилегалним условима и власт је учинила све да је забрани и отме њену имовину. Са друге стране, од фебруарског преврата у Украјини нелегално је срушено више од сто споменика Владимиру Лењину. То је свакако парадоксално, јер је управо комунистички режим истргао из састава Русије и припојио Украјини не само Крим већ и све оне области које се данас зову Новорусија. Најновији пример догодио се овог викенда у Харкову, где су истог дана вандалски срушена два споменика Лењину, укључујући и онај највећи у Украјини, на централном градском тргу.

Да би се боље објаснила ова појава, треба знати да се масовно уклањање споменика Лењину догодило и у Русији после распада Совјетског Савеза, али је то свуда чињено по одлуци надлежних органа, мирно и цивилизовано, без дивљања руље. Споменици су у тишини пресељени у складишта. На харковском тргу то су учинили активисти „Мајдана“. Овом приликом неки су и повређени, а полиција је сатима то мирно посматрала, без намере да се умеша. Са друге стране, неколико стотина антифашиста, међу њима је било и пензионера, који су покушали да спрече безакоње, полиција је одмах силом растерала.

„Војници Украјинске устаничке армије (УПА) то је пример хероизма и љубави према Украјини“, изјавио је недавно председник Петро Порошенко, не штедећи речи хвале према овим Хитлеровим сарадницима из Другог светског рата. „Како се односити према војнику који брани своју земљу, као што су то чинили ратници УПА? У мом наступу на званичној инаугурацији и на Дан државне заставе, УПА је била споменута као пример хероја. То је моја позиција“, подвукао је Порошенко. Да не би било забуне шта је то УПА, која је представљала борбену формацију Организације украјинских националиста (ОУН) за време Другог светског рата, довољно је поменути њихове масовне злочине против пољског и јеврејског становништва, као и заклетву коју су, у борби против Црвене армије, дали Адолфу Хитлеру приликом оснивања „независне државе Украјине“, 30. јуна 1941. године.

 

СВЕТ ЈЕ ПРЕСПАВАО… Колико је све то данас поново далеко отишло, може се видети и по неким клиповима који су се недавно појавили на интернету, где деца у једном летњем кампу марширају и отпоздрављају нацистичким поздравом узвикујући „Слава Украјини“ и „Зиг хајл“. И црвено-црна застава УПА поново је враћена у „службену употребу“, сада су њоме заогрнути припадници „Десног сектора“ Дмитрија Јароша, који је већ одавно на потерници Москве, а није искључено да ће управо он бити означен као организатор геноцида у Донбасу. За Ростислава Ишћенка, једног од водећих руских експерата за Украјину, нема дилеме: „На власт у Кијеву дошли су неонацисти, сада они контролишу владу. Свет је преспавао повратак фашизма. Уз помоћ немачких, пољских и осталих политичара, неонацизам се активно развијао и цветао у Украјини у последњих 15-20 година.“

Покретање руске истраге свакако је значајан догађај. Када клупко почне да се одмотава, траг ће довести до самог државног врха – до председника Порошенка, премијера Арсенија Јацењука, министара војске и полиције, команданата паравојних формација, моћних тајкуна. Сви они данас, заједно, представљају званичну Украјину. Тако ће Москва имати снажну полугу притиска, јер сваки од ових актера је непосредно издавао команде оружаним формацијама и може бити позван на одговорност и бити кажњен. Докази о кривичним делима могу бити представљени Савету безбедности и међународним судовима, али и руски органи могу непосредно привести правди одговорне за масовне злочине. Или их може изручити народ, односно нека нова власт у Украјини. Све опције су отворене.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *