Без инвалидских пензиjа 126 корисника, 16 кривичних приjава

У процесу ревизиjе инвалидских пензиjа 126 корисника jе, до сада, остало без права на њихово коришћење, а против 16 корисника су поднете кривичне приjаве надлежном тужилаштву, због основане сумње да су злоупотребом остварили права на инвалидску пензиjу, изjавио jе данас министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин.

Вулин jе, на конференциjи за новинаре у Влади Србиjе, рекао да ако се за тих 16 пензионера утврди кривична одговорност, они ће морати да врате новац коjи су добиjали у виду пензиjа у претходном периоду.

“Aко се утврди да jе код неких случаjева само дошло до побољшања здравственог стања, инвалидска пензиjа ће им бити одузета, али они неће морати да врате новац коjи су добиjали”, казао jе министар.

Према његовим речима, биће истражени и санкционисани сви они коjи су омогућили да дође до злоупотреба у праву остваривања права на инвалидске пензиjе.

Вулин jе навео да се у поступку ревизиjе инвалидских пензиjа обрађуjе 15.158 предмета од укупно 20.000 њих коjи користе инвалидске пензиjе, и додао да jе до сада прегледано 958 досиjеа корисника тих пензиjа, а да jе код 829 њих потврђено раниjе стање инвалидности, док код 76 корисника ниjе потврђено то стање и пензиjе ће им бити одузете.

Kако jе обjаснио, код 53 предмета су неопходна додатна испитивања како би се донела коначна одлука, 34 корисника инвалидских пензиjа се, ни после другог позива надлежних органа, jош нису одазвала позиву за утврђивање валидности њихових пензиjа а ако то не учине пензиjе ће им, према речима министра, бити аутоматски одузете.

Вулин jе оценио да jе до сада утврђен велики проценат пензионера коjима су инвалидске пензиjе одузете и додао да очекуjе да ће таj броj бити jош већи.
“Истражуjемо и неке случаjеве за коjе уопште не постоjи потребна документациjа и коjи се никада нису поjавили пред комисиjом” казао jе он и поручио да нема заштићених и да се ревизиjа тих пензиjа не ради ради уштеда у буџету, већ због правде и правичности.

Mинистар jе наjавио да ће се ревизиjа инвалидских пензиjа наставити све док се и последњи случаj не провери, како би на краjу тог процеса могло да се каже да су све инвалидске пензиjе уредне и у складу са законом.

Према његовим речима, обавља се провера инвалидских пензиjа коjе су одобраване од 1990-те године до данас, а процес ревизиjе, коjи jе почео 10. септембра, обавља Kомисиjа за триjажу састављена од лекара вештака, правника и запослених у фонду за пензиjско осигурање.

Oни коjи су у међувремену стекли услове за неку другу врсту пензиjе нису обухваћени ревизиjом инвалидских пензиjа, казао jе Вулин.

На питање да ли ће бити одузете инвалидске пензиjе коjе су добили Љубиша Буха и Даница Драшковић, одговорио jе да Драшковићева прима старосну пензиjу а да за случаj Бухе недостаjе доста документациjе и да jе она предата Mинистарству здравља.

Вулин jе наjавио и то да ће Mинистарство рада убудуће обавештавати Mинистарство унутрашњих послова о томе коjи корисници инвалидских пензиjа нису у стању да возе аутомобиле или да обављаjу неке друге послове коjи могу да угрозе безбедност грађана.

Упитан да ли очекуjе поjединачне кривичне приjаве пенизонера чиjе су пензиjе смањене, а коjи су наjавили да ће се због тога жалити Уставном суду, Вулин jе рекао да прво треба сачекати да се види шта ће рећи Уставни суд о томе и додао да су пензиjе стечено право, али да ниjе стечен њихов тачан износ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *