Ratko Paić – Samo gej-parada će utabati put Srbije u Evropsku uniju

Nije moralo da prođe mnogo vremena da bi se pokazalo da tvrdnje evropskih zvaničnika ne treba shvatati baš uvek bukvalno. Naime, ponekad se stiče utisak da njihova uveravanja imaju rok upotrebe kraći od konzerve mesne paštete, što se videlo i na primeru njihovih izjava povodom takozvane „Parade ponosa“, za koju su još nedavno govorili da njeno održavanje nije ulaznica za Evropsku uniju, da bi već sada stigle pretnje Srbiji da će naići na žestoku osudu Brisela ako se ne održi gej-parada na ulicama Beograda. I ne samo to…

Dakle, mnogi srpski mediji izveštavaju, pozivajući se na diplomatske izvore iz Berlina, da će se „Beograd naći na udaru žestokih kritika Brisela i država članica Evropske unije ukoliko ni ove godine ne bude održana Parada ponosa“, a to će se po istim izvorima negativno odraziti i na predstojeći izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji, što predstavlja više nego jasno upozorenje da pomenuto paradiranje po beogradskim ulicama ipak jeste uslov za svaki dalji ozbiljan razgovor na temu evrointegracija Srbije.

Sve je to malo drugačijim rečima rekao i predstavnik nemačke vlade za ljudska prava Kristof Štreser u Beogradu sredinom ovog meseca, kada je u razgovoru sa srpskim šefom diplomatije izneo zapažanje da će Srbija , kako se izrazio, „poslati jak i pozitivan signal Evropskoj uniji ako se održi Parada ponosa“, pri čemu niko ne može imati dilemu da je time Srbiji zapravo postavljen domaći zadatak, koji će obavezno morati da uradi ukoliko ne želi da ponavlja razred i sedi u magarećoj klupi.

Naravno, takvo uporno insistiranje na održavanju javnog gej-okupljanja u centru srpske prestonice znači da Brisel nimalo ne haje ni za ranije izrečeni stav Ivice Dačića, kog je izrazio doslovno ovim rečima – „Manite me više tih priča o ljudskim pravima. Da li je moguće da je to i dalje glavna tema, da se i dalje bavimo gej paradom kao glavnim problemom, kao ulaznicom u Evropsku uniju, što je smešno“, da bi na kraju Dačić tada poentirao zaključnom konstatacijom koja glasi – „Izem ti takvu Uniju za koju je gej-parada ulaznica“.

Međutim, da je ta tema prestala da bude smešna, i da je đavo odneo šalu, potvrđuje insistiranje briselskih izaslanika na tom pitanju, što nedvosmisleno znači da oni između ostalog ignorišu i mišljenje najviših moralnih autoriteta na ovim prostorima, poput na primer srpskog patrijarha Irineja, koji je o toj manifestaciji ubedljivo kazao sledeće – „gej parada je vrh ledenog nemoralnog brega, skup svih mana i poroka“.

A da ne pominjemo koliko je tek za evrobirokrate nebitno razmišljanje srpskog policijskog sindikata, koji se upitao- „da li je potrebno da zbog jedne suštinski apsurdne manifestacije, grad potroši milione da bi zaštitio šačicu svojih sugrađana i njihovih gostiju“, te koji je u svom saopštenju uvideo da su „pritisci sa Zapada po ovom pitanju očigledno veoma jaki, iako je to u suprotnosti sa osećanjem najvećeg broja žitelja Srbije“, zaključio je policijski sindikat, čime su njegovi pripadnici dokazali da pored snage i veštine, poseduju i neporecivi dar logičkog rasuđivanja.

Prema tome, iz svega navedenog se sve jasnije kristališe činjenica da paradiranje po beogradskim ulicama ipak jeste ulaznica koja se neizostavno mora kupiti za ulazak Srbije u Evropsku uniju, a evropski činovnici se pri tom ponašaju kao tapkaroši ispred pozorišta koji preprodaju malobrojne preostale ulaznice po visokoj ceni, onima koji očajnički žele da uđu unutra. I što je predstava bliže, to je karta sve skuplja.
http://serbian.ruvr.ru/2014_09_23/Samo-gej-parada-ce-utabati-put-Srbije-u-Evropsku-uniju-9524/

Jedan komentar

  1. E,pa i ako je od EU, mnogo je,mnogo je brate rođeni da mi put putujemo u EU, preko gejeva u tu dičnu Eu-ropu, ta ajte molim vas!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *