Modernizacija ruske armije teče ubrzanim tempom

Rusija će do 2020. godine potpuno obnoviti naoružanje strateških nuklearnih snaga. Ovo je izjavio potpredsednik vlade Dmitrij Rogozin, koji koordinira odbrambeno-industrijski kompleks zemlje. To je potrebno za postizanje glavnog cilja – formiranja u Rusiji kompaktne mobilne profesionalne armije, koja može efikasno da rešava zadatke na svakom teatru vojnih dejstava.

Program modernizacije armije, usvojen u okviru ruske vojne reforme, teče ubrzanim tempom. Kako je saopštio potpredsednik vlade Dmitrij Rogozin, do 2020. godine Rusija će obnoviti naoružanje strateških nuklearnih snaga ne za 70%, kako se pretpostavljalo, već za svih sto. Pri tome računa se ne na količinu, već na principijalno nove kvalitete oružja, koji će omogućiti da se poveća odbrambena moć zemlje u kontrekstu ciljanog smanjenja ličnog sastava, ukazao je Dmitrij Rogozin.

Oružja ne treba da bude mnogo. Ne sme se, kako što je bilo u SSSR, proizvoditi brdo oružja a da se zatim ne zna šta s njim da se radi. Ali mi moramo da stvorimo takvu kompaktnu armiju da ona može da bude prebačena na svaki preteći teatar vojnih dejstava. Imamo ogromnu zemlju, najveću na svetu, a stanovništvo je relativno malo – kao u Francuskoj i Nemačkoj zajedno. Zato je naš zadatak da napravimo takvo oružje koje će omogućiti svakom vojniku i oficiru da ratuje za petoricu. Pored toga, oružje treba da bude takvo da izvede vojnike i realnog polja vatre.

Za modnernizaciju armije država je izdvojila veliki novac. Samo 2014. godine troškovi Ministarstva odbrane iznose 2,3 triliona rubalja (60 milijardi dolara). Od toga svaka peta rublja ide na obnovu raketno-nuklearnog štita Rusije, izračunao je vojni analitičar, pukovnik u penziji Viktor Litovkin.

Danas na bojevo dežurstvo stižu nove strateške raketne podvodne krstarice klase Jurij Dolgoruki. Ukupno će biti 8 takvih krstarica. Na svakoj po 16 raketa Bulava sa 6 nuklearnih bojevih glava. Ukupno na današnji dan u bojevom stroju stoje 423 strateške rakete sa 1494 nuklearne bojeve glave na njima. Ako se setimo da prema praškom Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) moramo da imamo 700 postavljenih raketa i još sto u skladištima i 1550 bojevih glava na njima, jasno je da kod nas ne postoji zadatak smanjenja strateških nuklearnih snaga.

Ali treba ih obnoviti. Na primer, legendarna interkontinentalna balistička raketa Vojevoda (po NATO klasifikaciji Satan) može da ostane na bojevom dežurstvu do 2026. godine. U granicama garancijskih rokova službe je i raketa Sotka (po zapadnoj klasifikaciji SS/19 Stiletto). Kao zamena u Rusiji se razrađuje nova teška interkontinentalna balistička raketa Sarmat na tečno gorivo koja po svojim parametrima prevazilazi Vojevodu. Umesto Sotke u šahtove se već postavljaju rakete na čvrsto gorivo RS-24 Jars. Do kraja tekuće godine Jarsi će ukompletirati tri divizije. Savremeno visokoprecizno oružje, između ostalog nuklearno, pomoći će da se armija dovede u stanje visoke odbrambene sposobnosti, na šta je i usmerena vojna reforma RF u celini.
http://serbian.ruvr.ru/2014_09_23/Modernizacija-ruske-armije-teche-ubrzanim-tempom-1196/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *