Ruski konvoj stigao u Lugansk

Ruski kamioni sa humanitarnom pomoći stigli u Lugansk. Kijev, Brisel i Vašington ocenjuju ulazak konvoja bez dozvole vlasti kao invaziju. Članice Saveta bezbednosti UN bez jedinstvenog stava. Ukrajinske oružane snage saopštile su da su nanele težak poraz proruskim aktivistima, dok oni tvrde da su zauzeli dva naselja na istoku.

Predstavnik za medije samoproklamovane Luganske narodne republike rekao je da su svi kamioni sa ruskom humanitarnom pomoći koji su ušli u Ukrajinu stigli su večeras u Lugansk i sada je u toku istovaranje robe, prenosi Fonet.

Čim istovarimo svu pomoć, počeće njena raspodela stanovnicima Luganska, rekao je portparol Gradskog veća. On nije isključio mogućnost da jedan deo pomoći kasnije bude prosleđen u Donjeck.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije uputilo je 12. avgusta 270 kamiona sa hranom, lekovima, generatorima I vrećama za spavanje stanovništvu na istoku Ukrajine, ali vlasti u Kijevu do danas nisu dali dozvolu za njihov ulazak u zemlju, pa je Moskva jednostrano odlučila da konvoj pređe granicu i uputi se ka odredištu.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko poručio je da je ulazak ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu predstavlja kršenje međunarodnog zakona i pozvao Moskvu da vrati situaciju u međunarodne pravne okvire.

Porošenko je u komentaru objavljenom na predsedničkom vebsajtu, da je više od 100 ruskih kamiona prešlo granicu bez kontorole ukarjinskih carinika ili graničnih službenika i bez pratnje zvaničnika Međunarodnog Crvenog krsta.

Portparol ruske carine prekao je da je oko 100 kamiona sa humanitarnom pomoći prešlo je danas carinu, a šef ukrajinske službe bezbednosti je ocenio je taj čin kao “direktnu rusku invaziju”.

“Oni su ušli u Ukrajinu bez dozvole i bez učešća Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ili ukrajinskih graničara”, rekao je novinarima portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko, preneo je Rojters.

Lisenko je istakao da je za bezbednost konvoja koji je prešao na teritoriju pod kontrolom proruskih snaga “odgovorna isključivo Moskva”, navodi AFP.

I visoka predstavnica za evropsku bezbednost i saradnju Ketrin Ešton je ocenila da je odluka Rusije da pošalje konvoj s humanitarnom pomoći preko granice u istočnu Ukrajinu, bez odobrenja Kijeva ili pratnje međunarodnih posmatrača, predstavlja jasno narušavanje ukrajinske granice.

“Ovo je jasno narušavanje ukrajinske granice. Takođe je u suprotnosti s ranijim sporazumima između Ukrajine, Rusije i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK)”, poručio je Sebastijan Brabant, portparol Eštonove.

Predstavnik za medije Pentagona admiral Džon Kirbi rekao je da da Vlada Sjedinjenih Američkih Država “snažno osuđuje” jednostranu odluku Rusije da konvoj sa humanitarnom pomoći uputi u Ukrajinu bez odobrenja zvaničnog Kijeva.

Kako prenosi AP, on je pozvao Rusiju da odmah “ukloni konvoj sa teritorije Ukrajine”.

Ranije danas, zvaničnici ukrajinskog ministarstva odbrane rekli su da su vladine snage uništile 11 raketnih sistema tipa “grad”, tri tenka i pet oklopnih vozila tokom borbi u okolini grada Snižnjeg.

Takođe, navode da su ubili oko 100 pripadnika proruskih aktivista.

Ove tvrdnje nisu mogle da budu potvrđene, navodi AP dodajući da su Ukrajinci i ranije iznosili preuveličane procene.

Taktika vlade odnedavno počiva na granatiranju pozicija proruskih aktivsta, mada te granate često promaše cilj i pogađaju stambene četvrti.

Istovremeno, aktivisti na istoku Ukrajine saopštili da su zauzeli dva naselja zapadno od Snižnjeg i zarobili 13 ukrajinskih vojnika, među kojima su tri oficira.

Jedan komentar

  1. Čitam u štampanim medijima,gledam i slušam po elektronskim medijima,
    digla se velika prašina zbog slanja humanitarne pomoći ugroženim
    žiteljima Noverusije,te to je atak na Ukrajinu, te nezakonit upad Rusije, te ovo , te ono.Međutim i kad se malo bolje pogleda i razmisli, vidi se da se tu radi o pokušaju uništenja ruskog stanovništva,ruskog govornog područja u tom delu Ukrajine uz
    svakoliku pomoć “zapada”.Kako im to baš ne polazi za rukom,a za to
    okao glavnog krivca optužuju Rusiju i njenog predsednika V.Putina.
    Uveli su Rusiji i snkcije,te nemože ovo te ono,međutim odgovor
    rusije je adekvatan,pa se “zapad našao u problemu,preti im razlaz
    jer nezadovoljni proizvođači počinju negodovati zbog očitog gubitka
    jer nemaju kome prodati proizvedeno.Dade se zaključiti,počelo je
    počelo, raspad je počeo. Umeđuvremenu na bliskom istoku Izrael
    opet uz svesrdnu pomoć “zapada” vrši pokolj palestinskog življa i
    nikom ništa,to je zamaskirano halabukom oko događanja u Ukrajini.
    Bezočnost i srovost “zapada” je i ovog puta na visini. Samo se pitam ,dokle bre, dokle,i šta mi opet tražimo u tom društvu!—-milan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *