Руски конвој стигао у Луганск

Руски камиони са хуманитарном помоћи стигли у Луганск. Кијев, Брисел и Вашингтон оцењују улазак конвоја без дозволе власти као инвазију. Чланице Савета безбедности УН без јединственог става. Украјинскe оружане снаге саопштиле су да су нанеле тежак пораз проруским активистима, док они тврде да су заузели два насеља на истоку.

Представник за медије самопрокламоване Луганске народне републике рекао је да су сви камиони са руском хуманитарном помоћи који су ушли у Украјину стигли су вечерас у Луганск и сада је у току истоварање робе, преноси Фонет.

Чим истоваримо сву помоћ, почеће њена расподела становницима Луганска, рекао је портпарол Градског већа. Он није искључио могућност да један део помоћи касније буде прослеђен у Доњецк.

Руско Министарство за ванредне ситуације упутило је 12. августа 270 камиона са храном, лековима, генераторима И врећама за спавање становништву на истоку Украјине, али власти у Кијеву до данас нису дали дозволу за њихов улазак у земљу, па је Москва једнострано одлучила да конвој пређе границу и упути се ка одредишту.

Председник Украјине Петро Порошенко поручио је да је улазак руског хуманитарног конвоја у Украјину представља кршење међународног закона и позвао Москву да врати ситуацију у међународне правне оквире.

Порошенко је у коментару објављеном на председничком вебсајту, да је више од 100 руских камиона прешло границу без контороле укарјинских цариника или граничних службеника и без пратње званичника Међународног Црвеног крста.

Портпарол руске царине прекао је да је око 100 камиона са хуманитарном помоћи прешло је данас царину, а шеф украјинске службе безбедности је оценио је тај чин као “директну руску инвазију”.

“Они су ушли у Украјину без дозволе и без учешћа Међународног комитета Црвеног крста или украјинских граничара”, рекао је новинарима портпарол украјинске војске Андреј Лисенко, пренео је Ројтерс.

Лисенко је истакао да је за безбедност конвоја који је прешао на територију под контролом проруских снага “одговорна искључиво Москва”, наводи АФП.

И висока представница за европску безбедност и сарадњу Кетрин Ештон је оценила да је одлука Русије да пошаље конвој с хуманитарном помоћи преко границе у источну Украјину, без одобрења Кијева или пратње међународних посматрача, представља јасно нарушавање украјинске границе.

“Ово је јасно нарушавање украјинске границе. Такође је у супротности с ранијим споразумима између Украјине, Русије и Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК)”, поручио је Себастијан Брабант, портпарол Ештонове.

Представник за медије Пентагона адмирал Џон Кирби рекао је да да Влада Сједињених Америчких Држава “снажно осуђује” једнострану одлуку Русије да конвој са хуманитарном помоћи упути у Украјину без одобрења званичног Кијева.

Како преноси АП, он је позвао Русију да одмах “уклони конвој са територије Украјине”.

Раније данас, званичници украјинског министарства одбране рекли су да су владине снаге уништиле 11 ракетних система типа “град”, три тенка и пет оклопних возила током борби у околини града Снижњег.

Такође, наводе да су убили око 100 припадника проруских активиста.

Ове тврдње нису могле да буду потврђене, наводи АП додајући да су Украјинци и раније износили преувеличане процене.

Тактика владе однедавно почива на гранатирању позиција проруских активста, мада те гранате често промаше циљ и погађају стамбене четврти.

Истовремено, активисти на истоку Украјине саопштили да су заузели два насеља западно од Снижњег и заробили 13 украјинских војника, међу којима су три официра.

Један коментар

  1. Читам у штампаним медијима,гледам и слушам по електронским медијима,
    дигла се велика прашина због слања хуманитарне помоћи угроженим
    житељима Новерусије,те то је атак на Украјину, те незаконит упад Русије, те ово , те оно.Међутим и кад се мало боље погледа и размисли, види се да се ту ради о покушају уништења руског становништва,руског говорног подручја у том делу Украјине уз
    сваколику помоћ “запада”.Како им то баш не полази за руком,а за то
    окао главног кривца оптужују Русију и њеног председника В.Путина.
    Увели су Русији и снкције,те неможе ово те оно,међутим одговор
    русије је адекватан,па се “запад нашао у проблему,прети им разлаз
    јер незадовољни произвођачи почињу негодовати због очитог губитка
    јер немају коме продати произведено.Даде се закључити,почело је
    почело, распад је почео. Умеђувремену на блиском истоку Израел
    опет уз свесрдну помоћ “запада” врши покољ палестинског живља и
    ником ништа,то је замаскирано халабуком око догађања у Украјини.
    Безочност и сровост “запада” је и овог пута на висини. Само се питам ,докле бре, докле,и шта ми опет тражимо у том друштву!—-милан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *