Pronađen novinar “Pečata” Sergej Belorus

Pronađen novinar “Pečata” Sergej Belorus, kojeg zajedno sa još dva novinara ispituje ukrajinska policija, potvrđeno UNS-u

Udruženju novinara Srbije potvrđeno je iz Nezavisnog medijskog sindikata Ukrajine da je novinar Pečata Sergej Belous danas pronađen zajedno sa još dva novinara i da ih ispituje ukrajinska policija.
Iz ukrajinskog sindikata UNS-u je rečeno da je saradnik Pečata pronađen nedaleko od mesta Dniprodzerzhinsk.

Nakon Pečatovog apela da se pomogne u pronalaženju dvadesettrogodišnjeg Sergeja Belousa UNS je obavestio Evropsku federaciju novinara i zatražio od ukrajinskih novinarskih organizacija da pokušaju da saznaju šta se sa njim dogodilo.

Pečat je u ponedeljak saopštio da je njihov stalni saradnik nestao 1. avgusta, u večernjim satima, u blizini grada Amvrosijevke, na krajnjem istoku Ukrajine.

Saopšteno je da se poslednje zna da su ga, zajedno sa prijateljem, u večernjim časovima uhapsili pripadnici prokijevske Nacionalne garde. Od tada im se izgubio trag, pošto su kijevskim novinama, za koje radi prijatelj Sergeja Belousa, kijevske vlasti rekle da nemaju podataka o hapšenju.

Jedan komentar

  1. Poštovani,

    Srpski novinar Sergej Belous je otet na istoku države Ukrajine. On nije uhapšen, jer uhapšeni su kadri da ostvare svoja specifična prava koja su njemu danima uskraćena.

    Ove okolnosti zahtevaju:
    Da Pečat, Beogradski forum, Glas Rusije i Snaga naroda zajednički, u prvom redu kolege i najbliži saradnici Sergeja Belousa, oforme grupu koja će biti posvećena njegovom oslobađanju i zaštiti i ostvarivanju svih profesionalnih, građanskih i ljudskih prava koja mu pripadaju.

    Da takva Grupa za oslobađanje Sergeja Belousa sazove konferenciju za javnost i medije na kojoj će sve relevantno za sadašnji položaj Sergeja Belousa biti rečeno, i sve potrebno u tom cilju učinjeno, uključujući i upućivanje zahteva svim relevantnim organima Srbije da ispune svoju dužnost zaštite Sergeja Belosa, i odgovarajućeg poziva svim strukovnim i udruženjima za zaštitu ljudskih i profesionalnih prava da se priključe i doprinesu svim inicijativama za oslobađanje Sergeja Belousa.

    Da, istovremeno, odgovarajući zahtevi i apeli budu upućeni i svim relevantnim svetskim, evropskim i institucijama Kijeva i Ukrajine.

    Da Pečat, Beogradski forum, Glas Rusije i Snaga naroda zajedno otvore stranicu naslovljenu „OSLOBODITE SERGEJA BELOUSA“.

    Da se i preko te stranice ali i u svim redakcijama i na odgovarajućim javnim mestima, novinarima koji osećaju profesionalnu i ljudsku obavezu, kao i svim građanima, omogući potpisivanje zajedničkog zahteva građana i novinara Srbije za oslobađanjem Sergeja Belousa.

    Neka sve institucije Kijeva i Ukrajine koje Sergeja Belousa žele da pitaju – budu spokojne.
    Nema te sile čijeg se pitanja Sergej Belus boji, niti takve kojoj ne bi časno odgovorio. Zato ne postoji razlog da na proizvoljna pitanja institucija Kijeva i Ukrajine, Sergej Belous ne odgovori sa slobode.

    Vreme je da i građani Srbije, pre svega kolege i oni koji ga poznaju, na interent društvenim mrežama posvete pažnju sadašnjoj sudbini Sergeja Belousa i njegovom oslobađanju.

    Sergej Belous je spreman da zbog istine izloži svoj život opasnosti.
    Takav je bio na Kosovu, takav je i u Ukrajini.
    Svoj naučni i profesionalni dar i privilegije istoričara i novinara, Sergej Belous nije zakopao u dalekoj i bezbednoj pozadini istorije.
    Belous je tamo gde se istorija kuje u vatri, gde nevini stradaju.
    Uvek na strani žrtve.
    Zadužio je mnogo i Ukrajinu i Srbiju svojim istinitim, pravdoljubivim i znalačkim izveštavanjem i svedočenjem sa najtežih mesta.

    Sergej je brinuo o nama.
    Vreme je da mi brinemo o njemu.

    Srbija, 7. 8. 2014.

    đ.m.lalić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *