Пронађен новинар “Печата” Сергеј Белорус

Пронађен новинар “Печата” Сергеј Белорус, којег заједно са још два новинара испитује украјинска полиција, потврђено УНС-у

Удружењу новинара Србије потврђено је из Независног медијског синдиката Украјине да је новинар Печата Сергеј Белоус данас пронађен заједно са још два новинара и да их испитује украјинска полиција.
Из украјинског синдиката УНС-у је речено да је сарадник Печата пронађен недалеко од места Dniprodzerzhinsk.

Након Печатовог апела да се помогне у проналажењу двадесеттрогодишњег Сергеја Белоуса УНС је обавестио Европску федерацију новинара и затражио од украјинских новинарских организација да покушају да сазнају шта се са њим догодило.

Печат је у понедељак саопштио да је њихов стални сарадник нестао 1. августа, у вечерњим сатима, у близини града Амвросијевке, на крајњем истоку Украјине.

Саопштено је да се последње зна да су га, заједно са пријатељем, у вечерњим часовима ухапсили припадници прокијевске Националне гарде. Од тада им се изгубио траг, пошто су кијевским новинама, за које ради пријатељ Сергеја Белоуса, кијевске власти рекле да немају података о хапшењу.

Један коментар

 1. Поштовани,

  Српски новинар Сергеј Белоус је отет на истоку државе Украјине. Он није ухапшен, јер ухапшени су кадри да остваре своја специфична права која су њему данима ускраћена.

  Ове околности захтевају:
  Да Печат, Београдски форум, Глас Русије и Снага народа заједнички, у првом реду колеге и најближи сарадници Сергеја Белоуса, оформе групу која ће бити посвећена његовом ослобађању и заштити и остваривању свих професионалних, грађанских и људских права која му припадају.

  Да таква Група за ослобађање Сергеја Белоуса сазове конференцију за јавност и медије на којој ће све релевантно за садашњи положај Сергеја Белоуса бити речено, и све потребно у том циљу учињено, укључујући и упућивање захтева свим релевантним органима Србије да испуне своју дужност заштите Сергеја Белоса, и одговарајућег позива свим струковним и удружењима за заштиту људских и професионалних права да се прикључе и допринесу свим иницијативама за ослобађање Сергеја Белоуса.

  Да, истовремено, одговарајући захтеви и апели буду упућени и свим релевантним светским, европским и институцијама Кијева и Украјине.

  Да Печат, Београдски форум, Глас Русије и Снага народа заједно отворе страницу насловљену „ОСЛОБОДИТЕ СЕРГЕЈА БЕЛОУСА“.

  Да се и преко те странице али и у свим редакцијама и на одговарајућим јавним местима, новинарима који осећају професионалну и људску обавезу, као и свим грађанима, омогући потписивање заједничког захтева грађана и новинара Србије за ослобађањем Сергеја Белоуса.

  Нека све институције Кијева и Украјине које Сергеја Белоуса желе да питају – буду спокојне.
  Нема те силе чијег се питања Сергеј Белус боји, нити такве којој не би часно одговорио. Зато не постоји разлог да на произвољна питања институција Кијева и Украјине, Сергеј Белоус не одговори са слободе.

  Време је да и грађани Србије, пре свега колеге и они који га познају, на интерент друштвеним мрежама посвете пажњу садашњој судбини Сергеја Белоуса и његовом ослобађању.

  Сергеј Белоус је спреман да због истине изложи свој живот опасности.
  Такав је био на Косову, такав је и у Украјини.
  Свој научни и професионални дар и привилегије историчара и новинара, Сергеј Белоус није закопао у далекој и безбедној позадини историје.
  Белоус је тамо где се историја кује у ватри, где невини страдају.
  Увек на страни жртве.
  Задужио је много и Украјину и Србију својим истинитим, правдољубивим и зналачким извештавањем и сведочењем са најтежих места.

  Сергеј је бринуо о нама.
  Време је да ми бринемо о њему.

  Србија, 7. 8. 2014.

  ђ.м.лалић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *