Američki mediji: Putin mudriji od Obame i Mekejna

Vladimir Putin je upozoravao Zapad na opasnost, koju nosi pružanje pomoći sirijskim pobunjenicima još u septembru prošle godine. Tada je on savetovao SAD da ne primenjuju vazdušne napade na Siriju. Trenutno je jasno da su ti pobunjenici teroristi.

To pokazuje da je Putin mudriji i od Obame i od Mekejna, smatra autor časopisa American Conservative.

„Nisam branilac režima Bašara el Asada. Međutim s tačke gledišta bezbednosti Islamska država predstavlja mnogo ozbiljniju opasnost, izjavio je bivši ambasador SAD u Siriji Rajan Kroker.

Američki novinar Rod Drejer piše u tekstu u časopisu American Conservative: Ako Džon Mekejn umre i ode u pakao, večnost će provesti u telefonskoj govornici sa Džastinom Rajmondom (poznati američki politikolog), koji će mu čitati kolumnu Išana Tarura (novinar časopisa Vašington post).

On navodi citira novinara Išana Tarura iz Vašington posta: „Kako se promenila situacija za godinu dana! Pre samo godinu dana Zapad se pripremao da otpočne vojnu operaciju protiv režima sirijskog predsednika Bašara Asada koga je optuživao za upotrebu hemijskog oružja protiv svog naroda. Međutim do intervencije nije došlo. Nije u najmanju ruku zbog toga što je javno mnjenje u zemljama poput Velike Britanije i SAD bilo protiv daljeg učešća u vojnim konfliktima na Bliskom istoku“.

Trenutno SAD razmatraju sprovođenje vazdušnih napada većih razmera na položaje terorista Islamske države, koji deluju u Iraku i Siriji. U Siriji teroristi te organizacije bore se protiv vladinih trupa Bašara el Asada. To što Islamska država nezaustavljivo zauzima nove teritorije u Iraku, kao i dugotrajne represije i masakr religioznih manjina kako na iračkoj, tako i na sirijskoj teritoriji, izazvali su osudu svetske zajednice“. Ironija je u ovom trenutku tragična. Ali neke to ne čudi mnogo“ – prenosi sajt Raša tudej na ruskom.

Tarur smatra da je upravo na to Vladimir Putin upozoravao u svom članku u septembru prošle godine u Njujork tajmsu. Tada je on savetovao Zapadu da ne bombarduje Siriju, kako bi pomogao pobunjenicia, naglašava Rod Drejer.

„To ne čini Putina svecem, ali ga čini mudrimijim po pitanju Bliskog istoka, nego što su to Barak Obama ili Džon Mekejn“, zaključio je američki novinar.
http://serbian.ruvr.ru/news/2014_08_25/Americhki-mediji-Putin-mudriji-od-Obame-i-Mekejna-8765/

Jedan komentar

  1. Pa valjda već ceo svet ѕna tu činjenicu da je Putin veliki državnik .I ako je Obama dobitnik Nobelove nagrade nije se baš pokazao kao mirotvorac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *