Вулин у Братунцу: Пронаћи починиоце злочина

БРATУНAЦ – Mинистар рада, запошљавања, борачких и социjалних питања Aлександар Вулин, коjи jе у Братунцу присуствовао парастосу убиjеним и погинулим Србима Средњег Подриња, поручио jе да нема будућности и помирења, ако се не пронађу и не казне починиоци тих злочина.

Вулин jе, после парастоса у цркви Успећа пресвете Богородице, рекао да докле год не будемо имали имена или бар jедну пресуду, ово као да се никада неће завршити и подсетио да jе прошле недеље био и у Jадовну да, како jе рекао,”поново каже колико jе тешко и страшно када се злочин не окаjе и не казни, па се понови или запрети да ће се поновити”.

“Jаме су ту и гробови су ту, и породице и претекли су ту, само нема оних због коjих имамо jаме и гробове и сирочад и jад”, рекао jе он и поручио да нема будућности у забораву и без истине, коjа jе jедини пут ка помирењу.

“Kада говоримо о потреби да се откриjу починиоци, то ниjе претња никоме и не може се ваљда било ко сврстати иза оних коjи су правили jаме и стати иза оних коjи од Jадовна до данас избегаваjу одговорност за неспорне жртве, поручио jе Вулин.
Без истине за Србе и за све жртве не може бити будућности, казао jе он и подсетио да су прошсле 22 године, “а да су нам гробови jош неокаjани и да се jош увек сећамо и опет налазимо снаге да кренемо даље и тешко jе не бити поносан на своj народ због тога.”

Србиjа, поручио jе Вулин, поштуjе своjе међународне обавезе и териториjални интегритет и суверенитет сваког свог суседа, па и БИХ, и баш зато што поштуjемо БИХ, с правом чувамо Републику Српску, у оквиру БИХ.
“Kада међународна заjедница од нас очекуjе да поштуjемо Бриселски споразум, тако са jош већим правом од нас могу да очекуjу да поштуjемо и чувамо Деjтонски споразум и као што не дамо да се мења историjа, не дамо ни да се мења будућност, без Србиjе и српског народа”, нагласио jе Вулин.

Mинистар за рад и борачка питања Републике Српске Петар Ђокић поручио jе да се на посебан начин у Братунцу обележава сећање на све оне коjи су злочиначком руком уморени на подручjу средњег Подриња, а њих jе много.
“Броj од 3.267 жртава довољно говори о томе. Изражавамо своjе жаљење што они коjи такође са нама треба да брину о томе да истина са ових простора оде у свет, неокрњена, нису jош у стању то да прихвате као реалну потребу. Зато се осећамо повређено када на ово обележавање коjе организуjемо ми Срби не дође тако висок политички ниво, као што долазе на обележавање жртава муслиманског народа у Сребреници”, рекао jе Ђокић.

Oн jе захвалио присутним званичницма међународне заjеднице коjи су данас и претходне године присуствовали овом обележавању речима да неизмерно цени њихов чин и додао да “жели да таj однос не буде однос селекциjе према жртвама”.
“Плашимо се да се сваке године у Сребреници 11. jула прави велика политичка манифестациjа више него комеморативна у част оних коjи су изгинули, били убиjени и злочиначки страдали, посебно jулских дана 1995.године зато сам уверен да ће разум превладати и да ћемо наредних година приступити овом питању без било какве селекциjе у погледу жртава”, истакао jе Ђокић.

Oн jе позвао становништво средњег Подриња да масовниjе долази на комеморациjу наредних година и да одаjу почаст свима коjи су страдали.
”Без тих жртава не би било овакве Републике Српске”, нагласио jе Ђокић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *