Ratko Paić – Da li je Viktorija Nuland naučila srpske domaćine kako da psuju EU?

Boravak u Srbiji Viktorije Nuland, pomoćnice američkog državnog sekretara, samo je još jednom na očigledan način potvrdio dvostruke standarde Zapada. Osim toga, najviši srpski funkcioneri sa kojima je razgovarala, eventualno su mogli od nje da nauče kako je moral rastegljiv pojam, u zavisnosti od potrebe, a bogami su mogli da nauče od Nulandove i kako da Evropskoj uniji upute i poneku sočnu psovku.

Naime, Viktorija Nuland, koja se pre nekoliko meseci „proslavila“ snimkom telefonskog razgovora u kome je necenzurisanim rečnikom govorila o svojim evropskim prijateljima, upotrebivši pri tom glagol koji i Srbi rado koriste u svim prilikama, takođe je tada pokazala da joj nimalo nisu strana mešanja u unutrašnje stvari drugih država, s obzirom da je detaljno razmatrala ko treba, a ko ne treba da uđe u novu ukrajinsku vladu.

Međutim, još je zanimljivije njeno shvatanje separatizma u pojedinim zemljama sveta, a sve u zavisnosti od toga da li pred sobom kao sagovornika ima prijateljskog kosovskog separatistu u Prištini ili ako priča o proruskim aktivistima na jugoistoku Ukrajine. Dakle, pomoćnica američkog državnog sekretara je u Beogradu izjavila da „Sjedinjene Države žele da granicu između Rusije i Ukrajine obezbeđuju posmatrači OEBS-a“, kao i to da Rusija po njenom mišljenju treba da okonča, kako se doslovno izrazila – „podršku separatistima“.

Naravno, njeno licemerje se sastoji u tome što je, s jedne strane, nazvala separatistima narod sa juga Ukrajine koji se samo pobunio protiv vojne hunte koja je nasilno preuzela vlast u zemlji, čemu je inače simbolično doprinela i sama Viktorija Nuland jer je lično delila pecivo ekstremistima na kijevskom Majdanu i takoreći ih hrabrila u svrgavanju legalno izabranog predsednika, a sa druge strane je uoči dolaska u Beograd srdačno razgovarala sa Hašimom Tačijem na jugu Srbije, u Prištini, koji predstavlja klasični primer separatističkog ponašanja i delovanja. Naravno, tom prilikom nije izrazila potrebu da se, na primer, po istoj analogiji upute posmatrači OEBS-a na granicu između Srbije i Albanije, niti da se okonča podrška kosovskim separatistima, kao što je sve to zatražila u slučaju Ukrajine.

Pa ipak, bez obzira na svu nedoslednost kojom je odisala njena poseta Srbiji, ne može se reći da ona na neki način nije imala i koristan efekat, jer je pružila poučan primer srpskim državnim funkcionerima – kako se moralne odrednice i standardi političkog ponašanja mogu selektivno primenjivati u zavisnosti od praktične koristi koje iz toga proističu.

I na kraju, psovka koju je u telefonskom razgovoru Viktorija Nuland nedavno uputila svojim evropskim kolegama zbog njihovih međusobnih sitnih razmirica, možda je poslužila kao inspiracija i putokaz političarima u Beogradu, da je ponekad moguće i na taj način izraziti svoje nezadovoljstvo sa pojedinim zahtevima koji stižu iz Evropske unije. Štaviše, srpski jezik je u tom smislu mnogo bogatiji od engleskog, i moglo bi se naći puno maštovitijih izraza od onog koji je tada upotrebila Nulandova za svoje evropske prijatelje.
http://serbian.ruvr.ru/2014_07_15/Da-li-je-Viktorija-Nuland-nauchila-srpske-domacine-kako-da-psuju-EU-3739/

2 komentara

  1. Nedvosmislen dokaz,da nisu samo srbi prosti,neko,ko puno psuje.Eto,svetski obrazovani,uče pameti svet,izvanredni su psovači,a i laži im nisu strane,svako drugo ne poštovanje bilo kakvih normi.,može se od njih naučiti.Samo naši velikaši misle,da se od divljih hordi može nešto dobro naučiti.Sve čestitke”krasnoj”sekretarki,nije psovka srbski izum,nešto izvorno,samo naše,eto-pripada i vrlom,novom svetskom poretku.Živele psovke!Dole Anglosaksonske zapovesti!Luna.

  2. jel` to Noodle-land-ovica ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *