Bugarska suspendovala radove na Južnom toku

SOfIJA – Bugarska je obustavila radove na projektu Južni tok, saopštio je danas bugarski premijer Plamen Orešarski, nakon susreta sa grupom američkih senatora.

“Primili smo zahtev od Evropske komisije (EK), nakon čega sam maložio suspendovanje radova. Dalje aktivnosti će biti jasnije nakon dodatnih konsultacija s Briselom” izjavio je Orešarski, a prenosi Itar-Tas.

EU je u sredu zatražila od Bugarske da obustavi realizaciju Južnog toka. Predstavnica EK za energetiku, Sabina Berger, navela je tom prilikom dva pravna razloga za takav korak. Jedan je zahtev EK za usaglašavanje bilateralnih vladinih sporazuma za izgradnju Južnog toka sa normama Trećeg energetskog paketa.

Pored toga, Brisel je osumnjičio Bugarsku za narušavanje evropskih pravila prilikom raspisivanje tendera za izgradnju infrastrukturnih projekata i davanja privilegija ruskim i bugarskim kompanijama.

Rusija još nije primila bilo kakvo službeno obaveštenje od Bugarske o suspenziji radova na Južnom toku, saopštilo je danas rusko ministarstvo energetike.

Ovi pitanje bi, međutim, moglo da bude pokrenuto na trostranom sastanku o gasu između predstavnika Rusije, Ukrajine i EU, koji bi trebalo da se održe u ponedeljak u Briselu, istakao je portparol pomenutog ruskog ministarstva.

 

Prvanov: Nedopustiva obustava radova na Južnom toku

 

Bivši predsednik Bugarske Georgi Prvanov smatra da je obustava radova na projektu gasovoda Južni tok nedopustiva.
“Bio sam iznenađen kad sam čuo za odluku bugarskog premijera da obustavi radove na projektu Južni tok. To je za mene bilo potpuno neočekivano. Ranije danas, rekao sam na konferenciji za novinare da Bugarska ne treba da bude talac geopolitičkih igara Brisela i da ne bi trebalo da obustavi projekat Južni tok”, rekao je Prvanov za Itar-Tas s.

On je istakao da su “nedopustivi pritisci i pokušaji Brisela da obustave razvoj ovog projekta, putem političkih, geopolitičkih i geostrategijskih sredstava.

2 komentara

  1. Korisnih (asjola) je bilo uvek, eto prilike i nasim politikantima da kazu da nisu jos dno dna da ima jos neko ispod njih.
    Imao bih jos toga reci vrlo ostro ali necu da kvarim reputaciju lista, jer postenih je malo preostalo.

  2. Dali se išta promenulo u politici Bugarske, Srbi pamte nebratske političke i vojničke poteza Bugara. Gos, Prvanov dobro konstatuje
    gde su i sa kim treba Bugarska da sarađuje.Dali se na bugarsko političkom miljeu pojavio novi STABOLIJSKI.?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *