Ukrajina: Proruske snage zauzimaju sedišta lokalnih vlada

Ukrajina: Proruske snage zauzimaju sedišta lokalnih vlada

KIJEV – Proruske snage zauzele su zgradu lokalne vlade i sedište policije u gradu Gorlovki i zgradu Uprave u Kirovskoj oblasti, na istoku Ukrajine, dok su proruski demonstranti juče zauzeli više zgrada u Lugansku čiji je šef policije pod pritiskom demonstranata danas podneo ostavku. Na Majdanu je sinoć izbila masovna tuča.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je izrazilo zabrinutost zbog “militantnih izjava” iz Kijeva nakon što je ukrajinski predsednik Aleksandar Turčinov izjavio da su ukrajinske oružane snage u punom stanju pripravnosti u slučaju ruske invazije. “Mi insistiramo da Kijev odmah prestane sa ratobornom retorikom čiji cilj je zastrašivanje sopstvenog stanovništva”, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas na direktan dijalog između vlasti u Kijevu i jugoistočnog dela Ukrajine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i britanski premijer Dejvid Kameron saglasili su se danas u telefonskom razgovoru da ukrajinska kriza može biti rešena jedino mirnim putem, saopštila je vlada u Kremlju.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk upozorio je danas da će u bliskoj budućnosti biti nužne promene u vladi ukoliko ne ispuni zahteve naroda.

Četiri danska vojna aviona f-16 stigla su danas u Estoniju i to će biti prvi slučaj da letelice NATO budu stacionirane u ovoj baltičkoj državi, u susedstvu Rusije.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopšstilo je da nema nikakve planove da održi vojne vežbe u centru Kijeva, što je u suprotnosti sa ranijim saopštenjem objavljenom na veb sajtu ukrajinske vlade i gradske administracije. “Sve osoblje i oprema su u svojim stalnim pozicijama i neće održati vežbe u centru Kijeva”, saopštilo je ministarstvo.

Proruski separatisti prekinuli su danas opsadu regionalnog sedišta policije Lugansku, pošto je šef policije pristao da podnese ostavku. Portparol policije je rekla da policajci odbijaju da predaju svoje oružje rulji od oko 1.000 promoskovskih separatista, predvođenih sa tridesetak naoružanih muškaraca, koji su pokušali noćas da provale u zgradu, javila je agencija AfP.

Proruske snage zauzele su danas zgradu Uprave u Kirovskoj oblasti na istoku Ukrajine.

Ukrajinska vojska je u stanju pune borbene spremnosti zbog “pretnje od ruske invazije”, izjavio je vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov, priznavši da vlada u Kijevu ne može da stavi pod kontrolu situaciju na istoku zemlje.

Ruski mediji: Putin i Medvedev 9. maja na Krimu.

Proruske snage zauzele su danas zgradu lokalne vlade i sedište policije u gradu Gorlovki.

Čurkin: Režim u Kijevu gura Ukrajinu u katastrofu.

Proruske snage zauzele su zgradu lokalne vlade i sedište policije u gradu Gorlovki, na istoku Ukrajine saopštio je neimenovani policijski zvaničnik.
“Oni su ih preuzeli – zgradu vlade i policije”, rekao je neimenovani policijski zvaničnik u regionalnom glavnom gradu Donjecku.

On je dodao i da u sedištu policije nije bilo oružja, prenosi Rojters. Proruske snage juče su zauzele više zgrada u gradu Lugansku, a tada je došlo do razmene vatre prilikom upada u sedište lokalne policije
Oko dvadeset naoružanih ljudi pucalo je na zgradu, u nastojanju da primora policiju da preda oružje, nakon što su demonstranti ranije u toku dana zauzeli sedište lokalne adminstracije, kancelariju tužioca i televizijski centar.

Više od 3.000 proruskih demonstranata upalo je prethodno u regionalnu administrativnu zgradu u Lugansku.

Grupa od oko 20 mladih metalnim šipkama razbila je prozore kako bi ušla u zgradu koju nije obezbeđivala policija.

Demonstranti su skinuli sa zgrade ukrajinsku zastavu i zamenili je ruskom, a zatim otvorili vrata zgrade kako bi pustili gomilu koja je stajala ispred.

U međuvremenu su oživeli i sukobi na centralnom kijevskom Trgu nezavisnosti (Majdanu) kada je sinoć izbila masovna tuča, prenela je “Raša tudej”.

Svedoci su opisali da je više od sto ljudi, navodno pripadnika krajnje desničarske stranke UNA, nosilo zapaljene baklje hodajući prema Majdanu da bi odali počast žrtvama antivladinih protesta na tom trgu, koji su trajali više od tri meseca, od decembra do februara.

Na Majdanu su ih, međutim, dočekali pripadnici samoodbrane Majdana i blokirali im dalje napredovanje, pa je izbila masovna tuča.

Pripadnici samoodbrane su na kraju dopustili prolazak grupe desničara, koji su krenuli dalje prema ukrajinskom parlamentu, izvestile su lokalne televizijske stanice.

Na centralnom kijevskom Trgu nezavisnosti (Majdanu) sinoć je izbila masovna tuča, a ukrajinski mediji prenose da su se čuli pucnjevi i eksplozije, kao i da ima povređenih.

Svedoci su opisali da je više od sto ljudi, navodno pripadnika krajnje desničarske stranke UNA, nosilo zapaljene baklje hodajući prema Majdanu da bi odali počast žrtvama antivladinih protesta na tom trgu, koji su trajali više od tri meseca, od decembra do februara, prenela je “Raša tudej”.

Na Majdanu su ih, međutim, dočekali pripadnici samoodbrane Majdana i blokirali im dalje napredovanje, pa je izbila masovna tuča.

Desničari su, prema navodima svedoka, u toj tuči koristili i suzavac, petarde i šok-pištolje, a mnogi su sa sobom nosili palice i motke. Ukrajinski mediji prenose i da ima povređenih.

Jedan od šatora na Majdanu se zapalio, ali je vatra brzo ugašena. Svedoci su naveli da je na trg stigla i hitna pomoć.

Pripadnici samoodbrane su na kraju dopustili prolazak grupe desničara, koji su krenuli dalje prema ukrajinskom parlamentu, izvestile su lokalne televizijske stanice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *