Republika Srpska pod vodom

Vanja Savićević

U Republici Srpskoj je do sada pronađeno 10 poginulih osoba u poplavama, ali se ne može isključiti mogućnost da ih ima više, rekao je direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić.

On je naveo da je u Doboju, gde je nivo vode opao, pronađeno šest nepoznatih tela, najverovatnije lokalnih meštana nastradalih u poplavi, iako se ne isključuje mogućnost da je reč o licima koja su se utopila uzvodno uz reku Bosnu.

“Dok se ne izvrši obdukcija i indentifikacija ne možemo davati više podataka”, rekao je Vasić.

“Oko Bijeljine je problem zbog visokih vodostaja Save i upitno je da li su nasipi dovoljno visoki da se ta količina vode iskontroliše”, rekao je Vasić.

U opštini Srbac reka Vrbas je u značajnom porastu i poplavila je sav nebranjeni prostor, navodi se iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

U opštinama Kotor-Varoš i Čelinac, zbog potpunog prekida u svakoj vrsti komunkacije, nema mogućnosti doći do najnovijih podataka.

Putna komunikacija Banjaluka-Klašnice je u prekidu. Pripadnici Civilne zaštite i nadležnih službi su neprekidno na terenu.

Situacija na području Banjaluke je nešto bolja nego juče, a vodostaj reka Vrbas i Vrbanja je u opadanju, prema informacijama gradskog Štaba za vanredne situacije.

Stanovništvo u svim krajevima se solidariše i samoinicijativno se sakupljaju napotrebije životne namirnice kao što su lekovi, voda i konzervirana hrana. Sva sakupljena sredstva se dostavljaju direktno na ugrožene terene ili se koordiniše sa Crvenim krstom koji pomoć usmereva dalje. U kliničkom bolnickom centru Banjaluka se vrši utovar u helikoptere u kojem učestvuju drobrovoljci, kao i na drugim mestima, a potom se pomoć šalje najugroženijim područjima. U Banjaluci kao i drugim gradovima i opštinama su donesene naredbe da se sve pekare i apoteke moraju orijentisati da obezbede najosnovnije životne namirnice, kao što su hleb, lekovi i sanitetski materijal. U većini ugroženih mesta najviše oskudevaju sa čamcima koji su jedino sredstvo prilaza ugroženom stanovništvo u spasavanju ili dostavljanju namirnica. Problem je i taj jer se neretko dešava da stanovništvo ugroženo poplavama ne želi da napusti svoje domove, pa samim tim se otežava cela akcija pomoći. U organizaciji i dostavljanju pomoći stanovništvu su uključeni svi, od vojske, policije, komunalnih preduzeća privrednih subjekata kao i stanovništvo. Ono što je bitno napomenuti u ovim teškim trenucima je to da je solidarnost stanovništva na visokom nivou.

Organi vlasti apeluju na stanovništvo da sve svoje resurse i sposobnosti usmere na pomoć ugroženom stanovništvu kako bi bila što brže i adekvatnije pružena pomoć ugroženom stanovništvu.

Povodom teške situacije zbog poplava u Beogradu su se sastali zbog vanredne situacije i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je objasnio stanje u Republici Srpskoj:

Pre svega saučešće porodicama koje su izgubile najmilije u Srbiji i Republici Srpskoj. U Republici Srpskoj do deset časova na prostoru grada Doboja gde se je povukla voda nađeno je šest beživotnih tela. Nažalost, to verovatno nije kraj. Zahvalan sam premijeru Vučiću za brzu organizaciju ovog sastanka i mislim da je bilo važno da se nađemo i da zajednički procenimo ovu situaciju i da vidimo na koji način možemo koordinirano uticati da se stanje poboljša i u Srbiji i u Republici Srpskoj. Ono što mogu da keažem je da su Vlada Srbije i premijer Vučić imali potpuno razumevanje za naše potrebe i da će određene količine pom oći, bez obzira na situaciju u Srbiji biti upućene i ja sam zahvalan Srbiji na tu vrstu razumevanja. Isto tako mi već juče i danas isporučujemo Srbiji 150 megavata struje kako bi se održao sistem, bez obzira što i u Republici Srpskoj ima mnogo problema u proizvodnji električne energije. Velika voda pravi velike probleme pa i hidrosistemu u oblasti energetike. Situacija je indentična. Ima mnogo onih koji sede i pokušavaju da stvore atmosferu beznađa. Ovo su kiše koje prevazilaze stogodišnji prosek. Nema hidrosistema ni u Srbiji ni u Republici Srpskoj koji bi mogao da prihvati ovoliku količinu vode. Ono što čujem od premijera je indetičnoi u Republici Srpskoj, a to je jedna nesaradnja ljudi sa organima vlasti. Ima takvih koji su odbijali da im se pruži pomoć, a onda su je panično tražili.

Mislim da ćemo iz ove sutuacije morati da naučimo da se za ovakve situacije napravi novo zakonodavstvo koja će se bez oklevanja morati poštovati. Apelujem na ovaj način da se isključivo poštuju upute organa vlasti jer je to jedini način da se utiče na sanaciju kako se ne bi ušlo u paniku i haos, jer kada uđe voda od šest metara u Doboj, tu je zaista teško reagovati. Ono što nas čeka je još teže, a to je čišćenje terena. U Doboju je mnogo izlivene nafte, ulja, mrtve stoke. To predstavlja opasnost jer će u narednoj sedmici temperature biti do 30 stepeni. Sada je još važnije biti organizovan i poštovati naloge vlasti. Sanacija terena traži dobru organizaciju. Voda se u Doboju povlači i sada mogu da prolaze visoki kamioni i da dostavljaju hranu. Problem je sada voda koja se sliva iz vodotoka Vrbasa, Bosne i Drine u sliv Save, koji je već prebukiran i to se šoi na svim ravnicama Semberije, Lijeveče Polja, tako da ta voda apsolutno predstvalja opasnost. Danas će biti najveći problem grada Srbca, Brčkog, Šamca i Bijeljine.

Ključno pitanje je da se pomogne u danima koji dolaze. Nastavićemo da vršimo koordinaciju sa Vladom Srbije, uprkos onima koji sede i šire laži. Molim medije da bar u ovim danima isključe politizaciju, jer i toga ima nažalost. Veoma je važno da danas budemo solidarni. Visok stepen solidarnosti koji se vidi u Srbiji i u Republici Srpskoj govori da društvo ima osećaj za zajednicu i zajednica će se odbraniti od ovoga ogromnog gubitka koji imamo. Cenimo da će se naša ekonomija dvocifreno umanjiti u ovoj godini. To je ogroman udarac koji ćemo morati da saniramo u ionako otežanim uslovima. Zahvalan sam Vladi Srbije, Izraela, Crne Gore, Slovenije i Hrvatska je poslala helikopter, kao i Makedonija. Pomoć će nam biti potrebna u lekovima, sanitetskom materijalu, pumpama za vodu i aparatima za sušenje prostorija. Saradnja stanovništva i organa vlasti je od ključne važnosti i još jednom apelujem da se poštuju upute organa vlasti
http://serbian.ruvr.ru/2014_05_17/Republika-Srpska-pod-vodom-9821/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *