Путин: Ревизија резултата Другог светског рата изузетно опасна, Украјина је пример

Руски лидер је у интервјуу, који је уочи посете Кини дао водећим медијима у овој земљи, изјавио да ће Москва наставити да се супротставља покушајима фалсификовања историје и глорификовању фашизма.

Покушаји фалсификовања резултата Другог светског рата изузетно су опасни, о чему сведоче трагични догађаји у Украјини, бујање неонацистичких снага које су покренуле истински терор против мирних грађана, рекао је председник РФ Владимир Путин.

„Заиста све чешће се суочавамо са покушајима преиспитивања и ревизије историје. Пре четири године Русија и Кина усвојиле су заједничко саопштење поводом 65. годишњице од завршетка Другог светског рата. Ми смо јединствени у томе да је криво представљање исхода рата недопустиво. Последице су изузетно опасне. О томе сведоче данашњи трагични догађаји у Украјини, бујање неонацистичких снага, које су покренуле истински терор против мирних грађана“, рекао је Путин у интервјуу за водеће кинеске медије, уочи његове посете овој земљи.

Он је изразио захвалност кинеским пријатељима за брижљиво чување сећања на хиљаде руских сународника, који су дали животе за ослобођење североистока Кине од завојевача.

„Следеће године одржаћемо низ заједничких манифестација поводом прославе 70. годишњице Победе како у билатералном формату, тако и у оквиру ШОС-а. Посебан акценат ставићемо на рад са омладином“ – нагласио је руски лидер.

„Свакако да ћемо наставити да се супротстављамо покушајима да се историја фалсификује, да се фашисти и њихови сарадници глорификују, а сећање и углед хероја – ослободилаца каља“, изјавио је Путин.

Шта се догађа у Украјини

Велики антивладини протести почели су у југоисточним областима Украјине крајем фебруара 2014. године. Они представљају одговор локалног становништва на насилну смену власти у земљи и покушај Врховне раде, који је потом уследио, да се руском језику укине статус регионалног језика. Центар отпора, који су властима у Кијеву пружили проруски расположени грађани постао је Донбас.
http://serbian.ruvr.ru/news/2014_05_19/Putin-Revizija-rezultata-Drugog-svetskog-rata-izuzetno-opasna-primer-je-Ukrajina-9359/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *