Nariškin: Sprečiti nove sukobe na osnovu pouka iz istorije

Srpski i ruski narod su se više puta zajedno borili za slobodu i prava i naša saradnja nikada nije bila pod znakom pitanja, a sada je najvažnije da sačuvamo svet od novih sukoba oslanjajući se na istorijske pouke, poručio je danas u Beogradu predsednik ruske Državne dume Sergej Nariškin.

Otvarajući rusko-srpski okrugli sto “Istorija i pouke svetskih ratova”, Nariškin je rekao da je jedan od zadataka Ruskog istorijskog društva, koje je obnovljeno pre dve godine, proširivanje saradnje Srbije i Rusije kroz važan element istorije naših zemalja.

Nariškin, koji danas i sutra boravi u poseti Srbiji, izrazio je zahvalnost na “iskrenom razgovoru” članova ruske delegacije sa poslanicima i predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković o pitanjima međudržavne saradnje, kao i o uzrocima krize i situaciji u Ukrajini.
“Oni koji ne znaju lekcije svetskih ratova ne poštuju ni ljudska prava”, ukazao je predsednik ruske Dume.

Osvrnuvši se na situaciju u Ukrajini, on je rekao da je rusofono stanovništvo sada na meti radikalnih elemenata, koji iskrivljuju istoriju, ne poštuju ljudska prava, dižu spomenike nacistima…

Radikali su u Kijevu organizovali puč i sada prete stanovništvu na jugoistoku Ukrajine samo zbog toga što zna svoju istoriju i želi da govori svojim jezikom, rekao je Nariškin.

On je izrazio zahvalnost srpskoj javnosti što od početka deli stavove Rusa u vezi sa događajima i dubokom krizom u Ukrajini.

Podsetivši da se u ovoj godini obeležava 100-godišnjica izbijanja Prvog svetskog rata, Nariškin je konstatovao da se u Srbiji veoma neguje sećanje na taj rat, kako na nivou države, tako i u javnosti.
“Međutim, postoji tendencija da se odgovornost prenese sa agresora na žrtve”, ukazao je.

Prema njegovim rečima, Srbija i Rusija su u julu 1914. godine predlagale varijante mirnog rešenja tog sukoba, ali se to nije prihvatilo, a kasnije se i prećutalo, ali postoje dokumenta o tome koje će ruska delegacija, kako je rekao, predati srpskim arhivistima.

On je kazao i da Rusija 1914. nije mogla da postupi drugačije nego da stane na stranu Srbije.

Govoreći o agresiji NATO protiv Jugoslavije 1999. godine, Nariškin je rekao da je to potreslo ruski narod i da je to “istorijsko sećanje koje nikada neće biti zaboravljeno”.

Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih i bivši ministar spoljnih poslova SRJ, ocenio je da poseta ruske delegacije Srbiji produbljuje vekovno prijateljstvo, savezništvo i razumevanje dve zemlje.

On je ukazao da postoje pokušaji revizije svetskih ratova i da se to ne sme dozvoliti.
Jovanović je predložio da Rusko istorijsko društvo formira predstavništvo u Srbiji, sa čim se Nariškin složio.

Na rusko-srpskom okruglom stolu u Rektoratu Beogradskog univerziteta učestvovali su brojni predstavnici istorijske nauke, nevladinih organizacija, politikolozi i zvaničnici Rusije i Srbije, uz prisustvo velikog broja ruskih i srpskih medija.

2 komentara

  1. Prosrpski mediji skoro nisu primetili posetu ovako visoke licnosti iz Rusije.
    Ni prosrpska Vlada.
    Interesantna je ova…Prosrbija
    Komunizam je ubio Boga u nama.
    Fasizam ubija Ruse u nama.
    A bez Boga i bez Rusa ,ni liciti na Srbe necemo.
    Nece to biti ni Prosrbi.

  2. Grofica Eston dodje izjljubi se sa Vrhovnim i…ode.Lepi File nikako da krene.
    Plasim se da nam ne bane i na slavu kod kumova.Voli covek Srbe i Srbiju,
    ali ocigledno nije upoznat sa onom: “svakog gosta za 3 dana dosta”.
    A,sudeci po medijskom tretmanu,siromah Nariskin nije ni doputovao u BGD.
    Em je samo predsednik ruske Drzavne dume, em je manje fotogenican.
    Danasnjoj Srbiji su interesantni samo mladi i lepi veberovci.Po mogucstvu
    sa naocarima,deluju inteligentnije .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *