Lakše ranjen gubernator Luganska

Pucano na lidera “narodnog gubernatora” Luganske oblasti. Novi sukobi kod Kramatorska. Samoproglašene republike Donjecka i Luganska počele su pregovore o ujedinjenju.

Kako je preneo Itartas, Bolotov je “na teritoriji oblasti” zadobio prostrelnu ranu, a njegov život nije ugrožen.

“Živ je i zdrav, ranjavanje je bilo lakše”, rekao je Nikitin, ne precizirajući kakvo je oružje upotrebljeno.

Interfaks navodi da je jedan od lidera “LNR” u privatnoj klinici, a da rukovodstvo samoproklamovane republike smatra da je atentat na Bolotova odgovor vlasti na referendum o statusu oblasti, održan 11 maja.

Bolotov je juče na mitingu rekao da je “LNR” proglasila nezavisnost od Ukrajine.

“Izabrali smo sopstveni put nezavisnosti od samovolje i krvavog diktata kijevske hunte, od fašizma i nacionalizma, put slobode, put vladavine zakona”, istakao je Bolotov.

U međuvremenu, blizu Kramatorska, novi okršaj proruskih snaga i pripadnika ukrajinske nacionalne garde, saopštila je pres služba samoproglašene “Donjecke Narodne Republike”, a za sada nema izveštaja o poginulima ili povređenima.

Proruske snage onesposobile su nekoliko oklopnih vozila ukrajinskih oružanih snaga, uključujući jedan oklopni transporter, rečeno je u toj pres službi.

Ranije danas, kopredsednik vlade “Donjecke Narodne Republike” Miroslav Rudenko rekao je da je ta samoproglašena republika “na referendumu potvrdila svoj suverenitet”, kao i da joj nije potrebno priznanje međunarodne zajednice već “zaista nezavisna država”, a da je preuranjeno razmatrati pitanje pripajanja Rusiji.

Rudenko je u intervjuu letonskoj radio stanici Baltkom rekao da postoje Južna Osetija i Abhazija “koje je priznalo šest zemalja” i Kosovo “koje je priznalo 100 zemalja”.

“Očigledno da je u pitanju pristrasno postupanje. SAD diktiraju celom svetu ko treba a ko ne treba da bude priznat. Ono što je povoljno za SAD, one priznaju”, rekao je Rudenko.

Rudenko je dodao da “DNR” nije potrebno priznanje “međunarodne zajednice koja je postala marioneta SAD”.

“Naravno, mi ćemo se obratiti Rusiji povodom priznanja tog referenduma”, rekao je on, dodajući da je, međutim, prioritetan zadatak “oslobađanje jugoistoka Ukrajine od nacističke okupacije”.

Kopredsednik privremene vlade “Donjecke Narodne Republike” Denis Pušilin pročitao je juče proglas u kom je od Rusije zatraženo da razmotri pitanje ulaska “DNR” u sastav Ruske Federacije.

Ruska agencija podseća da je Donjecka oblast formirana je 17. jula 1932. godine, a u aktuelnim granicama je od 1938. i prostire se na 26.517,5 kvadratnih kilometara, sa najvećim gradovima Marijupoljem, Makejevkom, Gorlovkom, Kramatorskom, Slavjanskom.

Njen južni deo granice na istoku ujedno je i državna granica Ukrajine sa Rusijom, a ukupno ima 4.343.900 stanovnika.

Luganska (bivša Vorošilovska) oblast formirana je juna 1938. godine i zauzima teritoriju od 26.700 kvadratnih kilometara, sa većim gradovima Luganskom, Alčevskom, Krasnim Lučem, Lisičanskom, Severnodonjeckom i Stahanovom, i sa više od 2,2 miliona stanovnika.

U međuvremenu je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, po treći put od izbijanja krize doputovao u Ukrajinu kako bi pomogao uspostavljanju dijaloga između vlade u Kijevu i separatista, posle referenduma i proglašenja nezavisnosti istočnih regiona Donjeck i Lugansk.

Štajnmajer se na kijevskom aerodromu sastao sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom, pre nego što je produžio za Odesu, luku na Crnom moru koja je bila poprište sukoba između ukrajinskih snaga i pobunjenika, preneo je Rojters.

Ocenivši da je situacija u nekim delovima Ukrajine i dalje opasna, Štajnmajer je naglasio da su predstojeći predsednički izbori u toj zemlji od ključnog značaja i dodao da se nada da će odziv biti veliki.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *