Donjeck i Lugansk pregovaraju o ujedinjenju

Lideri samoproglašenih republika Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine počeli su pregovore o ujedinjenju, javila je agencija “RIA Novosti”, pozivajući se na pres-službu vlade “Donjecke Narodne Republike”. Ukrajinska kriza ne može se rešiti vojnim putem, smatra nemačka kancelarka Angela Merkel.

Predstavnici “Donjecke Narodne Republike” i “Luganske Narodne Republike”, čije formiranje su u aprilu proglasile pristalice federalizacije Ukrajine, juče su saopštili da je proglašen njihov suverenitet i nezavisnost od Ukrajine nakon referenduma o statusu održanog u nedelju.

Sagovornik agencije RIA Novostipodsetio je da je juče pokrenuta inicijativa o ujedinjenju.

“Prvo treba da budu održani pregovori. Odlučivaće rukovodstvo. Trenutno se vode takvi pregovori”, rekao je neimenovani sagovornik ruske agencije, prenosi Tanjug.

Kopredsednik vlade “Donjecke Narodne Republike” Miroslav Rudenko rekao je da je ta samoproglašena republika “na referendumu potvrdila svoj suverenitet”, kao i da joj nije potrebno priznanje međunarodne zajednice već “zaista nezavisna država”, a da je preuranjeno razmatrati pitanje pripajanja Rusiji.

Rudenko je u intervjuu letonskoj radio stanici Baltkom rekao da postoje Južna Osetija i Abhazija “koje je priznalo šest zemalja” i Kosovo “koje je priznalo 100 zemalja”.

“Očigledno da je u pitanju pristrasno postupanje. SAD diktiraju celom svetu ko treba a ko ne treba da bude priznat. Ono što je povoljno za SAD, one priznaju”, rekao je Rudenko.

Rudenko je dodao da “DNR” nije potrebno priznanje “međunarodne zajednice koja je postala marioneta SAD”.

“Naravno, mi ćemo se obratiti Rusiji povodom priznanja tog referenduma”, rekao je on, dodajući da je, međutim, prioritetan zadatak “oslobađanje jugoistoka Ukrajine od nacističke okupacije”.

Kopredsednik privremene vlade “Donjecke Narodne Republike” Denis Pušilin pročitao je juče proglas u kom je od Rusije zatraženo da razmotri pitanje ulaska “DNR” u sastav Ruske Federacije.

Ruska agencija podseća da je Donjecka oblast formirana je 17. jula 1932. godine, a u aktuelnim granicama je od 1938. i prostire se na 26.517,5 kvadratnih kilometara, sa najvećim gradovima Marijupoljem, Makejevkom, Gorlovkom, Kramatorskom, Slavjanskom.

Njen južni deo granice na istoku ujedno je i državna granica Ukrajine sa Rusijom, a ukupno ima 4.343.900 stanovnika.

Luganska (bivša Vorošilovska) oblast formirana je juna 1938. godine i zauzima teritoriju od 26.700 kvadratnih kilometara, sa većim gradovima Luganskom, Alčevskom, Krasnim Lučem, Lisičanskom, Severnodonjeckom i Stahanovom, i sa više od 2,2 miliona stanovnika.

U međuvremenu je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, po treći put od izbijanja krize doputovao u Ukrajinu kako bi pomogao uspostavljanju dijaloga između vlade u Kijevu i separatista, posle referenduma i proglašenja nezavisnosti istočnih regiona Donjeck i Lugansk.

Štajnmajer se na kijevskom aerodromu sastao sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom, pre nego što je produžio za Odesu, luku na Crnom moru koja je bila poprište sukoba između ukrajinskih snaga i pobunjenika, preneo je Rojters.

Ocenivši da je situacija u nekim delovima Ukrajine i dalje opasna, Štajnmajer je naglasio da su predstojeći predsednički izbori u toj zemlji od ključnog značaja i dodao da se nada da će odziv biti veliki.

Merkel: Nema vojnog rešenja za Ukrajinu

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se ukrajinska kriza ne može rešiti vojnim putem, ali i pripretila Rusiji novim sankcijama ukoliko se Moskva ne angažuje na stabilizaciji stanja u tom regionu.

“Kriza se vojnim putem ne može rešiti”, rekla je Merkelova za regionalni dnevnik Vestfalenposti založila se za diplomatsko rešenje, čime je, kako prenose mediji, “očitala lekciju” svima koji su za vojno rešenje.

Merkelova je naglasila da svi predstavnici regiona i ukrajinsko društvo, koji se izjašnjavaju protiv nasilja, moraju biti uključeni u nacionalni dijalog i da ona sama lično “u toj teškoj fazi” može uvek iznova razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Merkelova je, istovremeno, pripretila novim, još jačim sankcijama Moskvi ukoliko se “Rusija ne angažuje za nužnu stabilizaciju situacije” i rekla da za to i privreda mora imati razumevanje.

Jedan komentar

  1. Braćo Rusi budite pametniji o ovoj nametnutoj situaciji od strane
    ” ZAPADA”. Mi Srbi nismo imali pameti i zrelosti u nametnutim ratnim prilikama sličnim vašim. Samo ujedinjeni pod jednom komandom možete pobediti obnovreni fašizam u Evropi u liku NATO IMPERIJE.Vi imate vašu veliku i snažnu Rusiju i doće brzo vreme da budete jedno u jednom. Mi Srbi nismo imali ko bi stao uz nas u
    našoj borbi za opstanak na svojim OGNJIŠTIMA u Krajinama SRPSKIM i
    sad se potucamo po svim kontinentima Verujem u Svevišnjeg da se vama to neće desiti. Putin vodi pametnu politiku koja NATO IMPERIJI SMETA Vaša pobeda je i naša SRPSKA napred do pobede PRAVOSLAVNE VERE KOJOJ PRIPADAMO jer zapadna cilizacija želi naš nestanak kao pravoslavnih vernika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *