Bitka za Slavjansk

Snage samoodbrane Slavjanska povukle su se u grad, posle borbi na kontrolnim punktovima oko grada. Gradonačelnik Donjecka pristalicama federalizacije predao ključeve od zgrade izvršnog komiteta. U Odesi i dalje napeto. Aleksandar Turčinov priznao da mnogi na istoku zemlje žele federalizaciju.

Žestoke borbe kod Slavjanska na istoku Ukrajine. U pucnjavi na kontrolnom punktu u predgrađu Slavjanska, jedna žena je poginula, 11 osoba je povređeno, javlja Raša tudej.

Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov potvrdio je da su vlasti u Kijevu ponovo pokrenule ofanzivu kako bi slomile otpor proruskih aktivista. Dodao je da je u dosadašnjim borbama osam vojnika ranjeno.

“Oni ratuju protiv nas, napadaju našu teritoriju. Moja misija je da eliminišemo teroriste”, rekao je Avakov.

Avakov je naveo i da ukrajinske snage koje stežu obruč oko Slavjanska izbegavaju da pucaju na civile. “Naša jedina taktika je da malo pomalo napredujemo prema centru Slavjanska”, gde su se u gradskoj skupštini i zgradi državne bezbednosti zabarikadirali pobunjenici, naveo je Avakov.

Izveštač Raša tudeja javlja da su rakete ispaljene kod televizijskog centra blizu Slavjanska, koga drži ukrajinska vojska.

Pobunjenici su za AFP rekli da se na južnom ulazu u grad takođe odvijaju borbe, u kojima vojska Ukrajine koristi helikoptere i rakete.

Prema navodima Iterfaksa, snage lokalne samooodbrane povukle su se u grad posle borbi u obližnjim selima Andrejevka i Semjonovka.

Gradonačelnik Donjecka Aleksandar Lukjančenko dobrovoljno je pristalicama federalizacije predao ovlašćenja i ključeve od zgrade izvršnog komiteta, rekao je za RIA Novosti predstavnik pres-službe Donjecke Narodne Republike.

“Vlast prelazi u narodne ruke i zato su i predati ključevi (zgrade izvršnog komiteta). Došli su mirni ljudi i ponudili predaju ovlašćenja. Čovek je to i uradio. Sve se odigralo sasvim mirno”, saopšteno je u pres-službe.

Zamenik rukovodioca Narodne vojske Donbasa Sergej Ciplakov rekao je telefonom za RIA Novosti da se “sada celi Donjeck uzima pod kontrolu sa svim administrativnim zgradama”.

“Sada svi prelaze na našu stranu i samo armija i teroristi iz ‘Desnog sektora’ mogu još praviti provokacije i masakre”, rekao je Ciplakov.

Pristalice federalizacije ranije su zauzele zgrade vojnog tužilaštva Donjecka i Lenjinskog regionalnog izvršnog komiteta, a kako je istaknuto u pres-službi, niko nije pružao otpor.

Predstavnici samoproklamovane Donnjecke Narodne Republike tvrde da “snage samoodbrane” kontrolišu sve objekte i u Slavjansku, Kramatorsku i Gruškovki, prenosi Itartas.

I sam v. d. predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov je priznao da mnogi Ukrajinci u istočnim regionima žele federalizaciju zemlje.

U intervjuu za Kanal 5, Turčinov je rekao da se situacija u Donjecku i Lugansku drastično razlikuje od situacije u drugim ukrajinskim regionima, prenela je ruska agencija Itartas.

“Budimo iskreni, narod koji živi u tim regionima podržava one koji su za federalizaciju, što znatno komplikuje nasilnu operaciju”, rekao je Turčinov.

Na obodima Slavjanska borbi nema i noć je protekla mirno, prenela je RIA Novosti.

Napeto je u Odesi, gradu na istoku Ukrajine, gde su u nedelju proruski aktivisti zauzeli sedište policije, a potom se, sinoć, na ulicama okupile i hiljade pristalica ukrajinskih vlasti.

Juče je više od 2.000 pripadnika proruskih snaga napalo sedište policije u Odesi, gde je u petak poginulo 40 ljudi, uglavnom iz proruskog tabora.

Pod pritiskom napada policija je u nedelju pustila one koje je uhapsila u petak, posle sukoba proruskih snaga i pristalica jedinstvene Ukrajine.

Potom su se sinoć ispred sedišta policije okupile i pristalice vlasti u Kijevu, među kojima je bilo oko 50 pripadnika nacionalističkog paravojnog pokreta “Desni sektor”. Oni su uzvikivali “Odesa u Ukrajini!”, “Slava Ukrajini!” i pevali himnu.

Posle toga otišli su do izgorele zgrade Doma sindikata, gde je u požaru u petak stradalo oko 40 ljudi. Tamo su razvili ukrajinsku zastavu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel sinoć je, posle razgovora s predsedikom Rusije Vladimirom Putinom, izjavila da će pod pokroviteljstvom OEBS-a u sredu o Ukrajini razgovarati predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova Švajcarske i predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter.

Moskva je posle razgovora saopštila da je Putin naglasio da je neophodno uspostaviti direktan dijalog vlasti u Kijevu i predstavnika jugoistočnih ukrajinskih regiona, gde proruski aktivisti organizuju pobunu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *