Srbi ponovo traže da provedu Uskrs u Đakovici

BEOGRAD – Raseljeni Srbi iz Đakovice neće odustati od namere da posete taj grad za vreme uskršnjih praznika, pa će ponovo tražiti odobrenje od Euleksa i kosovskih institucija, rekao je danas Tanjugu predsednik Uduženja Đakovčana Đokica Stanojević.

Stanojević je objasnio da će Srbi ponovo tražiti da posete Đakovicu i da je sramota što odgovorna lica u Prištini, Kfor, KPS i Euleks, na najveći srpski praznik, ne mogu da omoguće raseljenim licima sa teritorije Đakovice da posete svoj grad.

On je dodao i da su ga jutros zvali predstavnici Kfora iz manastira Visoki Dečani i pitali ga da li će raseljeni Srbi sa Kosova danas doći, jer ih čekaju da ih odvedu u Đakovicu.
“Pitao sam ih kako nas sad ođednom čekaju kad su juče dopisom obavestili Kancelariju za Kosovo i Metohiju da nisu u stanju da osiguraju našu bezbednost. Ako ste u stanju da obezbedite bezbednost, mi ćemo opet da pošaljemo zahtev i tražićemo da bar jedan dan Uskrsa budemo pored svojih kuća i u svojoj ulici, u svom gradu, u svojoj crkvi i manastiru”, rekao je Stanojević.

Stanojević je ponovio da je najveća uvreda za sve hrišćane da im se zabrani poseta svom rodnom gradu, na najveći hrišćanski praznik, Uskrs.

On je podsetio da je bilo organizovano da grupa od 150 Đakovičana, koji sada žive po celoj Srbiji i koji su imali urednu dokumentaciju, juče krenu u Đakovicu, kako bi u njoj proveli Veliki petak.
“Pred polazak su nas obavestili da Kfor, Euleks i KPS nisu u stanju da osiguraju bezbednost u Đakovici, ali da su u stanju da obezbede bezbednost u Dečanima i Peći. Mi smo rekli da smo mi Đakovičani”, naveo je Stanojević.

Na prostoru Đakovice je, prema Stanojevićevim rečima, pre rata živelo 12.000 Srba, a sada, u manastiru, žive samo četiri starice “kojima je život ograničen na 100 kvadratnih metara”.

Upozorenje građanima SAD da budu oprezni na Kosovu

PRIŠTINA – Biro za diplomatsku bezbednost američkog Stejt departmenta izdao je saopštenje u kome poziva američke građane na Kosovu da budu oprezni tokom Uskrsa zbog pretnji od ekstremnog islamizma.

Saopštenje se zasniva na informaciji koju je dobila američka ambasada u Prištini, o pretnjama pravoslavnim verskim objektima na Kosovu, prenose portal koha.net, javni servis RTK i TV RTV 21.

Ovo je prvi put da Stejt department upućuje ovakav poziv američkim građanima na Kosovu uoči jednog od najvećih hrišćanskih praznika kao što je Uskrs, javio je RTK.

Identičnim saopštenjem ove interne vladine organizacije – Konsultativnog saveta za bezbednost van SAD je u februaru takođe savetovana američkim građanima opreznost i skretana im je pažnja na “rast ekstremnog islamizma na Kosovu, a posebno van Prištine”.

“Uskrs ima izuzetnu važnost za hrišćansku zajednicu, i katoličku i pravoslavnu, i očekuje se da u njihovim verskim objektima bude znatno više ljudi nego obično”, navodi biro za diplomatsku bezbednost.
“Imajući u vidu povremene pretnje verskim objektima na Kosovu, posebno najpoznatijim crkvama u urbanim centrima, američka Ambasada želi da skrene pažnju svim američkim građanima na Kosovu da budu oprezni i da kosovskoj policiji javljaju o svakoj sumnjivoj aktivnosti “, kaše se u preporuci Saveta americkim građanima koji su na Kosovu ili planiraju da tamo putuju ovih dana, javljaju svi prištinski mediji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *