Putin: Vojna intervencija u Slavjansku je zločin protiv naroda

Kijevske vlasti su vojnom operacijom na jugoistoku Ukrajine započele kaznenu operaciju protiv sopstvenog naroda, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin za vreme plenarne sednice prvog Foruma nezavisnih regionalnih i lokalnih medija u Sankt Peterburgu.

Osim toga, te akcije kijevskih vlasti će prouzrokovati mnoge posledice u odnosima sa Moskvom, dodao je Putin.

Vlasti Kijeva i pored potpisanog ženevskog sporazuma ne razoružavaju već legalizuju radikale, izjavio je u četvrtak predsednik Rusije Vladimir Putin na medijskom forumu Sveruskog narodnog fronta u Sankt Peterburgu.

Rusija je učestvovala u susretu u Ženevi, gde je dogovoreno da se moraju razoružati ljudi sa obe strane, da se moraju osloboditi administrativna zdanja, podsetio je Putin.

Ali ni ekstremistički pokret „Desni sektor“, ni druge radikalne organizacije nisu razoružane, niko u Kijevu ništa ne oslobađa, naglasio je Putin.

„Cilj mora biti dijalog između svih stanovnika zemlje, gde god živeli“ – rekao je Putin.

Opšta mobilizacija u Donjecku

Pristalice federalizacije u Donjecku su pozvale svoje istomišljenike na opštu mobilizaciju povodom vojnih akcija kijevskih vlasti u Slavjansku, rekao je šef komiteta za odnose sa medijima takozvane Donjecke narodne republike Aleksandara Hrjakov.

Jutros su kijevske vlasti „započele vojnu agresiju protiv naroda Donbasa“, kaže Hrjakov. Aktivista je dodao da će poziv za mobilizaciju biti upućen i stanovnicima drugih gradova Donjecke oblasti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *