Obama brani svoju spoljnu politiku

Američki predsednik Barak Obama energično je ustao u odbranu svoje spoljne politike, sa argumentom da su njegovim obazrivim pristupom globalnim problemima izbegnuti pogrešni koraci kakvi su doprineli “pogubnoj” deceniji ratova SAD.

Obama je izneo iscrpan komentar na tu temu juče na filipinima, na kraju jednonedeljne posete Aziji koja je iznela na videlo rastuću isfrustriranost Bele kuće izjavama kritičara koji predsednika predstavljaju kao slabog i neefikasnog na svetskoj sceni, prenosi AP.

Predsednika i njegove savetnike naročito ljute oni koji kritikuju Obaminu odluku da odustane od vojnog napada u Siriji i sa tim povezuju praktično sve druge spoljnopolitičke izazove, od pretećih poteza Rusije u Ukrajini do sve veće izričitosti Kine u azijskim teritorijalnim sporovima.
“Zašto su svi toliko nestrpljivi da upotrebe vojnu silu nakon što smo upravo prošli kroz deceniju ratova uz ogromne troškove naše vojske i budžeta”, pitao je Obama tokom konferencije za novinare na filipinima.

Rezimirajući svoju spoljnopolitičku filozofiju, Obama je rekao da je to filozofija kojom se “izbegavaju greške”.

Savetnici Bele kuće tvrde da ovakav pristup Obamu stavlja na stranu američke javnosti koja je umorna od sukoba, ali njegovi spoljnopolitički rezultati u poslednje vreme daju njegovim kritičarima dosta povoda za negativne komentare.

Obama je bio taj koji je izjavio da će upotreba hemijskog oružja u Siriji značiti prelazak preko njegove “crvene linije”, ali su takve izjave samo pothranile priče, kada se iznenada povukao, da je neodlučan ili da nema hrabrosti da izvede napad, podseća američka agencija.

Sirijski scenario se preslikao i na Obamine odnose sa Azijom, gde su zabrinuti saveznici prošle nedelje tražili uveravanja da će ih američki predsednik podržati ukoliko Kina upotrebi vojnu silu u brojnim teritorijalnim sporovima u regionu.

A podrugivanje ruskog predsednika Vladimira Putina zapadnim sankcijama, koje su uvedene kao odgovor na njegove navodne provokacije u Ukrajini, izazvalo je nove kritike da strategija američkog predsednika nije dovoljno oštra, navodi AP.

Takav pravac razmišljanja bio je očigledan i juče, nakon što je Obamina administracija objavila nove sankcije za sedam ruskih zvaničnika i 17 kompanija koje su povezane sa Rusijom.
Keli Ejot, republikanka koja često kritikuje Obaminu spoljnu politiku, opisala je te mere kao “mlake” i “nedovoljne”.
“Da li ljudi zaista misle da bi, ako pošaljemo dodatno oružje Ukrajini, time potencijalno mogla da se zastraši ruska vojska? Ili ćemo ih pre zastrašiti primenjujući vrstu međunarodnog, diplomatskog i ekonomskog pritiska kakvu sada primenjujemo”, pitao je Obama juče.

“Iskreno, većina spoljnopolitičkih komentarora koji dovode u pitanju našu politiku nepromišljeno bi se upustila u vojne avanture u kakvim američki narod nema interesa da učestvuje i koje ne bi unapredile naše suštinske bezbednosne interese”, zaključio je predsednik SAD.

Obama je juče posetom filipnima završio turneju po Aziji u okviru koje je obišao Japan, Južnu Koreju i Maleziju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *