Иванов: Украјина је “буре барута” пред експлодирањем

Бивши шеф руске дипломатије Игор Иванов оценио је да Вашингтон користи Украјину као “пиона у својој великој геополитичкој игри”

МОСКВА – Бивши шеф руске дипломатије Игор Иванов оценио је да Вашингтон користи Украјину као “пиона у својој великој геополитичкој игри”, упозоривши да је та земља “буре барута које ће пре или касније да експлодира”.

“Америка неће понудити озбиљну помоћ Кијеву и неће се обавезати на значајне економске трошкове”, написао је Иванов у чланку који је објавио руски дневник “Росијскаја газета”.

Иванов сматра и да би била “фатална грешка” уколико се не настави посао који се тиче испуњавања договора са прошлонедељног састанка у Женеви на коме су учествовали шефови дипломатије САД, Русије, Украјине и Европске уније.

Он је нагласио да је споразум из Женеве, иако “лаконски и декларативан”, једина основа која може да се искористи за јачање међународне сарадње на решавању украјинске кризе.

“Апсолутно је јасно да је Украјина данас буре барута које ће пре или касније да експлодира, а последице ће бити тешке, ако не и катастрофалне за све”, упозорио је руски политичар.

Он је оценио да Вашингтону није стало до Украјине, већ до предности коју може да стекне за сопствене интересе из ове кризе.

Иванов, који је сада председник руског Савета за међународне односе, навео је и да САД желе, пре свега, да реше три задатка који се директно не тичу Украјине, преноси Итар тасс.

Први задатак, према њему, је да се заустави Русија да консолидује своју међународну позицију, други задатак се односи на НАТО и то да се “оживи дезоријентисани савез , а Европљани приволе да буду великодушни за издвајања у војне сврхе”.

“Трећи задатак Америке је да консолидује сопствену позицију на глобалном енергетском тржишу, које ће покушати да преобликује у складу са својим интересима”, закључио је Иванов.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *