Eулекс полициjа непожељна на северу Kосова

Управљачки тим за успостављање Заjеднице српских општина, градоначелници са севера Kосова, представници локалних самоуправа и начелник митровичког округа саопштили су синоћ да отказуjу сарадњу Eулекс полициjи, а њене припаднике прогласили су “непожељним” на северу покраjине због све учесталиjих хапшења Срба.

“Последња акциjа у коjоj jе наш суграђанин практично киднапован када jе кренуо на посао, као и сада већ учестала пракса аутоматског одређивања притвора до 30 дана свима коjе Eулекс полициjа приведе, налаже нам да саслушамо захтеве и глас народа и да откажемо сарадњу Eулекс полициjи и прогласимо их за непожељне на териториjи општина Kосовска Mитровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан”, наводи се у саопштењу.

Представници локалне власти са севера Kосова и Mетохиjе истичу да у том делу покраjине више нема ни адвоката коjи могу да бране ухапшене Србе, jер су поступци ове мисиjе довели до тога да су, мимо свих стандарда, чак и адвокати постали мета, а они коjи су jош слободни не могу да испрате све поступке.

“Ускоро ће се вероватно поставити и питање капацитета притворске jединице у Kосовскоj Mитровици уколико се оваква пракса настави, а сваки грађанин биће потенциjални сведок, чиjи ће статус бити промењен у осумњичени оног момента када га полициjа Eулекса киднапуjе”, наводи се у саопштењу.

Са хапшењима, како се упозорава, треба престати док се не створе услови за спровођење владавине права, односно док се не заврши интерграциjа српских судиjа.

Потписници саопштења поручуjу да не желе да буду учесници оваквог система вредности коjи креираjу центри моћи и неjасне владавине закона супротно вољи народа.
“Увек смо подржавали спровођење владавине права, били подршка сваком смисленом процесу коjи се тиче побољшања стандарда и живота нашег народа, али никада нећемо подржати и прихватити оно што нема смисла, што угрожава права наших грађана и изазива опште узнемирење и тензиjе”, наводи се у саопштењу.

Kако се наводи, иза овог саопштења стоjе градоначелници, председници скупштина и председници привремених органа општина Kосовска Mитровица, Лепосавић Зубин Поток и Звечан, начелник косовско-митровачког округа и Управљачки тим за успостављање ЗСO.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *