Putin potpisao nacrt zakona o pripajanju Krima

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas nacrt zakona o pripajanju Krima Rusiji, nakon što je formalno obavestio ruski parlament o zahtevu Krima da se ujedini sa Rusijom, saopštio je danas Kremlj.

Velika većina građana Krima u nedelju je glasala za otcepljenje od Ukrajine i ujedinjenje sa Rusijom. Zapad i Ukrajina smatraju da je referendum nelegitiman.

SAD i EU juče su najavile zamrzavanje imovine i druge mere protiv ruskih i ukrajinskih zvaničnika odgovornih za krizu na Krimu. Američki predsednik Barak Obama upozorio je na mogućnost uvođenja dodatnih mera ako Rusija ne prestane da se meša u unutrašnje stvari Ukrajine.

Krim se nalazi pod okupacijom ruskih snaga već više od dve nedelje.

Dekret, koji je Putin potpisao i koji je danas objavljen na zvaničnom sajtu vlade, jedan je od koraka kojima se formalizuje aneksija Krima. Međutim Rusija još ima prostora da odstupi. Sporazum o aneksiji Krima moraju potpisati lideri Rusije i Krima, Ustavni sud mora da ga odobri, a zatim sledi ratifikacija u parlamentu.

Prema konačnm rezultatima referenduma na Krimu, održanog 16. marta, za ujedinjenje Krima sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača, a 2,51 odsto njih bilo je za to da Krim ostane u sastavu Ukrajine.

Krim je bio u sastavu Rusije od 18. veka do 1954. godine kada ga je tadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov poklonio Ukrajini. I Rusi i većina stanovnika Krima, koji su, takođe Rusi, smatraju da je aneksija tog crnomorskog poluostrva ispravljanje istorijske greške.

3 komentara

  1. Putin je ovo maestralno izveo, kontrirao je brzo, odlučno!

    Krim se vratio svojoj majci Rusiji, Kosovo i Metohija će se u potpunosti vratiti Srbiji.

    Sličnost između Krima i Kosmeta je velika, i jedna i druga teritorija su nelegitimno i nelegalno otete od svoje matice Rusije i Srbije.

    Srbiju su još krvnički bombardovali, i podržali teroriste na Kosmetu.

    Dogodine u carskom Prizrenu i srbskom Skadru!

  2. Sve cestitke braci Rusima i Krimljanima. Nadam se da ce biti jos oblasi koje ce se pripojiti Rusiji!!

  3. Šta je Jerusalim za Jevreje, to je Krim za Ruse, i Kosmet za Srbe!

    Hruščov je oteo Krim od Rusije, Rusija je povratila oteto.

    Od Srbije je AGRESIJOM NATO snaga(skroz nelegitimnom i fašističkom) zemlja Srbija uništena , i pokušano je da se otme Kosovo i Metohija. Rezolucija 1244 je jasna , u kraje teškoj situaciji(jer je na nas navalila najveća neprijateljska sila na planeti) garantuje se celovitost Srbije i potreban je povratak 1000 vojnika za početak.

    Srbija će povratiti u potpunosti Kosovo i Metohiju , to nam veli rezolucija 1244 , ili na ruski način.

    Krim je bio ruski i vratio se majci Rusiji, Kosmet je i po ustavu i odavno Srbski, i biće opet.

    Dogodine u carskom Prizrenu i srbskom Skadru!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *