Izborni trijumf SNS-a

BEOGRAD – Preliminarni rezultati na parlamentarnim izborima pokazali su da je SNS osvojila 48,8 odsto glasova građana, dok je koalicija okupljena oko SPS-a dobila 14 odsto glasova, a cenzus su prešle još Demokratska stranka i Nova demokratska stranka.

Nešto drugačije podatke iznela je Republička izborna komisija koja je obradila podatke sa 18,89 odsto biračkih mesta: za Srpsku naprednu stranku glasalo je 48,91 odsto birača izašlih na izbore, što su 162 poslanička mandata, dok je za listu SPS-PUPS-JS glasalo 14,73 odsto birača, što iznosi 49 mandata.

Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević u Pres klubu Tanjuga rekao je da je Demokratska stranka osvojila je 5,9 odsto glasova, dok je Nova demokratska stranka na ovim izborima, prema do sada obrađenim podacima, dobila 5,7 odsto glasova građana.

Demokratska stranka Srbije osvojila je, prema tim podacima, 4,1 odsto glasova građana, Dveri 3,4 odsto, URS 3,3 odsto, a LDP 3,1 odsto glasova. SVM Ištvan Pastor dobila je 2,2 odsto glasova građana.

Srpska radikalna stranka osvojila je dva odsto glasova građana, SDA Sulejman Ugljanin jedan odsto, Treća Srbija 0,5 odsto, Crnogorska parija -Josip Broz 0,2 odsto, Lista nacionalnih zajednica – Emir Elfić 0,1 odsto, Dosta je bilo – Saša Radulović 1,7 odsto, oalicija građana svih naroda i narodnosti 0,1 odsto, Patriotski front Borislav Pelević 0,1 odsto, Ruska stranka-Slobodan Nikolić 0,2 odsto i Partija za demokratsko delovanje – Riza Halimi 0,5 odsto.

Prema distribuciji mandata, SNS bi mogla u da ima 157 mandata u budućem sazivu Skupštine, SPS odnosno koalicija okupljena oko te stranke 45 madata, sledeća po snazi bi bila DS sa 19 mandata, zatim Nova demokarstka stranka sa 18 mandata.

SVM bi trebalo da ima sedam mandata, SDA Sulejman Ugljanin tri mandata u Skupštini, a PDD Riza Halimi jedan mandat, rekao je Blagojević.

Konačni odziv do zatvaranja biračkih mesta bio je 53, 2 odsto od ukupnog broja upisanih birača, naveo je on.

Blagojević je rekao da će konačna procena uslediti kasnije i da će se tokom noći obaviti brojanje glasova sa Kosova i Metohije posle čega će se znati da li ti rezultati mogu da se odraze na raspored snaga u skupštini.

Predsednik RIK Dejan Đurđević rekao je na konferenciji za novinare da je, prema tim prvim podacima, lista koju predvodi Nova demokratska stranka Borisa Tadića osvojila 6,03 odsto glasova, odnosno 20 mandata.

Manjinske liste Saveza vojvođanskih Mađara i SDA Sandžaka, osvojile su 3,44, odnosno 1,41 odsto glasova bairača. To znači da SVM za sada ima 11 mandata, a SDA četiri.

Četiri mandata je osvojila i lista Partija za demokratsko delovanje Rize Haljimija, za koju je glasalo 1,30 odsto glasača, što znači da trenutno imaju osigurana četiri mandata.

Đurđević je podvukao da ostale izborne liste, na biračkim mestima koje je do sada obradio Republički zavod za statistiku, nisu osvojile mandate, i da RIK ne koristi metode procene, već saopštava podatke kao sirove činjenice na osnovu obrađenog materijala.

Prema Đurđevićevim rečima, izlaznost je bila 55,26 odsto, a bilo je 2,69 odsto nevažećih listića.

Kada je reč o Kosovu I Meothiji, glasalo se na svih 90 biračkih mesta, biračke kutije su zapečaćene i u toku je njihov transport u Vranje i Rašku, uz tehničku asistenciju OEBS-a.

Đurđević je dodao da je izborni proceš protekao regularno, da su otvorena sva biračka mesta u Srbiji, sem jednog u Novom Pazaru i da je bilo samo manih nepravilnosti – nedostajao je kontrolni listić, odleteo je krov sa biračkog mesta.

On je rekao i da je jedan građanin umro na biračkom mestu. Prema njegovim rečima, broj nepravilnosti je bio znatno manji nego na prethodnim izborima.

Predsednik RIK je dodao da su sva biračka mesta zatvorena u 20 sati i da tempo obrade zapisnika i samim tim saopštavanje izbornih rezultata zavisi od nekoliko faktora – veličine biračkog mesta, udaljenosti od sedišta okruga i da li se na određenim biračkim mestima sprovode i lokalni, a ne samo parlamentarni izbori.

Naredna konferencija za novinare je u 23 sata, a zatim i u ponoć.

Preliminarni rezultati CeSID-a:

SNS – 48,8 odsto glasova, odnosno 157 mandata
SPS – 14,0 odsto glasova, odnosno 45 manda
DS – 5,9 odsto glasova, odnosno 19 mandata
NDS – 5,7 odsto glasova, odnosno 18 mandata

Ostale izborne liste, prema podacima, nisu prešle cenzus.

Preliminarni rezultati RIK-a:
SNS – 48,91 odsto glasova, odnosno 162 mandata
SPS – 14,73 odsto glasova, odnosno 49 mandata
NDS – 6,03 odsto glasova, odnosno 20 mandata
SVM – 3,44 odsto glasova, odnosno 11 mandata
SDA – 1,41 odsto glasova, odnosno 4 mandata
PPD – 1,30 odsto glasova, odnosno 4 mandata.

Ostale izborne liste, na biračkim mestima koje je do sada obradio Republički zavod za statistiku, nisu osvojile mandate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *