Tužilaštvo tribunala: “NJegoš je slavio ubijanje muslimana”

Tužilaštvo Tribunala u Hagu je na suđenju Radovanu Karadžiću tvrdilo da je Petar Petrović-NJegoš u svom epu “Gorski vijenac” “slavio ubijanje Muslimana, odnosno poturica”.

Tužiteljka Katrina Gustavson opširno je citirala stihove iz “Gorskog vijenca” tokom unakrsnog ispitivanja svdoka odbrane Gojka Kličkovića koji je u glavnom iskazu pomenuo da se Karadžić, tokom rata u BiH, često pozivao na taj NJegošev spev.

Zastupnica optužbe citirala je dijalog vladike Danila i Vuka Mićunovića u kojem se – u slobodnom prevodu sa engleskog – poziva na “čišćenje naše zemlje od nevernika” i kaže da “naša bitka neće biti okončana dok mi ili Turci ne budemo istrebljeni”. Po tumačenju tužiteljke Gustavson, to je bio “poziv na etničko čišćenje zemlje od Muslimana”.

NJegoš u “Gorskom vijencu” “slavi ubijanje Muslimana, uništavanje njihovih kuća i rušenje njihovih džamija”, sugerisala je tužiteljka.

Ograđujući se da nije proučavao NJegoševo delo, svedok Kličković koji je posle rata bio premijer Republike Srpske, uzvratio je da dovođenje u vezu “Gorskog vijenca” sa zločinima tokom sukoba u BiH, “izlazi iz okvira lepog ponašanja”.

“Ja osuđujem svako razaranje i ubijanje”, kazao je svedok, dodajući da je NJegoš opisivao istorijske događaje od “pre 200 godina”. Na primedbu tužiteljke da je sam izjavio da je Karadžić “upoređivao Gorski vijenac s tekućim događajima”, Kličković je odgovorio: “Ne, nisam čuo”.

U dodatnom ispitivanju, Karadžić koji se brani sam, pitao je svedoka “kada je NJegoš živeo i napisao svoj spev, a Kličković je odgovorio: “U vreme turskog nadiranja i osvajanja Balkana i činjenja velikih zločina i skoro uništavanja hrišćanstva”, dodajući da su “NJegoš i vladika Danilo bili na svojoj zemlji”.

Precizirajući da je “Gorski vijenac” napisan u 19. veku i da opisuje događaje iz 17. veka, Karadžić je slobodarsku poruku speva ilustrovao stihovima: “Tirjaninu stati nogom za vrat… to je ljudska dužnost najsvetija” i “Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom”.

Ako haški cirkus nastavi ovim tempom, verovatno će uskoro na tapetu biti i Miloš Obilić, Knez Lazar, Hajduk Stanko, Starina Novak, devet Jugovića, uglavnom zbog udruženog zločinačkog poduhvata. (prim.ur)

http://www.vesti-online.com/

3 komentara

  1. Gospode,ne mogu,da ne prizivam Tvoje sveto ime.Gospode-Pomozi!Zar je greh,boriti se za slobodu,braniti se,sebe svoj rod,svoju zemlju!Pesnik to čini britkom reči,političar,iznalazeći najpogodnije načine,da ne dolazi do ubijanja,vojnik,časnom borbom,jer mu je to dužnost.Kakvi divljaci i varvari i vandali ti evropljani,ogrezli u tuđoj krvi,bogateći se porobljavajući druge,čineći od njih svoje kolonije,crpeći snagu tih naroda,otimajući njihovo bogatstvo.Zašto im smeta veličina i značaj našeg Njegoša?Po svaku cenu,Srbina treba dovesti u stanje negacije svega,što je predstavljalo nas,kao izuzetno pametne obrazovane,prirodno inteligentne,nacionalno svesne i ponosne.Kakav nam je samo bio naš poštovani Patrijarh Pavle,ceo svet bi poželeo da ga je imao.Onaj prekrasno anđeoski,blagi pogled,one mudre reči,onaj asketski život,koji nas je trebao učiti vrlinama,čovečnosti,kojom se razlikujemo od životinje.Prokleti bili oni koji su pisali optužnice,za sve naše generale,posebno Mladića i predsednika Karađića,Perišića ne ubrajam u dostojne,sve ostale,da.Zašto ćute naše vrle umne glave?Ne mogu nabrajati njihove pesnike,koji su,budući čestiti ismejavali svoje tadašnje malograđanštine,nepravednost društvaZar će,suditi čestitome Knezu Lazaru,Obiliću,što na svojoj zemlji raspori Murata?Treba naš mladi naraštaj postideti,uliti mu u svest vlastitu krivnju predaka,da odrastaju u uverenju,da smo potomci zlih,a ne najčasnijih ljudi.Zato se i ne uče mnogi naši slobodoumni pisci.Zato se izvrće prvi svetski rat,sva naša Golgota.Treba slaviti Vuka Brankovića,izdajnika,treba uživati,biti srećan kada ti Eštonka uputi iskrivljeni,izveštačeni osmeh.Njih boli što smo mi zaista prava ljudska bića,što oni u svojoj pohlepi,nikada ne mogu dosegnuti.Pričati o Njegošu u Haškom lažnom sudu,na takav način,u svakom čestitom čoveku izaziva srđbu i ogroman bes.Moguće,da nećete objaviti ovaj komentar,kao što to često i činite,bila bih zahvalna da objavite.Takođe se unapred zahvaljujem,što ćemo uz sledeći Pečat dobiti knjigu doktora Vojislava Koštunice.Hvala mnogo-Luna.

  2. Matrica anti srpska se širi, zalazi duboko u srpsku istoriju zašto?? Koliko smo mi tome doprineli kada smo svoju KRALJEVINU utopili u nešto nepoznato. Netreba da nas iznenadi ako budu sudili Milošu Obiliću za ubistvo Murata,Mogu da pokrenu postupak protiv Karađorđa, Miloša obrenovića,Kralja Petra i njegovog sina Aleksandra, imaće taj nesud svedoke u raznim kandićkima, biserko i ostalih sa FONDA SOROŠA jer EU NATO IMPERIJA NEMA ALTERNATIVU.

  3. Vodici u pakao

    O, pimpovi zemlju vode,
    Majku zemlju sad podvode
    Kao kurvu drogiranu,
    Prodadose uspavanu.

    Bleje, cokcu, sucu brke
    Ti sinovi bez azbuke,
    Sve su dali, rasprodali,
    Svaki Krst je za njih mali.

    O pimpovi zemlju vode
    Kud nas vode, znas li rode?
    Nema”kraja” da je brani
    Zatrven je na sahrani.

    Nema glasa na ognjistu,
    Mahovina po selistu.
    Vrane oci povadise,
    Pravednike raselise.

    O pimpovi vode zemlju
    Slijepima njen miris kradu
    Krst da mogu prodali bi
    Zagadaili za opkladu!

    Georgina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *